Top 10 beste indiegames van de laatste jaren

  Indiegames heb je in alle soorten en maten. Sommige zijn kleine producties van ontwikkelaars zonder ervaring, terwijl er ook indiegames zijn die qua grote kunnen tippen aan triple-A titels. Maar wat zijn nou de top 10 beste indiegames?

  Dat indiegames net zo leuk kunnen zijn als grote gametitels, is een feit. Deze games zijn meestal net wat kunstzinniger vormgegeven en bevatten vaak meer atmosfeer. Net zoals met grote titels zijn er ook indiegames die je absoluut gespeeld moet hebben. Daarom hebben wij de top 10 beste indiegames voor je uitgezocht waarmee je het voorjaar nog wel doorkomt, mocht je deze nog niet gespeeld hebben.

  10. The Stanley Parable

  Een werksimulator waarbij je opgesloten zit in het zakelijke leven. Het klinkt als een saaie game maar The Stanley Parable is een van de beste indiegames die ooit gemaakt is. Het spel steekt de draak met het zowel het werkleven, als met terugkerende patronen in bestaande games.

  In The Stanley Parable speel je een werknemer die Stanley heet. Op een dag wordt de computer, waar hij zijn dagelijkse tijd achter doorbrengt, uitgezet. Stanley wordt door een alwetende verteller gemotiveerd om het leven buiten de vertrouwde werksfeer te op te zoeken.

  Britse humor neemt je mee op een bizarre reis die de meeste game clichés op een grappige humor behandeld en bekritiseerd. Zo is er een stukje waarbij je een Steam Achievement krijgt als je 10 minuten lang in dezelfde kast blijft zitten terwijl de verteller steeds ongeduldiger wordt. Het doorbreken van de sleur was nog nooit zo leuk!

  9. Axiom Verge

  Axiom Verge is een Metroid-kloon die erg goed uit de verf komt. De 2D-side-scroller adventure game zit barstensvol met een sfeer die zowel beklemmendheid als interesse opwekt. De game focust zich op actie en avontuur dat, dankzij 60 verschillende voorwerpen en upgrades, totaal geen straf is.

  De hoofdpersoon van de game is een gefaalde wetenschapper met de naam Trace. Na het overlijden van deze persoon ontwaakt hij in een vreemde ruimteachtige wereld. In deze technologische wereld moet Trace zien te ontdekken wat er allemaal gebeurd is en wat hij daar doet. Maar bovenal moet hij zien te overleven tussen al het ruimtegespuis en de gebroken natuurwetten.

  8. Gone Home

  Gone Home is een game die puur draait om het verhaal. Je speelt in deze game Katie, een jongvolwassen vrouw die thuiskomt na een jaar reizen. Eenmaal aangekomen blijkt er helemaal niemand meer thuis te zijn. Het is hierbij aan jou de taak om uit te zoeken waarom je familie het huis verlaten heeft.

  De setting van de game is geplaatst in de jaren '90, dat geheel te zien is aan de aanwezige objecten en sfeer die de game uitstraalt. En veel van deze sfeer zal je zeker meekrijgen aangezien het een vrij moeilijke zoektocht wordt, waarbij gedacht is aan de allerkleinste details.

  7. Super Meat boy

  Het ongelofelijk frustrerende platform spel Super Meat Boy verdient absoluut een plaats in de top 10 beste indiegames. Deze game bevat een ongekende moeilijkheidsgraad, gecombineerd met een unieke visuele stijl en arcade-achtige gameplay. Om de levels uit te spelen moet je snel kunnen reageren en niet bang zijn om af en toe het loodje te leggen door de duizenden zagen en lasers.

  In Super Meat Boy speel je een mannetje gemaakt van vlees wiens vriendin, Bandage Girl, gekidnapt is door een kwaadaardige foetus. Dit klinkt al vrij bizar, maar dat is nog niks vergeleken met de rest van alle vrij te spelen karakters. Zo is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld met Alien Hominid, Steve van Minecraft en een Headcrab van Half-Life te spelen.

  Deze hartverwarmende platformer is een spel dat je lang zal bij blijven.

  6. The Binding of Isaac

  De geschifte personages, moeilijke gameplay en unieke stijl van Super Meat Boy zijn opnieuw samengekomen in een game genaamd The Binding of Isaac. Ontwerper van Super Meat Boy, Edmund McMillen, besloot zijn eigen kant op te gaan en kwam met deze game aanzetten.

  In The Binding of Isaac speelt de speler het poppetje Isaac, dat een kelder in gevlucht is. In deze kelder bevinden zich een oneindigheid aan levels, monsters en voorwerpen die het spel een uithoudingstocht maken. De personages zijn nog vreemder dan van Super Meat Boy. Zo vecht je namelijk tegen een gigantische drol, die vier ruiters van de Apocalypse, en de hak van zijn moeder.

