Sociale Sterren: Interview met Mathia

Article
vrijdag, 30 augustus 2019 om 11:00
xgn google image
Mathia is een vrolijke verschijning die regelmatig met veel passie games streamt. League of Legends en Rainbow Six Siege zijn slechts enkele titels die zij speelt. Check vooral even haar zelfgemaakte video voor jullie lezers van XGN, die boven dit artikel staat. En check de rest van het interview waarin het gaat over haar hobby's en op pad zijn met Dylan Haegens!
Hey, volgens mij ben je aan het koken of wat hoor ik daar?
“Ja, ik ga zo streamen en dan is het eten alvast klaar.”
Super handig! Laat ik beginnen met een leuke vraag. Je gaf in je video ‘Goede voornemens 2019’ aan dat je normaal wilde doen. Haha. Wat is er van terecht gekomen?
“Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet meer weet wat ik als doelen heb gesteld. Ik kijk altijd aan het einde van het jaar en dan denk ik weer 'dat ben ik vergeten'."
Je zei meer streamen, gerichter ja zeggen tegen partijen, tennisles nemen...”
“Dat is allemaal gelukt. Ik heb bij tennis al heel veel toernooien gespeeld en gewonnen. Als gamer wil je dat natuurlijk wel. Ik heb gerichter ja gezegd, meer nee dit jaar. Dat geeft meer rust. Ik heb niet meer elk weekend volgepland met evenementen en ik werk met iets minder partijen samen. De partijen waar ik mee samenwerk, daar sta ik volledig achter."
Welke partijen zijn dat?
“Ik werk nu met MSI Notebooks. Mijn laptop is gesponsord en met Body & Fit werk ik ook samen."
Hoe vaak stream je?
“Ik doe nu een 30 dagen challenge. Dat heb ik begin januari ook gedaan. Dus 30 dagen achter elkaar streamen, zonder een dag pauze te nemen. Ik vind het eigenlijk wel leuk iedere dag streamen. Het is heel consistent en ik merk ook wel dat de kijkers dat leuk vinden. Misschien dat ik het nog wel ga verlengen. Ik probeer eigenlijk altijd wel iedere dag live te gaan, maar ja af en toe heb je gewoon een familieweekend of een feestje."
Sociale Sterren: Interview met Mathia
Waar hangt het vanaf of je mee uiteten gaat, naar een familieweekend of gaat streamen?
“Ik kijk gewoon waar ik zin in heb. Vaak heb ik ook wel zin om gewoon te gamen en te streamen. Als ik game, dan stream ik ook eigenlijk altijd. Ik game niet zoveel meer in mijn vrije tijd. Dat is misschien de luxe van je hobby je werk maken. In de zomer zal ik misschien iets vaker ja zeggen tegen iets doen met vrienden.
Dan is het toch rustiger en mensen zijn op vakantie. Het ligt echt een beetje aan de periode. Soms heb ik zo’n flow dat ik iedere dag wil streamen en soms wat minder. Dat heeft denk ik iedereen wel met z’n werk.”
Hé ik heb me even verdiept in je. Je hebt op gegeven moment een universitair diploma gehaald en hebt toen gekozen voor het streamen. Hoe onzeker was die periode voor je?
“Toendertijd heel onzeker. Ik had toen een vriend. Dat is inmiddels uit. Die werkte ook niet. Dus we moesten samen leven van het inkomen van streamen en dat was eigenlijk vrijwel niet te doen. Dus toen ben ik bij de sportschool er een beetje bij gaan werken, omdat je daar makkelijk parttime kan werken. Want waarin ik gestudeerd heb, gaat het om veel fulltime banen en dat wilde ik niet.
Toen heb ik een jaar lang 30 uur per week gewerkt in de sportschool en alle vrije uren gestopt in het streamen. En dan werd ik weer uitgenodigd voor een tripje naar Dublin en dan moest ik mijn collega’s weer smeken of ze een shift wilden ruilen. Toen dacht ik: dit werkt niet. Daarna ben ik gewoon fulltime gaan streamen.”
En hoe reageerden mensen daar dan op als je voor een perstrip weg moest?
“Eigenlijk vond iedereen het wel een stoere beslissing. Mijn ouders stonden er ook achter.”
Hoe is dat nu. Je bent nu een jaartje of vier verder.
