Column: The Last of Us PS5 Remake is onnodig én gevaarlijk

Article
zondag, 18 april 2021 om 9:00
last of us remastered 2f1577464431
The Last of Us is een meesterwerk. Laten we niet om dat feit heen draaien, iets wat overigens ook voor deel twee geldt in mijn ogen. Je zou denken dat het nieuws van een The Last of Us PS5 remake dan ook voor gejuich zou zorgen, maar het tegenovergestelde is waar. Dit is precies waar ik en met mij ongetwijfeld vele anderen niet op zitten te wachten.
The Last of Us kwam oorspronkelijk uit in juni 2013 op de PlayStation 3 en diende als het zwanenzang van de PlayStation 3. De console kreeg via Naughty Dog één laatste klapper die door velen werd bestempeld als misschien wel de beste game van de generatie. Een jaar later kwam de game via een Remastered-versie uit op de PlayStation 4 met verbeterde graphics, 60 fps en de DLC inbegrepen.
Nu, bijna zeven jaar later, lijkt Sony opnieuw terug te willen naar het meesterwerk van Naughty Dog. Tenminste, als het rapport van Jason Schreier geloofd mag worden. Gezien zijn geschiedenis als journalist vertrouwen we er op dat deze informatie juist is, iets wat in het verleden al veel vaker bleek. Als je het ondertekende vraagt, is het niet alleen een onwijs slechte keuze van Sony, maar ook nog eens heel zorgelijk.
the last of us remasterizado retrasado 100114

Wat is er mis met het origineel?

Begrijp me niet verkeerd. ik houd van The Last of Us. Het origineel is één van mijn favoriete games ooit en ook het tweede deel blies me omver. Toch hoeft een The Last of Us PS5 remake er van mij absoluut niet te komen. Zelfs al wordt de game in schitterend 4K gestoken met 60 fps in Naughty Dog’s engine van The Last of Us Part 2.
Het origineel is namelijk nog steeds een fantastische titel om te spelen. Ook zeven bijna acht jaar na de release. Waar de PS3-versie simpelweg goed genoeg is, weet The Last of Us Remastered nog steeds nieuwe fans te creëren. Zo is de game immers gratis via de PlayStation Plus Collection.
Die versie zorgt al voor mooiere beelden en een betere framerate. Wat nog beter is, is dat die game niet zomaar ineens verdwijnt. Dat de game op de PlayStation 4 uitkwam, betekent immers dat de game ook gewoon op PlayStation 5 speelbaar is. Anno 2021 is het nog steeds geen slecht idee om terug te gaan naar de titel als je dat nog nooit gedaan hebt.
the last of us remasterizado confirma su precio oficial 100253

Sony’s plan

Als het rapport van Schreier geloofd mag worden, is Sony het volgende van plan. The Last of Us krijgt een remake speciaal voor de PlayStation 5. Dat niet alleen, de game zou volgens het artikel samen als bundel met deel 2 opnieuw uitgebracht kunnen worden voor de PS5. Dit zorgt voor twee dingen, waarbij de ene nog slechter is dan het andere.
Als Sony van plan is om The Last of Us remake en The Last of Us Part 2 te bundelen, lijkt het vrijwel zeker dat een PS5 update voor de game er niet inzit. Hoewel het niet is bevestigd, zouden we niet gek opkijken als Sony nooit met een patch komt die de PS4-versie van de game beter laat draaien, iets wat God of War (2018) en Ratchet & Clank (2016) bijvoorbeeld wel kregen.
Anderzijds betekent het dat Sony niet één, niet twee, maar drie(!) keer aan het origineel wil verdienen. In een tijdperk waarin remasters en remakes net zo gangbaar zijn als gloednieuwe projecten kijken de meeste mensen daar niet zo raar van op. Toch mag dit wel gedaan worden als een bedrijf drie keer aan dezelfde game wil verdienen in een spanne van tien jaar.
Square Enix had tenminste met Kingdom Hearts nog het lef om daadwerkelijk nieuwe content toe te voegen aan de game-collecties toen deze op de PS3 (en later PS4) verscheen. Daarnaast ging het daar steeds om twee games (en een derde die tot film werd omgetoverd). Als zelfs de koning van de remasters en remakes beter uit de verf komt dan een potentiële remake van één van de meest geliefde games van de afgelopen tien jaar moet je als bedrijf eigenlijk toch nog even een keer in de spiegel kijken.
the last of us voor playstation 4 nu officieel 55380

