5 tips om energie te besparen met je PS5

Article
maandag, 05 december 2022 om 15:00
playstation 5 thumbf1624433855
Gamen is natuurlijk heel leuk, maar het kan helaas ook best intensief zijn als het gaat om energieverbruik. Nu de energieprijzen de pan uitrijzen is het dan ook handig om te weten hoe je energie bespaart met je consoles. Met deze vijf tips kun je aardig besparen op het verbruik van je PS5.

Gebruik hem niet voor Blu-ray of streaming

Consoles zijn er in de eerste plaats om te gamen, maar zeker in de laatste generaties zijn ze vaak ook een soort mediacentrum. Je kunt bijvoorbeeld Netflix kijken, muziek streamen of een (4K) Blu-ray kijken. Maar dat moet je niet doen als je energie probeert te besparen.
De PS5 gebruikt namelijk relatief veel energie voor dit soort taken. Het is lang niet zoveel als bij het gamen zelf, maar de PS5 gebruikt rond de 90 Watt om iets te streamen of een Blu-ray af te spelen, waar je ook nog het Wattage van je tv bij op moet tellen. Een Blu-ray speler gebruikt meestal maar ongeveer 20 Watt. Ook voor streamen kun je beter een smart-tv of Chromecast gebruiken.
playstation 5f1603819462

Gebruik Rest Mode

Ook als je niet aan het gamen bent zijn er af en toe dingen die moeten gebeuren op je PS5. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van games en updates en het opladen van je controllers. Voor wie PS Plus abonnee is, is het ook van belang om je cloud saves bij te werken.
Dat kun je natuurlijk doen terwijl de console aan staat, maar het is veel handiger om het te doen terwijl hij in Rest Mode (Rustmodus) staat. In die stand kun je namelijk al het bovenstaande doen, maar dan met een aardig lager energieverbruik dan wanneer je console aan is. Het downloaden van een game verbruikt zo’n 36 Watt in Rustmodus, terwijl je console als hij aan is en verder niets doet al zo’n 50 Watt verbruikt.
playstation 5 rechtopf1604590376

Bekijk wel je Rest Mode instellingen

Als je Rest Mode gebruikt is het trouwens wel handig om even te kijken met welke instellingen je dat doet. In Rest Mode kun je namelijk zoals gezegd ook je controller opladen. Maar als dat op een bepaald moment je enige doel is van Rest Mode, dan kan het voorkomen dat je console een poos een controller staat op te laden die al lang vol is. Om dat te voorkomen kun je aangeven dat je PS5 na een bepaalde tijd moet ophouden met stroom leveren aan de USB-poorten.
Dat doe je in het instellingenmenu, onder Power Saving en dan Features Available in Rest Mode. Daar kun je zorgen dat je USB-poorten na 3 uur in Rest Mode geen stroom meer verbruiken, of zelfs helemaal nooit stroom gebruiken in deze modus. Je kunt hier ook de mogelijkheid om te downloaden in Rustmodus uitschakelen, maar dan moet je downloads weer doen als je console aan is, wat dan weer meer energie kost.
dualsense ps5f1603819788

Zet je PS5 uit

Als je echt krap zit wat betreft je energierekening, dan is misschien zelfs Rest Mode niet besparend genoeg. De modus gebruikt misschien niet veel energie, maar hij gebruikt wel degelijk energie. Misschien kun je je console beter helemaal uitzetten.
Op die manier gebruikt de PS5 nog minder. Het nadeel hij op deze manier ook geen achtergondtaken uitvoert. Maar ja, als je toch bijna nooit iets downloadt kun je je console beter misschien standaard uit doen en alleen in rest mode zetten als je iets download er er zelf blij blijft om je PS5 meteen weer uit te zetten.
pexels kerde severin 5961235f1632836754

Trek de stekker eruit

Het viel je onder het vorige kopje misschien al op dat we zeiden dat een PS5 die uit staat “minder” verbruikt dan één in Rest Mode. Je zou misschien denken dat het verbruik nul is wanneer je console uitstaat, maar dat is helaas niet helemaal zo. Veel apparaten die uit zijn, zijn niet daadwerkelijk helemaal uit en dat geldt ook voor de PS5.
Je kunt hem namelijk aanzetten met een druk op de PS-knop van een draadloze controller en om dat signaal te kunnen ontvangen moet je PS5 altijd tenminste een beetje aan zijn. Dat gebruikt zo’n 1,3 Watt, wat eigenlijk helemaal niet zoveel scheelt met de 1,5 Watt van een PS5 in Rest Mode die verder niets doet. De enige manier om je PS5 naar een verbruik van nul te krijgen is door de stekker er uit te halen. Deze truc kun je trouwens toepassen op alle apparaten met een afstandsbediening.