“Ik ben dus ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met fulltime streamen, dus maart vorig jaar. En ik zei: ik kijk het een half jaar aan, als ik rond kan komen dan ga ik gewoon door. En dat is het. Ik denk wel dat ik meer zou kunnen verdienen als ik werk had gezocht in wat ik gestudeerd heb. Ik stream ook in het Nederlands. Je bent dan wat meer gelimiteerd. Twitch is niet zo bekend als YouTube en in Nederland gaat het niet over tonnen die je verdient. Absoluut niet.
Maar ik vind het heel dankbaar werk. Ik kan gewoon iedere dag gamen. Dat is wat ik leuk vind en ook nog voor mensen die blij zijn als ik online kom. Ik heb nog nooit gehad dat mijn baas bijna stond te klappen als ik kwam werken. Dat gebeurt natuurlijk niet. Dus het is gewoon heel leuk (het streamen, red.).“
Een leuke vergelijking. Hoe zit het verdienmodel dan nu in elkaar. Want je doet streams en ook nog YouTube-video’s en je hebt samenwerkingen. Hoe komt je maandsalaris dan tot stand?
“Voornamelijk uit sponsors dus en samenwerkingen. Want de vlogs die ik op YouTube doe is gewoon allemaal voor de leuk en dan ziet mijn moeder ook een beetje wat ik de hele week doe. En mijn kijkers natuurlijk ook. Maar daar verdien ik niet echt mee. Toen ik net begon met streamen deed ik het ook in het Engels, misschien dat dat ook verschil maakt. Toen kreeg ik ook wel eens grotere donaties, maar nu gaat het vaak om bedragen zoals vijf euro of tien euro. Dus niet meer die gekke, hoge bedragen die je op het nieuws voorbij ziet komen. Ik denk omdat het wat bekender wordt, dat mensen er ook wat meer op letten en dat het daardoor met doneren wat minder is geworden."
Ah ja, want ik las ergens op het internet dat een meneer je 500 euro gedoneerd had omdat je graag een nieuwe camera wilde, maar dat was dus een eenmalige ludieke actie begrijp ik?
“Ja klopt. Dat is daarna niet meer gebeurd.”
Jammer, ik dacht nog: dat is een goed begin.
(Moet lachen) “Ik zeg altijd tegen mijn kijkers: 'Ik vind het veel leuker als je vijf euro doneert'. Dat snap ik nog dat je vijf euro doneert. Ik kan me niet voorstellen dat iemand 500 euro over heeft. Dat heb ik niet namelijk. Dan koop ik er iets leuks voor en niet iets voor iemand van het internet. Ik vind het super lief natuurlijk en ik spaarde voor de camera. Toen had ik het in één keer. Dat was super bizar.”
Wel leuk natuurlijk. De donaties lopen dus terug, maar ontvang je ze wel elke dag?
“Nou ook niet altijd. De ene dag niet, de andere dag is het 20 euro. Dat zijn niet de inkomsten waar je fulltime van kan leven. Door de samenwerkingen die ik met bedrijven heb kan ik dit iedere dag gewoon doen.”
Sociale Sterren: Interview met Mathia
En is dit dan ook het leven dat je wil leiden?
“Ik zou denk ik wel mijn hele leven blijven streamen, maar ik denk wel dat ik op een gegeven moment gewoon drie avonden in de week ga streamen en daar een baan naast heb. Of dat ik het vanuit het streamen opgebouwd heb. Daar heb ik nu niet echt een duidelijk beeld van. Zolang ik lekker kan streamen, en volgens mij is het nog heel erg groeiende, blijf ik het gewoon wel doen. “
In de ideale wereld: hoe zou je dag er dan uitzien?
“Ik denk dat ik dan gewoon… het klinkt een beetje stom (moet hard lachen) en het is helemaal niet revolutionair ofzo wat ik nu ga zeggen. Maar ik zou gewoon het huis op orde willen hebben: dat mijn vriend thuiskomt en dat alles schoon is. Dat ik daar gewoon alle tijd voor heb. En dat ik dan lekker eten kan koken de hele dag en dan ’s avonds lekker kan streamen. Dat zou mijn ideale dag zijn. “
Ik dacht ik krijg een antwoord van ik wil meer presenteren of meer de wereld rond!
