Vijf redenen om uit te kijken naar Star Wars The Mandalorian - De eerste Disney+ serie

  12 november is het eindelijk zo ver, dan gaan we weer terug naar een ver, ver sterrenstelsel. Dan arriveert niet Star Wars: The Rise of Skywalker in de bioscoop, maar kunnen we vanuit onze luie stoel genieten van de nieuwste serie in de franchise. Lees hier onze vijf redenen om uit te kijken naar Star Wars The Mandalorian.

  Disney+

  5. Het debuut van Disney+

  12 november is niet alleen de datum dat de eerste aflevering van The Mandalorian zal verschijnen, het is tevens de dag dat Disney+ zal lanceren. De gloednieuwe streamingdienst van Disney zal op de eerste dag alleen nog maar beschikbaar zijn in de Verenigde Staten én in Nederland. Ons kikkerlandje is uitgekozen om de dienst als eerste te mogen testen buiten de VS.

  Star Wars The Mandalorian is daarmee ook meteen een goede graadmeter. Het is de eerste exclusieve Disney+ serie die het daglicht zal gaan zien en het gigantische bedrijf wil natuurlijk meteen een goede indruk maken. Beginnen met een flop zal immers geen goed begin zijn van een streamingdienst die veel om eigen content zal draaien. Omdat The Mandalorian is uitgekozen als testcase hebben wij dan ook wel een goede hoop dat het wel snor zit met de kwaliteit van de serie.

  4. Een budget waar je U tegen zegt

  Een andere goede graadmeter die aantoont dat Disney vertrouwen heeft in de nieuwe Star Wars serie, is het budget waarmee de producenten aan de slag konden. Naar verluidt heeft het eerste seizoen van The Mandalorian een budget gekregen van 120 miljoen dollar voor acht afleveringen. Ter vergelijking: het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones had een budget van 90 miljoen om zes afleveringen in elkaar te zetten. Geld is niet altijd een garantie voor succes, maar het geeft wel een duidelijk signaal af: Disney zet hier groots op in.

  De executive producers en regisseurs die bij het project betrokken zijn, zijn daarnaast ook niet de minste. Zo staat Jon Favreau (de regisseur van de nieuwe Lion King en acteur/executive producer voor veel Marvel films) aan het hoofd als de showrunner en zijn daarnaast onder andere Kathleen Kennedy (president van Lucasfilm) en Dave Filoni (bekend van zijn werk aan Avatar: The Last Airbender en Star Wars: The Clone Wars) executive producers. Niet de minste namen in de filmwereld.

  3. Pedro Pascal in de hoofdrol

  Ook als het aankomt op de cast heeft Disney niet gekozen voor onbekende acteurs en actrices. The Mandalorian zelf wordt vertolkt door niemand minder dan Pedro Pascal. De Chileens-Amerikaanse acteur zat maar voor een korte tijd in Game of Thrones, maar wist in die tijd iedereens harten te stelen als de dodelijke Oberyn Martell. Daarnaast schitterde hij drie seizoenen lang als hoofdrolspeler Javier Pena in Narcos. Een leidende rol is dan ook geen nieuwe ervaring voor de acteur.

  Naast Pascal zullen we Gina Carano (Angel Dust uit Deadpool) weer terugzien op het witte doek als een voormalige Shocktrooper en ook veteraan Nick Nolte zal zijn gezicht laten in de serie. Liefhebbers van Korg uit Thor Ragnarok en Avengers Endgame kunnen ook een feestje vieren, want Taika Waititi gaat de stem inspreken van de droid IG-11. Fans van de originele Star Wars trilogie dachten overigens eerder al Billy Dee Williams te herkennen in de trailer, maar schijn bedriegt. Dat was namelijk Carl Weathers die een rol zal spelen, maar welke dat zal zijn is nog een mysterie.

  2. Mix van science-fiction en western

  De gemiddelde Star Wars film is een groots spektakel met karakters en verhalen die larger than life zijn. Er worden gevechten uitgevochten die invloed zullen hebben op de levens van miljarden mensen. Zoals het ernaar uitziet, gaat The Mandalorian daarentegen een verhaal vertellen die wat kleinschaliger en intiemer is.

  Uiteraard wil dat niet zeggen dat we acht afleveringen lang zullen kijken zonder een druppel actie te zien. The Mandalorian is namelijk opgezet als een mix tussen een science-fiction (wat logisch is met Star Wars in de titel) en een western. Pedro Pascal heeft zijn karakter dan ook omschreven als iemand die veel overeenkomt met Clint Eastwood uit de klassieke spaghetti westerns, inclusief een twijfelachtige moraal.

  Dat moet ook wel, want de serie speelt zich af in de buitenste kringen van het sterrenstelsel, waar de wet weinig recht van spreken heeft. Helemaal nadat de Empire uit elkaar is gevallen na de gebeurtenissen uit Return of the Jedi en de First Order nog niet is opgericht. De orde wordt dan ook voornamelijk in stand gehouden met door middel van een blaster pistol.

  1. De allereerste live-action Star Wars serie

  De Star Wars trilogieën zijn legendarisch, maar The Mandalorian zal niet de eerste keer zijn dat we een Star Wars-serie zien verschijnen. Eerder hebben fans al kunnen genieten van shows als Star Wars: The Clone Wars, Star Wars: Rebels en sinds kort ook Star Wars: Resistance. The Mandalorian zal wel de allereerste keer zijn dat we een live-action Star Wars serie krijgen.

  En daar zal het ook niet bij blijven. Disney weet hoe immens populair de franchise is en wil met Disney+ daar goed op in spelen. Zo heeft het bedrijf recent op D23 officieel aangekondigd dat het een serie zal gaan maken over Obi-Wan Kenobi, in de tijd tussen Episode III en IV. Bovendien keert Ewan McGregor terug om de mantel van de Jedi meester weer op zich te nemen.

  Star Wars The Mandalorian kan daarmee een startschot zijn voor een periode waarin fans van de franchise hun geluk niet op kunnen. Films zijn natuurlijk een prachtig medium, maar met een serie kan het verhaal veel meer worden uitgediept en karakters beter worden geïntroduceerd. Op 12 november zitten wij dus klaar met een grote bak popcorn op de bank.

  Star Wars The Mandalorian - Ben je er klaar voor?

  Kijk jij al met smart uit naar de release van The Mandalorian? Ga je een Disney+ abonnement nemen puur voor deze serie? Of vind je het geen echte Star Wars serie omdat er geen Jedi’s centraal staan? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.