Tips om energie te besparen met je Xbox Series X

Article
zaterdag, 22 oktober 2022 om 10:00
xbox series x xbox series sf1628074558
Je kunt veel geld kwijt aan gamen als je alleen maar kijkt naar de prijs van games en consoles. Maar consoles gebruiken ook energie en dat is tegenwoordig ook allesbehalve gratis. Met deze tips kun je energie besparen bij het gebruik van je Xbox.

Overweeg een Xbox Series S

We weten dat dit artikel gaat over besparen met de Xbox Series X, maar de ultieme manier om een zuinige Xbox-gamer te zijn is om überhaupt geen Series X in huis te halen. De Series S is namelijk kleiner en minder krachtig en dat beteken vrijwel automatisch dat hij ook minder verbruikt. Bij het gamen is het Wattage nog niet eens de helft van wat de Series X nodig heeft.
Deze tip is uiteraard niet bijzonder nuttig als je al een Series X hebt, of daar om andere redenen de voorkeur aan geeft. Sommige games draaien toch net iets minder goed op de Series S, dus we kunnen ons voorstellen dat je die concessie niet wil doen. Maar mocht het je om het even zijn welke Xbox je neemt, dan kun je wat betreft de energiekosten beter voor de Series S gaan.
xbox series xf1637772091

Gebruik je Xbox niet om te streamen

Gamen is lang niet het enige dat je kan met een moderne console. Al een aantal generaties kunnen ze vaak net zo goed dienst doen als blu-ray speler en streaming machine. Dat is handig als je je tv-meubel niet al te vol wil hebben, maar qua energieverbruik is het een slecht idee.
De Series X gebruikt namelijk rond de 50 Watt om een blu-ray af te spelen of te streamen. De Series S kan door het gebrek aan een disc drive geen blu-rays afspelen, maar gebruikt ongeveer 30 Watt om te streamen. Dit terwijl een blu-ray speler vaak minder dan 20 Watt verbruikt. Ook voor streamen kun je beter een apparaat pakken wat daarvoor gemaakt is en de taak energie-efficiënter uitvoert.
xbox series sf1604058701

Gebruik power off/energy saving

Als je niet aan het gamen bent, in welke stand zet je je Xbox dan? Je hebt de keuze uit energy saving en instant on (die afhankelijk van wanneer je dit leest misschien zijn omgedoopt tot respectievelijk power off en sleep). Het zal je misschien niet verbazen dat energy saver een stuk zuiniger is, maar wat je misschien wel verbaast is dat instant on twintig keer zoveel verbruikt als energy saving.
De zuinigere modus is overigens de standaardinstelling, dus mogelijk hoef je niets te veranderen. Maar als je ooit hebt gesleuteld aan de power settings van je console kan het nuttig zijn om even te kijken waar hij nu op staat. Het kan behoorlijk schelen.
Zijn er geen voordelen bij het gebruik van slaapstand/instant on? Jawel, je console start sneller op, maar ook vanuit engery saving duurt het opstarten minder dan een minuut. Ook kun je sinds een update van de Xbox gewoon games en systeemupdates downloaden in energy saving, dus dat is ook een belangrijk voordeel dat instant on niet meer heeft.
xbox series xf1631877765

Trek de stekker eruit

Als je je echt grote zorgen maakt om je energierekening is er eigenlijk maar één manier om te zorgen dat je Xbox niets meer verbruikt. Het is een paardenmiddel, maar je kunt altijd nog de stekker uit het stopcontact trekken. Ook energy saving/power off gebruikt namelijk een klein beetje stroom en dat voorkom je als er gewoon geen spanning op de console staat.
Dat kleine beetje stroom zorgt er trouwens voor dat je je Xbox kunt aanzetten met een draadloze controller. Om het signaal van je controller te ontvangen moet de Xbox namelijk stroom voorzien aan de component die dat signaal ontvangt. Als je dus dagelijks of in ieder geval regelmatig je Xbox gebruikt wordt het misschien een irritante stap in het opstartproces. Maar als je langere tijd niet aan het gamen bent, of een andere console gebruikt, kan het geen kwaad om je Xbox gewoon helemaal te ontkoppelen.