“Dat zou ik twee jaar geleden wel gezegd hebben, maar ik heb een beetje heimwee gekregen doordat ik vorig jaar wel op 20 reisjes geweest ben. En op een gegeven moment had ik dat ik een hotelkamer binnenkwam.. ik vind het zoiets eenzaams hebben. In mijn eentje dat allemaal doen vind ik niet leuk. Stel nou dat ik mijn vriend kan meenemen en die ervaring kan delen, dan zou ik zeker heel veel tripjes willen maken en alle evenementen in de wereld willen doen. Maar niet in mijn eentje. Het is heel saai, vind ik.”
Dan moet je nog verder groeien. Afgelopen februari zat ik in Canada. Royalistic had zijn vriendin toen mee.
“Ik blijf gewoon doen wat ik doe en ik probeer het gewoon. Nu heb ik zo’n webshop, dat vind ik ook gewoon leuk. En daar leer ik een hoop van. Meer de detailhandel dan. Ik blijf wel vernieuwen. De core blijft altijd hetzelfde. En dat zal in de jaren wel veranderen en een audience verandert natuurlijk ook mee. Dus het is niet erg dat je vijf jaar geleden andere interesses had dan nu.”
Eens. En wat is dan voor jou belangrijker: geld of fame?
“Ik vind het allebei niet heel erg belangrijk eigenlijk. Maar dan zou ik zeggen geld, want dan kan ik een huis kopen. Laatst was ik met een grote YouTuber op pad en iedereen kijkt naar hem. Ik dacht bij mezelf: Oh mijn god, ik zou dat echt verschrikkelijk vinden. Je kunt niet meer normaal over straat, niet meer normaal naar een kroeg om even te dansen. Want iedereen houdt iedere beweging in de gaten. Dus fame is niet mijn ambitie.”
Wie was dat?
“Dylan Haegens."
Je zei net al dat je veel tripjes gedaan hebt en veel samenwerkingen. Wat is nou een partij waarvan je zegt daar zou ik nog mee willen samenwerken. Of wat is een bestemming waar je nog heen zou willen?
“Qua bestemming heb ik New York of Japan heel hoog staan. Daar wil ik sowieso nog een keer heen. En qua samenwerking... ik doe ook wel fitness, dus fitnessmerken zoals Gymshark. En met de computer Logitech. Maar vaak vallen de nummers in Nederland in het niets tegen Amerikanen en Engelsen.
Dan denken ze: moet ik daar nou mee gaan samenwerken? Omdat de kijkcijfers dan tegenvallen. En dat is wel waarom ik toen besloten heb om in het Nederlands te gaan streamen, zodat ik die deur open voor talent in de eSports in Nederland. Er zit heel veel talent, maar het is nog niet ontwikkeld. Er zijn nauwelijks Nederlandse organisaties en alle talenten worden door het buitenland opgepikt. “
Sociale Sterren: Interview met Mathia
Je streamt voornamelijk eSports-titels he?
“Ja, maar dat doe ik niet eens bewust. Ik vind dat gewoon het leukst. Vaak doe ik overdag een wat meer casual game en dan ’s avonds meer League of Legends en Rainbow Six Siege. Dan kunnen mensen meespelen, dat is toch gezelliger. Overdag doe ik dan meer singleplayer games."
Wat is de ultieme game om te streamen?
“Een nieuwe titel die ideaal is om te streamen is Teamfight Tactics. Eigenlijk een onderdeel van League of Legends. Een hele andere gamemodus, maar ze gebruiken de characters van League of Legends. Het is eigenlijk een soort kaartspel, alleen zijn er geen kaarten. Je speelt poppetjes, het is een soort schaken.
Een ideale streamgame. Het is turn-based en ondertussen kun je ideaal kletsen en iedereen wil er wat over zeggen. Ik ben met League of Legends begonnen. Dat heb ik twee of drie jaar gedaan voordat ik überhaupt een andere game aanraakte. Ik dacht altijd: ik vind het leuker dat de stream leuk is dan dat ik hoger rank. Mijn prioriteit lag altijd bij gewoon de streamers entertainen. In plaats van dat iemand zo goed is dat mensen gaan kijken omdat ze iets van je kunnen leren. Dat is bij mij niet het geval.”
