Terug naar de prehistorie met Ancestors The Humankind Odyssey

Article
woensdag, 04 september 2019 om 10:00
xgn google image
Iedereen heeft op school wel tekeningen en andere beelden gezien van hoe het er in de prehistorie ongeveer uit zou hebben gezien. Met Ancestors The Humankind Odyssey kan je nu een echte tijdreis maken naar het verre, verre verleden. Dit zijn de prehistorische elementen die je kan tegenkomen op je avontuur.

Een eeuwenoude, wilde natuur

Het eerste prehistorische element waarmee je in aanraking komt in Ancestors The Humankind Odyssey is natuurlijk de ongerepte, wilde natuur. Het eerste gebied is een overwoekerde jungle en meteen een echte wildernis. Exotische bloemen en planten staan overal, bomen groeien door elkaar heen en watervallen en rivieren zorgen ervoor dat alles groen is met hoofdletter G. Het is een perfecte speeltuin om je acrobatische vaardigheden als aap goed uit te testen.
Diezelfde natuurlijke chaos zal je ook in de andere gebieden aantreffen, waar het ecosysteem op de één of andere manier toch een balans heeft weten te vinden. Wanneer je voor de eerste keer het moeras in loopt, dan kan je bijna het klamme klimaat voelen, inclusief de aanwezige insecten. Het is een gebied waar er voldoende waterbronnen zijn om aan je dagelijkse twee liter te komen, maar tegelijkertijd schuilt er ook overal gevaar in het onoverzichtelijke moerasland.
In drogere gebieden zijn de waterbronnen juist schaars en is het een uitdaging om niet uitgedroogd ter aarde te storten. Rivieren volgen hun natuurlijke route en zullen geen speciale omweg maken om jouw nieuwe schuilplaats te voorzien van een jaarvoorraad aan Spa Blauw. Het maakt de prachtige wereld van Ancestors The Humankind Odyssey niet alleen een wonderlijke tijdreis, maar ook een flinke overlevingstocht.

Oog in oog met prehistorische roofdieren

Een ander prehistorisch element wat elke dag in de game een uitdaging maakt om zonsondergang te halen, zijn de legio aan roofdieren die vandaag de dag zijn uitgestorven. Ontwikkelaar Panache Digital Games heeft haar huiswerk gedaan en goed opgelet tijdens de geschiedenisles. De predators waarmee je te maken krijgt hebben tien miljoen jaar voor de geboorte van Christus ook rondgelopen op het Afrikaanse continent en ongetwijfeld een flink aantal van onze voorouders opgegeten.
Het grootste obstakel op je reis is waarschijnlijk ook het meest bekende roofdier uit die tijd: de mythische sabeltandtijger. Met twee enorme tanden, en nog een flinke hoeveelheid dodelijke kleine tanden, is de gigantische kat een levensgevaarlijke buurman. Een aanvaring met deze poes is dan ook niet een verhaal dat je snel zal navertellen, tenzij je bliksemsnelle reflexen hebt om zijn aanvallen te ontwijken. Of wat te denken van enorme roofvogels die jou als een tussendoortje uit de top van een boom plukken.
Heb je de mazzel om levend weg te komen van één van deze gevaren, dan heb je bovendien de kans om blindelings op één van de kleinere sluipmoordenaars te stuiten. In de jungle liggen er bijvoorbeeld overal giftige slangen op de loer, die met hun groene kleur lastig te herkennen zijn tussen alle planten. En in de prehistorie kan je vervolgens niet even naar een ziekenhuis lopen voor anti-gif. Ook in de andere gebieden zijn de glibberige beesten rijkelijk aanwezig; van adders tot aan meterslange wurgslangen. Eén voordeel is wel dat je bij elke aanvaring met een nieuw dier te weten krijgt om welke soort het gaat, waardoor je er altijd iets van opsteekt.
Die biologieles zul je niet bij elke soort nodig hebben, want er zijn een aantal dieren die door de miljoenen jaren heen nog steeds hetzelfde zijn gebleven, zoals nijlpaarden en neushoorns. Het paradepaardje van die groep is natuurlijk de krokodil, die met dodelijke snelheid toeslaat in een rivier of aan de oever. Moeder Natuur heeft nooit een reden gezien om de moordmachine verder aan te passen en dat is eigenlijk maar goed ook. De dagelijkse tripjes op zoek naar water of verse vis zijn daarmee dan ook een levensgevaarlijke onderneming.

Evolutie door de jaren heen

Hoewel je in de Ancestors The Humankind Odyssey met al die flora en fauna in aanraking komt, staan de mensachtige apen natuurlijk centraal in het avontuur. Langzaam maar zeker zullen en moeten ze zich aanpassen om te kunnen overleven in de gevaarlijke omgevingen.
Waar je de game nog begint als primaat die niet veel meer kan dan klimmen in bomen en besjes eet om te overleven, daar zul je elke generatie meer kennis en vaardigheden opdoen. Begin bijvoorbeeld te experimenteren met stenen en stokken en een paar honderd jaar verder sta je volleerd met een zelfgemaakte speer te vissen naar een vers middagmaal. De eerste paar pogingen sta je misschien voor aap, maar wanneer jij de clan red van de hongersnood dan stopt zij wel met jou uit te lachen.
Als speler ben je zelf ook verantwoordelijk voor de evolutie van jouw clan. Ga je niet experimenteren en blijf je in dezelfde dagelijkse sleur hangen, dan zullen jouw nakomelingen nooit verder komen in de hiërarchie van het dierenrijk. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de apen zich kunnen evolueren tot de eerste mensen. Anders zal de stam niks meer blijven dan een attractie in een dierentuin.

Terug naar de prehistorie met Ancestors The Humankind Odyssey - Een actieve geschiedenisles

Heb jij zin om een tijdmachine te pakken met Ancestors The Humankind Odyssey. Of ben je de gemakken van de mens zo gewend dat je liever in je eigen tijd blijft in games? Laat het ons weten in de comments!