Tips om de prijs van een PS5 of Xbox Series X te sparen

Article
zaterdag, 15 augustus 2020 om 9:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
De PS5 en Xbox Series X komen steeds dichterbij. We weten nu dat beide consoles een prijskaartje hebben van maar liefst 500 euro. Dat wordt sparen, dus! Wij hebben daar wat tips voor bedacht als je de console op release of zelfs ver daarna pas wil halen.

Bepaal hoeveel je daadwerkelijk moet sparen

Het is verleidelijk om te denken dat de teller wanneer je begint met sparen op nul staat. Dat kan natuurlijk kloppen, maar het kan best zijn dat je al wat geld hebt liggen. Het loont om eens in je financiën te duiken en te kijken hoeveel geld je op dit moment zonder zorgen apart kunt zetten voor een PS5 of Xbox Series X.
Uiteraard zal het per persoon wisselen hoeveel je nu al apart kunt zetten. We kunnen dus niet garanderen dat je op deze manier een flinke deuk kunt maken in het prijskaartje van de PS5 of Xbox Series X. Het crisisjaar helpt wat dat betreft voor velen ook niet mee.
Aan de andere kant is het best mogelijk dat je wat geld overhoudt dat anders naar een vakantie of festival- of bioscoopkaarten was gegaan. Of je nu beschikt over een klein bodempje of een behoorlijke fundering: het scheelt in hoeveel je er nog bij moet zien te schrapen.
spaarpotf1597234920

Houd het geld apart

Het spreekt misschien voor zich, maar hou het geld dat je al gespaard hebt apart. Niet alleen in je hoofd maar ook in je administratie. Zo kun je veel gemakkelijker zien hoever je bent dan wanneer je steeds opnieuw moet kijken hoe het ervoor staat je met je next-gen console potje. Is die PS5 binnen handbereik? Moet je nog maanden sparen voor je Xbox Series X? Zo zie je het in één oogopslag.
Als je het geld apart zet, weerhoudt het je er bovendien hopelijk van om het geld dat je voor je PS5 of Xbox Series X apart hebt gezet aan te spreken voor iets anders. Niet dat dat het einde van de wereld is, maar als je steeds geld uit het console-fonds haalt blijf je sparen. Uiteindelijk is het natuurlijk jouw geld en als de nood aan de man is kan het verstandig zijn om je console-wens uit te stellen. Maar probeer dat te beperken tot bijzondere gevallen.
ps5 exclusivesf1592570949

Koop minder games (en andere dingen)

Ook als je geen nieuwe console wil is gamen niet bepaald de goedkoopste hobby die je kunt hebben. Elke keer als je je een nieuwe game kunt veroorloven en die ook daadwerkelijk koopt, is dat 60 euro die niet naar je Xbox Series X of PS5 gaat. Als je normaal gesproken koopjes jaagt is dat misschien een ander bedrag, maar het idee blijft hetzelfde: Sparen gaat harder als je minder onnodige uitgaven doet.
Hetzelfde geldt overigens voor alle wat duurdere hobby’s. Als je een periodiek budget hebt voor hobby’s en andere leuke dingen, probeer daar dan zo weinig mogelijk van uit te geven.
Als je je hele maandbudget voor hobby’s in je console-spaarpot kunt gooien, gaat het sparen een stuk harder dan wanneer je steeds alleen de restjes van dat budget apart kunt zetten voor je PS5. Het is misschien even wat spartaans leven, maar als je dan eindelijk die nieuwe Xbox Series X in handen hebt kun je je misschien wel veel beter inleven in Spartan John-117 dan voorheen.
ps5 design 2f1591950588

Maak gebruik van cadeau gelegenheden

Er zijn bepaalde dagen van het jaar waarop de meeste mensen cadeaus in ontvangst mogen nemen. Als er voor jou zo’n dag aan zit te komen krijg je vast binnenkort ook de vraag wat je graag zou willen hebben. Een PS5 of Xbox Series X krijg je waarschijnlijk niet zomaar, maar hulp bij het sparen misschien wel.
‘Geld’ is misschien niet het meest charmante item om op een verlanglijst te zetten, maar het is ook niet raar om het toch te doen. Soms is geld krijgen wat saai, alsof de gever niet wist wat je wou hebben. Soms voelt geld vragen zelfs enigszins treurig, alsof je zelf niet weet wat je wil hebben.
Gelukkig is daar een oplossing voor: zet het doel van het geld op je verlanglijst. ‘Geld voor een Xbox Series X of PS5’ klinkt als een veel leuker cadeau om te krijgen én geven dan ‘geld’. Je krijgt misschien geen fortuin binnen, maar alle beetjes helpen bij het sparen.
xbox series x0f1582274529