Wat is de reden dat mensen naar jou kijken?
“Ik krijg wel eens berichtjes van mensen dat ze een rotbaan hebben of dat ze gepest worden op school en dan ’s avonds zetten ze mijn stream aan en dan zijn ze welkom. Dan is het gezellig en iedereen doet aardig tegen elkaar en dat is wel iets waar mensen naar uitkijken. Daar doe je het voor. Om die lach op het gezicht te toveren. Met eigenlijk gewoon je ding doen. Want ik doe niet een gekke act of zo, ik ben gewoon mezelf. En ik ga gewoon kletsen over het leven, over van alles. Een beetje de grote zussenrol, waar ze wat aan kwijt kunnen."
Wel opvallend, want je hoort toch altijd dat mensen een character moeten aannemen.
“Ik weet haast wel zeker dat als je een character opzet, dat het werkt. Alleen dan kost het je heel veel energie om dat character aan te zetten. Als ik een keer een dag niet heb, zeg ik dat gewoon: ‘Jongens, ik kwam vandaag echt even chagrijnig mijn bed uit. Dus we gaan lekker gamen en dan zien we het wel of we weer vrolijk worden'. En mensen waarderen dat wel. Het is echt.”
Ik had een stream opgezet van jou en zag allerlei dingen voorbij komen. Wat doe je met onzedelijke voorstellen of reacties als ‘Als ik Mathia kijk, heb ik altijd last van mijn hart … slaat die op hol’?
“Ik denk dan altijd dat mensen gewoon een beetje een grapje maken en dan maak ik altijd een grapje terug. Maar als ze echt de hele tijd flirt-opmerkingen maken dan zeg ik er wel wat van. Het is geen Tinder, maar Twitch. Of ik zeg, 'ik heb een vriend, rustig aan he'.“
Wat vindt hij daarvan?
“Die vindt het allemaal wel mooi volgens mij. Dat ik gewoon kan gamen voor mijn werk. Ik deed dit werk al voor ik met mijn vriend samen was. Hij is wel een beetje van: je hoeft niet alles te delen, het kan ook wel een keer minder. Daar heeft hij ook gelijk in en dat is hartstikke goed. Hij houdt me een beetje met beide benen op de grond."
Wat goed. En word je wel eens herkend op straat?
“Dat is op één hand te tellen. Daar is Twitch nog niet bekend genoeg voor. En dan moet je ook maar net durven om op iemand af te stappen. Ik heb wel eens dat mensen zeggen 'ik zag je' en dan zeg ik 'dan had je naar me toe moeten komen'. Als mensen zeggen 'ik herken je', dan word ik ook altijd meteen helemaal rood. Misschien als ik vaker herkend word, dat het minder wordt, maar nu ben ik een beetje zo van 'ooooohhhh genant'.“
Sociale Sterren: Interview met Mathia
Tot zover de positieve comments. Als we het hebben over de negatieve comments: hoe ga je daarmee om?
“Meestal vind ik het niet erg en dan denk ik, die heeft vast een rotdag gehad. Die wil meisjes op het internet uitschelden. Be my guest. Als jij je daardoor beter voelt, helemaal prima. Maar af en toe zeggen ze wel dingen en dat ze dan echt een lang bericht schrijven en dan heel direct doorgaan over een bepaald iets van mij. Dan heb ik wel eens dat ik het aan mijn vriend laat lezen of aan vriendinnen en die zeggen dan:”och joh, wat een sukkel, blabla'. En dan is het ook weer goed en dan denk ik 'oh ja, ik moet me er niets van aantrekken. Het is gewoon iemand die een beetje zielig is op het internet'."
Een tijdje terug was er ook zoiets, want ik weet dat ik toen nog contact met je had.
“Ja ik weet niet meer precies wat. Maar ze zijn vaak boos dat ik gesponsord wordt door Body & Fit. Vaak bij zo’n foto met korting. Ik denk het jaloezie is of zo.”
Hoezo. Jij moet toch ook rondkomen?
“Ja ik weet het niet. Jij snapt dat, ik snap dat. Maar als jij achter je computertje zit… ik wil niet teveel een beeld vormen, maar ik kan me voorstellen als iemand slechter is dan jij in gamen en tóch haar werk heeft gemaakt van gamen... (dus dat zo'n persoon dat niet leuk vindt, red.) Ik denk dat dat het een beetje is.”
