Tips om energie te besparen met de Nintendo Switch

Article
donderdag, 06 oktober 2022 om 15:30
20211005 switcholed8f1633465772
De Switch heeft het supermakkelijk gemaakt om gedurende de dag af en toe een game op te pakken. Maar is een potje Mario Kart tussendoor met de stijgende energieprijzen nog wel zo handig? Met deze tips kun je wat energie besparen met je Switch.

Vervang je launch-model

Als jij nog een Switch gebruikt uit de eerste twee jaar dat de console op de markt was, dan heb je de grootste slurper in Nintendo’s line-up in huis. Je hebt misschien gehoord dat Switch-consoles van na augustus 2019 een langere batterijduur hebben. Dat klopt, maar de batterij is niet beter: de Switch is sinds 2019 zuiniger, ook in tv-stand.
De eerste Switch gebruikte bij het spelen in tv-stand zo’n 7-11 Watt, maar een belangrijke chip is in 2019 een stukje efficiënter gemaakt. Het gevolg is dat Switches van daarna nog maar 5-7.5 Watt (Lite) of 6 Watt (OLED) gebruiken. Upgraden naar een nieuwer model (te herkennen aan de rode achtergrond op de doos) is misschien een uitgave, maar je bespaart er energie mee.
nintendo joy con problemen worden gratis aangepakt 152977f1650873592

Zet ‘Maintain Wired Connection’ uit op je OLED

Als je een OLED-model hebt, dan kun je ervoor kiezen om een LAN-kabel in je dock te steken als internetverbinding. Het zorgt voor een heel stabiele verbinding, maar er is een vervelend neveneffect. Je energieverbruik in slaapstand verviervoudigt.
Volgens informatie van Nintendo gebruikt een Switch OLED in slaapstand zo’n 2,2 Watt. Dat is een aardig verschil met de 0,3-0,5 Watt met alleen Wi-Fi. Gelukkig geldt dat alleen als je je Switch zo hebt ingesteld dat hij een constante internetverbinding heeft (Maintain Wired Connection).
In Europa staat die instelling gelukkig standaard uit, maar als je je zorgen maakt om de energierekening kan het lonen om de instellingen even te bekijken. Je weet maar nooit of je hem hebt aangezet en dat helemaal bent vergeten.
pexels erik mclean 7340570f1646740364

Speel niet terwijl je oplaadt

Omdat de Switch zowel een handheld als een home console is, moet je af en toe opladen. Dat kan natuurlijk gewoon door hem in het dock te zetten, iets wat je automatisch doet als je op tv gaat spelen. Maar wacht niet tot je op tv gaat spelen voor je je Switch in het dock zet, want als je het van tevoren kunt doen, kost het uiteindelijk minder stroom.
Spelen tijdens het opladen kan afhankelijk van je Switch-model namelijk tussen de 6 en de 10 Watt meer verbruiken dan spelen op een Switch die al is opgeladen. Het opladen zelf gaat bovendien ook sneller als je in de tussentijd niet ook aan het spelen bent. Het kan dus zeker lonen om je Switch meteen als je thuiskomt in het dock te zetten, ook al was je van plan om er pas uren later op te spelen.
nintendo switch 3061237 1280f1657875998

Laat je Joy-Cons aan je Switch zitten

Draadloze controllers zijn superhandig. Niet alleen kun je verder van je tv af zitten dan met kabels, je voorkomt ook dat de kat je controller onklaar maakt (en daarbij mogelijk een schok krijgt). Maar een draadloze verbinding vraagt ook energie, dus als je geen draadloze verbinding nodig hebt, kun je hem maar beter ook niet gebruiken.
Waar dat vooral op neerkomt is dat je beter geen tabletop modus (Switch uit het dock en controllers los) kunt spelen in situaties waarin je net zo goed handheld modus (hetzelfde maar met controllers vast) kunt gebruiken. In handheld modus zitten je controllers vast aan je Switch en wordt de verbinding gemaakt via contacten. In tabletop modus moet je een draadloze verbinding maken met je joy-cons en gebruik je ook nog eens drie batterijen in plaats van één.
switch oled 31072021f1627888939

Zet je helderheid laag

Op apparaten met een scherm is dat scherm vaak één van de componenten die de meeste energie vraagt. Hoe helderder je scherm, hoe meer energie je nodig hebt. Logischerwijs verbruik je met een lage helderheid dus minder energie.
De vraag is natuurlijk hoe laag je je helderheid kunt zetten zonder dat je meteen niets meer ziet in je games. Daar zul je een balans in moeten vinden. In de tussentijd kun je in ieder geval de donkere modus van het Switch-menu gebruiken, want die vraagt ook minder energie dan de heldere modus.
Je besteedt vast niet zo heel veel tijd in het Switch-menu, maar alle beetjes helpen. Mocht je een game treffen met een donkere modus, dan is dat natuurlijk iets om meteen aan te zetten. Al moeten we eerlijk bekennen dat we geen games kunnen bedenken die je een dergelijke keuze geven in de menu’s.
20211005 switcholed1f1633465373

De Switch is al best zuinig

Iets wat je misschien is opgevallen bij het lezen van dit artikel is dat alle gegeven wattages vrij laag zijn. Er zijn wat gevallen waarin je boven de 10 Watt uit kan komen, maar zelfs bij het gamen, doorgaans de meest intensieve activiteit van een console, blijft de Switch daar meestal onder. Proberen energie te besparen met je Switch is dan ook een kwestie van hele kleine beetjes.
Vergeleken met een PS5, die tot zeker 200 Watt kan gebruiken bij sommige games, gebruikt een Switch al heel weinig energie. Het is natuurlijk altijd zinvol om je verbruik in de gaten te houden, maar de Switch is geen slurper. Van alle consoles die nu in de winkel liggen heeft deze de minste impact op je rekening.

Populair Nieuws