Verspild talent

Naast het feit dat The Last of Us nog enigszins recent in het geheugen gegrift staat, is er nog een andere reden waarom fans (waaronder ik) boos zijn. Het talent wordt verspild. Naughty Dog, één van de meest gerenommeerde studio’s in gaming, werkt nu namelijk zelf aan de remake (iets wat oorspronkelijk niet het idee was).
Het is juist een team als Naughty Dog waarvan fans iets nieuws willen zien. De studio die tijdens de PS3-generatie doorbrak met de Uncharted-trilogie en daarna The Last of Us werd geliefd door een hele belangrijke reden: de studio vernieuwde. Na Jak & Daxter ging de studio juist aan de slag met de nieuwe IP die Uncharted werd. Na het tweede deel met Nathan Drake deed de studio hetzelfde en kwam daar ineens The Last of Us.
In een spanne van zes jaar bracht de studio de Uncharted-trilogie en The Last of Us. In de generatie die volgde werd een remaster van The Last of Us voorgeschoteld, Uncharted 4: A Thief’s End, een spin-off van die vierde game en deel 2 van The Last of Us. Van vernieuwing was geen sprake.
Fans keken dan ook uit naar een toekomst waarin Naughty Dog juist wel weer zou vernieuwen. Wat zou er komen na The Last of Us Part 2. Een nieuwe IP, een ander genre; niemand had enig idee. Alleen was duidelijk dat een multiplayer standalone titel zou komen van The Last of Us Factions. Nu blijkt dat de studio haar kroonjuweel nog steeds niet durft los te laten.
49107 klaar originele verhaallijn the last of us onthuld

Veiligheid

Aan de ene kant valt er wel iets voor te zeggen om een remake van The Last of Us te maken. Fans die nostalgisch zijn voor het origineel zijn gemakkelijk te overtuigen om de game opnieuw te kopen zolang de game er mooier uitziet en beter speelt. Daarbij is het een kans om nieuwe fans binnen te halen die daarna, als het daadwerkelijk een bundel wordt, ook deel 2 kunnen spelen.
Voor Sony is het dus een veilige manier om geld te verdienen zonder dat er al te veel geïnvesteerd hoeft te worden. Dat Sony deze richting op wil, is ook niet al te moeilijk in te beelden. PlayStation-topman Jim Ryan is een echte zakenman. Zoveel wordt duidelijk uit vrijwel ieder interview dat je van de man leest.
Dat betekent niet dat hij slecht is in zijn werk. Integendeel, PlayStation is het bedrijf dat Sony op het moment in leven houdt. Het is verreweg het beste onderdeel van Sony als het op cijfers aankomt. Dat Sony wil inzetten op bewezen namen waarbij een investering geen risico is, blijft gewoon een goede zet voor het bedrijf vanuit financieel oogpunt.
the last of us 40

Verdwijnende persoonlijkheid

Voor de hardcore PlayStation-fans is het alleen een stuk minder leuk. Die zien stukje bij beetje hoe het ooit zo eigenzinnige bedrijf dat spelers voorop stelde veranderd in een bedrijf dat alleen maar inzet op veilige investeringen. Voor titels als Patapon of Gravity Rush lijkt geen ruimte meer. Zelfs Days Gone, dat ondanks kritiek financieel succesvol was, krijgt geen vervolg.
Laatstgenoemde doet extra pijn omdat het de eerste titel van Bend Studios is in lange tijd en de potentie voor een tweede deel er juist was. Assassins’s Creed had ook een matig eerste deel. Het vervolg werd juist de monsterhit die we vandaag de dag kennen doordat Ubisoft de makers juist de kans gaf om te bouwen op wat werkte.
sony op e3 2018 129650

Fans bepalen de weg

Enfin, uiteindelijk gaan we in de nabije toekomst niet weten of Days Gone 2 wel een groot succes was geworden. Wat we wel weten is dat Sony een gevaarlijk pad lijkt te bewandelen door zoveel focus te leggen op veilige (en misschien zelfs problematische) keuzes. Dat is precies wat een The Last of Us PS5 remake is: veilig.
Uiteindelijk zal vadertje tijd leren of dit de juiste weg is voor Sony. Kans is namelijk groot dat de remake(bundel) financieel wel een groot succes is. Fans bepalen dan uiteindelijk ook of ze een signaal willen geven aan Sony om te vernieuwen of niet.

Populair Nieuws