  Ook in deze rogue-like dungeongame kan je weer een hoop nieuwe personages vrijspelen door middel van uitzonderlijke prestaties te behalen. Dit gaat makkelijker door upgrades of voorwerpen voor je personage te vinden waarmee je bijvoorbeeld sneller of sterker wordt. Maar dat mag ook wel want de moeilijkheidsgraad is enorm hoog.

  5. Titan Souls

  Dark Souls in 2D is de perfecte omschrijving van Titan Souls. Memorabele boss fights en mooie pixelomgevingen zorgen ervoor dat je deze game in een keer uit wilt spelen.

  Het verhaal van de game gaat over een wereld tussen de onze en het hiernamaals, de Titan Souls. De Titan Souls bevatten de spirituele kracht en het lot van alle levende wezens. Het is aan jou de taak om deze Titan Souls samen te brengen tijdens een zoektocht naar ware kracht.

  Het unieke aan deze game is dat de speler maar een pijl heeft en maar een keer geraakt kan worden voordat hij dood gaat. Bazen kunnen slechts een keer geraakt worden voordat zij het loodje leggen. Toch hebben ze maar een unieke manier om verslagen te worden. Hierdoor moet je, net als bij Dark Souls, de patronen van elk baas en elk monster uit je hoofd leren, om vervolgens op het juiste moment toe te slaan.

  4. Journey

  Journey is een van die prachtige ervaringen die je niet snel meer zult meemaken. In Journey speel je een klein figuurtje met een rode sjaal die de top van een berg moet zien te bereiken. De reis is alleen erg lang en eenzaam. De gebieden zijn immens en steken af tegen je nietige personage.

  Het doel van het spel is om deze magische reis af te leggen moet het personage zijn rode sjaal langer maken door het vinden van deeltjes stof. Met deze sjaal kan het personage namelijk vliegen, en de afstand dat je kan vliegen hangt af van de lengte van je sjaal.

  In dit spel kan je samenwerken met andere spelers, om op zoek te gaan naar deze sjaalstofjes. Maar het grappige van het spel is dat er geen woord gesproken wordt, of kan worden. Het gehele spel communiceer je door middel van simpele geluiden, die makkelijk wegvallen in de enorme leegte.

  3. Broforce

  Door explosies heen rennend, met een big en een vlammenwerper onder je arm, terwijl je de halve map naar de vernieting helpt. YEAH! Dit is pure mannelijkheid die het testosterongehalte van zelfs de weekste mannen nog tot het maximale brengt.

  In deze machogame moet je met gespierde Amerikanen het opnemen tegen de communisten. Ondertussen red je meer rambo's die allemaal hun eigen specialiteiten hebben. Zo heb je een onder andere een personage dat met granaten aan de slag gaat, een ninja met katana en een gangster die met uzi's schiet.

  Het doel van deze platformshooter spel is om elke keer het einde van het level te bereiken en alle vijanden uit te schakelen. Marcus Fenix kan maar beter weg gaan, want Broforce is het mannelijkste dat je ooit gaat zien of spelen.

  2. Ori and the blind forest

  Een mystieke platformer met oogstrelende graphics. Ontwikkelaar Moon Studios heeft met deze game een betoverende wereld vormgegeven die het verhaal geheel tot zijn recht brengt.

  In deze platformer neemt de speler het personage Ori onder zijn hoede. Ori is de spirituele beschermer van en moet het woud beschermen aangezien de natuurelementen niet meer in balans zijn. Het spel zit boordevol met puzzels en actievolle scènes maar laat je ook genieten van de schoonheid van het woud.

  Deze game is een vereiste voor elke platformgame fan.

  1. Garry's Mod

  Garry's Mod is een indiegame, maar tegelijkertijd een enorme hoeveelheid aan indiegames. In deze game heb je namelijk ontelbare mogelijkheden met wat je kan gaan doen. In de gebruikelijke versie is er geen doel, alleen maar je fantasie waarmee je kan maken wat je maar wilt.

  Met duizenden voorwerpen en honderden individuele interacties is dit letterlijk een speeltuin van je eigen verzinsels. In een badkuip, gedreven door straalmotoren door een tornado heen vliegen. Geen enkel ding is te gek in deze game.

  Je beste creaties kan je ook nog eens delen met andere mensen, waardoor hele nieuwe mappen en zelfs verhalen zijn ontstaan. Hiernaast zijn er ook nog speciale spelmodussen uitgekomen waarbij je een soort verstoppertje kan spelen en zelfs tikkertje. De actieve Garry's Mod-gemeenschap komt elke dag weer met nieuwe content en mods zodat je eigenlijk nooit uitgespeeld raakt.

  Garry's Mod staat op de eerste plaats van de top 10 beste indiegames, omdat het eigenlijk honderden toffe indiegames in een zijn.

  Ori and the Blind Forest

  Verkijgbaar vanaf 11 march 2015

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.