Zo kan Red Bull Racing kampioen worden in de VS dit weekend

Article
zaterdag, 22 oktober 2022 om 9:00
max verstappen gp japan 2022 red bull racingf1666262504
Max Verstappen is in Japan kampioen geworden, maar de constructeurstitel voor Red Bull Racing is nog niet binnen. Maar op deze manier kan het team weer kampioen worden in de VS dit weekend.
Na veel verwarring mocht Max Verstappen eindelijk feestvieren na de Grand Prix van Japan. De Nederlander wist namelijk genoeg punten te vergaren om het voor Charles Leclerc en Sergio Perez onmogelijk te maken om hem nog in te halen. Daarmee is de Nederlander voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden en is hij onderdeel geworden van een illuster rijtje F1-coureurs dat meerdere keren kampioen is geworden.
Ondanks dat Verstappen vorig jaar de titel op het nippertje won, ging de constructeurstitel alleen niet naar Red Bull Racing. Mercedes wist namelijk voor de achtste keer op rij de titel te pakken en daarmee een record neer te zetten. Dat nieuws ging alleen voorbij aan de meeste fans, omdat de aandacht natuurlijk uitging naar de knotsgekke finale in Abu Dhabi en de lange nasleep - inclusief het aanstellen van twee nieuwe race directors bij de FIA.
Het gaat Mercedes in ieder geval niet lukken om de negende constructeurstitel op rij te pakken. Het team van Lewis Hamilton en George Russell is namelijk al een tijdje theoretisch uit de race voor het verlengen van het kampioenschap.
max verstappen sergio perez champagne gp japan 2022f1666262592

Hoeveel punten heeft Red Bull Racing nodig?

Het team van Mercedes staat momenteel namelijk op 387 punten. Dat is een groot contrast met Red Bull Racing dit jaar. Het team van Max Verstappen staat namelijk al op 619 punten. Dat is natuurlijk niet zo gek als één coureur al verantwoordelijk is voor 366 punten na slechts 18 races.
Toch heeft het team nog niet de titel binnen, want Ferrari heeft op papier nog de kans om het kampioenschap voor de constructeurs te winnen. De equipe uit Maranello staat op het moment namelijk op 454 punten. Aangezien er nog vier races te gaan zijn en één sprintrace in Brazilië, zijn er nog maximaal 191 punten voor een team te verdienen. Namelijk 25 en 18 punten voor positie nummer één en twee per race, de snelste racerondes en de punten voor de sprintrace.
In totaal zou Ferrari dus kunnen eindigen op 645 punten als het team vanaf nu alles maximaliseert. Daarmee komt het alleen niet heel veel verder dan het huidige puntenaantal van Red Bull Racing. Het is voor het Oostenrijkse team dan ook niet heel moeilijk om de titel tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in de macht te slepen.
Als Christian Horner, Helmut Marko, Adrian Newey en de coureurs weer een feestje willen vieren, dan zullen er 26 punten in totaal verdiend moeten worden - of Ferrari moet zelf punten morsen ten opzichte van andere teams. Houdt Red Bull Racing de boel in eigen handen, dan zou het met 26 punten namelijk precies op 645 punten uitkomen. En aangezien het team meer overwinningen dit seizoen heeft geboekt dan Ferrari, maakt een gelijkspel niks meer uit - bovendien zouden er in dat geval niet genoeg punten meer beschikbaar zijn voor Ferrari om uit te komen op 645. Een overwinning voor Verstappen of Perez en de snelste raceronde is dus genoeg om de champagne weer open te trekken!