Denk niet dat je bij launch day moet halen

Het is natuurlijk superleuk om bij de eersten die een console of game in huis hebben te horen. Het is ook handig: de kans op spoilers voor een game die graag zelf had willen beleven is kleiner. Je hoeft ook niet als een arme wees in een Charles Dickens-boek door een etalageraam te kijken naar een game die niet speelbaar is op de verouderde hardware die je hebt.
Kortom, we ontkennen geen moment dat er voordelen zijn aan het kopen van een PS5 of Xbox Series X op launch day. Toch zeggen we: maak dat niet je doel. Zeker als je nog niet begonnen was met sparen is het best kort dag om launch day te halen.
November, de maand dat de Xbox Series X en PS5 uitkomt, is dichterbij dan het lijkt. Proberen om in een paar maanden een console bij elkaar te sparen, is alleen haalbaar voor de rijken onder ons (voor de rest is het stressvol). Het is misschien minder leuk dan launch day, maar er is helemaal niks mis mee om je PS5 aanzienlijk later te kopen als je er financieel echt aan toe bent.
2 xbox controllersf1631176153

Deel de kosten

Sparen voor dure dingen is niet makkelijk, maar zoals met zoveel andere dingen maken vele handen licht werk. Heb je je financiën bekeken en kun je pas over 10 maanden een PS5 of Xbox Series X betalen? Misschien kun je daar 5 van maken als je een broer, zus, huisgenoot of partner hebt die dezelfde console ook wil hebben.
Je moet natuurlijk wel bedenken of je goed genoeg door één deur kunt met jouw partner in crime om geen ruzie te krijgen over de console. Als er iemand uit huis gaat, of jullie besluiten je relatie te beëindigen kun je er niet ook nog eens een ruzie over de echte eigenaar van de Xbox Series X bij gebruiken.
Gebeurt dat wel, dan heb je altijd nog het geluk dat er tegen die tijd waarschijnlijk al wat tweedehands consoles of kortingen op nieuwe zijn om het sparen voor een vervanger wat te verzachten. Wees in dat geval vooral ook blij dat het om een console gaat en niet om een huisdier waar je aan gehecht was geraakt, of om de kinderen.
tientjesf1597235550

Probeer wat bij te verdienen

Je hebt je financiële situatie eens goed bekeken, maar helaas duurt het nog wel een poosje voor je een nieuwe console kunt betalen. Het geld dat je opzij kunt zetten voor een PS5 of Xbox Series X valt nu eenmaal tegen. Wat zou er gebeuren als je een wat groter inkomen had? Heb je tijd voor een bijbaantje?
Ook als een bijbaantje geen optie is, is het niet meteen gezegd dat je niet bij kunt verdienen. Word je vaak gevraagd om een vriendendienst te leveren? Overweeg dan om er een vriendschappelijk prijsje voor te gaan vragen.
Je moet daar voorzichtig mee zijn, zeker als je normaal gesproken altijd gratis werkt, maar in principe is er niks mis mee om een kleine vergoeding te vragen voor je tijd. Je kunt natuurlijk ook aan je ouders vragen of je wat kunt verdienen met klusjes, maar dat is misschien niet zo’n goed idee als je zelf volwassen bent.
xbox series x optimized 1080p cleanf1593153352

Spaar verantwoord

We kunnen natuurlijk mooi schrijven over hoe je een console bij elkaar moet sparen, wat de prijs van de Xbox Series X is en waar je je PS5 nu alvast kunt pre-orderen. Vergeet niet om je eigen situatie in het oog te houden. Zet niet elke maand meer geld apart dan je je kunt veroorloven. Ook pre-orders zijn niet voor iedereen en zeker dit jaar moet je goed bedenken of je het kan doen.
Of je nu door de crisis je baan kwijt bent of altijd al een krap inkomen had, bedenk goed of je die next-gen console echt wel kunt betalen. Zelfs als je hem kunt betalen, kun je je hem dan ook veroorloven?
Laat je niet gek maken door de hype en neem zoveel tijd om te sparen als je nodig hebt. Als het echt nog lang gaat duren voor je een nieuwe console in huis kunt halen, heb je altijd nog de troost dat er aanvankelijk nog veel cross-gen games gaan uitkomen, vaak met gratis next-gen upgrade als je daar uiteindelijk aan toe bent. Met nadruk op als jij daar aan toe bent.
Dit artikel is op 12 oktober 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws