The Binding of Isaac Rebirth Review - Heeft de tand des tijds goed doorstaan

  The Binding of Isaac kan als klassieker onder indie-games gezien worden. Deze game van Edmund McMillen kreeg vorig jaar een remake, die nu voor 14,99 euro in de Nintendo eShop te downloaden is op Wii U en New Nintendo 3DS. Hoe relevant is deze game nog? Lees het in onze The Binding of Isaac Rebirth review!

  The Binding of Isaac Rebirth is een game met een vrij duister verhaal. Isaac is een kleine jongen die samen met zijn moeder in een klein huis op een heuvel woont. Hij is een rustige jongen die meestal op de grond zit te tekenen, terwijl zijn moeder naar religieuze programma's op de TV kijkt. Klinkt allemaal nog vrij vreedzaam, toch?

  Er blijkt echter veel meer achter dit verhaal te zitten. Op een dag wordt de moeder van Isaac namelijk persoonlijk aangesproken door niemand minder dan God zelf. God vertelt haar dat er in Isaac een groot kwaad schuilt en dat ze haar loyaliteit moet tonen door hem op te offeren. Wanneer Isaac's moeder een mes uit de lade haalt, besluit Isaac om te vluchten naar de kelder.

  The Binding of Isaac Rebirth Review

  Mengelmoes van genres

  Het is natuurlijk een understatement om te zeggen dat je niet echt je dag hebt als je erachter komt dat je eigen moeder je wil vermoorden. Bovendien is de schuilkelder waarin Isaac zich verbergt ook allesbehalve veilig. De donkere ruimtes waar Isaac zichzelf doorheen moet werken zijn namelijk gevuld met walgelijke en misvormde wezens!

  The Binding of Isaac Rebirth speelt als een 2D dungeon crawler vanuit het vogelperspectief met shooter-elementen. Isaac (die overigens om de één of andere reden overigens altijd naakt is) kan zich namelijk alleen maar verdedigen met zijn eigen tranen, die als projectielen uit zijn ogen schieten.

  Op het gebied van leveldesign doet The Binding of Isaac Rebirth nog het meeste denken aan het allereerste deel van The Legend of Zelda. Er is echter één groot verschil met deze klassieke dungeon crawler. De kerkers waar Isaac zichzelf doorheen werkt zijn namelijk nooit precies hetzelfde. De levels worden willekeurig gegenereerd, waardoor je nooit precies weet wat je te wachten staat!

  The Binding of Isaac Rebirth Review

  Smerige vijanden en geniale powerups!

  Naast de omgevingen worden ook de vijanden van Isaac willekeurig gegenereerd. Zoals wij al eerder aangaven neemt Isaac het op tegen behoorlijk wat smerige en misvormde wezens. Zo moet je niet gek opkijken als je gigantische maden of monsterlijke Siamese tweelingen voorbij ziet komen. Ook kun je jezelf alvast voorbereiden op behoorlijk wat organen en uitwerpselen!

  Gelukkig is de kelder ook gevuld met een enorm arsenaal aan powerups, waarmee Isaac deze vulgaire monsters kan bestrijden. Ook hier geldt weer dat je nooit precies weet wat je tegen gaat komen. Sommige voorwerpen zorgen ervoor dat Isaac demonische vormen aanneemt, terwijl andere voorwerpen hem net zo misvormd als zijn tegenstanders maken.

  Ook wordt er in The Binding of Isaac: Rebirth naar andere games gerefereerd. Zo kan Isaac bijvoorbeeld een powerup oppakken, waardoor hij in Dr. Fetus verandert. Dit is de tegenstander van Super Meat Boy, wat natuurlijk ook een klassieke Edmund McMillen-game is!

  The Binding of Isaac Rebirth Review

  Intense moeilijkheidsgraad

  Naast de karakteristieke grafische stijl en de referenties naar Super Meat Boy, hebben deze games nog iets met elkaar gemeen. Zo is The Binding of Isaac Rebirth namelijk net als Super Meat Boy intens moeilijk. Deze game bevat namelijk geen checkpoints, extra levens of savepunten. Als Isaac het loodje legt, zul je dus helemaal opnieuw moeten beginnen.

  De daadwerkelijke game heeft in principe maar zes levels, maar vergis je niet! Het is een hele klus om je door deze levels heen te werken. Het leger van wanschepsels zal er namelijk alles aan doen om dat ene leven van Isaac weg te nemen.

  The Binding of Isaac Rebirth Review

  Verontrustend goede indie-klassieker!

  The Binding of Isaac Rebirth zet met zijn duistere verhaal en walgelijke, maar prachtige artstyle een verontrustende atmosfeer neer. Zelden weet een 2D-game op zo een meesterlijke manier een naargeestige ambiance te portretteren.

  Ook qua gameplay heeft The Binding of Isaac Rebirth enorm veel te bieden. Er valt gigantisch veel vrij te spelen en er is dus meer dan genoeg replay value. The Binding of Isaac heeft de tand des tijds goed doorstaan en als je deze game nog niet eerder hebt gespeeld, is dit je kans!

  9

  De plus- en minpunten

  • Geweldige artstyle
  • Duister verhaal
  • Boordevol content!
  • Willekeurig gegenereerde levels
  • Iedere playthrough is anders
  • Moeilijkheidsgraad is niet voor iedereen

  The Binding of Isaac: Rebirth

  Verkijgbaar vanaf 4 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.