Dit is je kans. Wat is de boodschap die je aan deze mensen wilt meegeven?
“Ik zeg altijd; het uitblazen van iemand anders z'n kaars, daar gaat jouw kaars niet harder van branden. Dus probeer het een keer positief te benaderen en zeg eens iets positiefs. Ook al denk je iets negatiefs, als je iets positiefs zegt, wie weet gebeurt er dan wel eens een keer iets onverwacht of iets leuks voor je. Als je alleen maar in die negatieve spirit zit, dan komt er ook niet snel iets positiefs denk ik.”
Precies. Of zoals ik altijd zeg: karma is a bitch.
(Moet lachen) "Ja! Dat denk ik altijd! En dan denk ik; karma pakt hem wel. Karma komt er wel wel achter.”
Terug naar de streams. Wat mis je nog? Waar doet iemand nog niets mee?
“Je hebt zoveel categorieën. Maar wat ik zelf mis en wat ik zelf ook wil opzetten is meer fitness gerelateerde streams. En dan in het Nederlands. Want in het Nederlands kun je echt alles nog verzinnen. En ook een beetje verantwoordelijk gamen. Je ziet toch veel streams die negatief zijn of een beetje haatdragend zijn tegen anderen. Ik zou het leuk vinden als ouders zouden zeggen 'Ik zet Twitch wel even aan, want dan kunnen mijn kinderen een kindvriendelijke stream kijken'."
Sociale Sterren: Interview met Mathia
Wat is belangrijker voor jou: Gamen of fitness?
“Gamen.”
Hoe combineer je dat?
Dat is motivatie, iets eerder je wekker zetten om te fitnessen. En als je gaat, voor de volle 100 procent. Dan voel je je in ieder geval goed op de dagen dat je kan gaan. Ik zou het liefst zes dagen willen. Ik ga dan drie keer per week en dan doe ik echt heel hard mijn best. En dan doe ik daarnaast nog tennis. Dat is voor mij prima.“
Wanneer ben jij begonnen met gamen als kleine uk?
“Ik heb een broer die zeven jaar ouder is. Het was een soort old school Twitch. Ik keek altijd met hem mee. We speelden wel eens samen op de Xbox, maar was hij zelf veel beter. Dus ik vond het leuker om te kijken dan zelf te spelen. Toen was ik acht ofzo. Toen was Halo net uit (haar eerste game, red.).
En dan had je van die grote controllers op Xbox, die vind ik veel fijner dan PlayStation, want ik heb best wel grote handen. Dus die pasten veel beter in mijn hand. Dan had je SSX Tricky en Project Gotham Racing. Op PC hadden we Red Alert bijvoorbeeld en ik had ook een Nintendo met Mario.
Maar ik deed dat gewoon omdat mijn broer dat deed, want ik wilde ook stoer zijn. Toen ben ik in mijn studententijd weer gaan gamen met League of Legends. Tussendoor heb ik nog Sims en Rollercoaster Tycoon gespeeld. En als ik nadenk, ik speel nu ook nog Anno, dus dat zijn wel management games. “
Sociale Sterren: Interview met Mathia
Wat maakt een game voor jou de moeite waard om te streamen dan?
“Ik moet het zelf leuk vinden. Ik kan niet zo pinpointen van dit vind ik de allerleukste games die er zijn. Ik vind Rainbow Six Siege super leuk en League of Legends. Dat is een heel verschil. En ik houd ook heel erg van Anno.”
En welke game vind je echt overgewaardeerd?
(Lacht). “Dan ga ik echt veel haters krijgen, maar ik vind CS: Go en Black Ops enzo allemaal zó saai. Daar zit niets leuks aan. Het is gewoon een beetje dom schieten.”
Rainbow is natuurlijk veel strategischer.
"Ja! Dat vind ik dus echt leuk. Een beetje strategie moet er wel inzitten. Een beetje dom schieten vind ik echt heel saai.”
Dus dat is misschien het verbindingswoord met alle games: een stukje strategie.
“Dat zal het wel zijn. “
Wat zijn je andere hobby’s naast gamen?
“Ik houd erg van koken en bakken. Dat hoort ook bij fitness: koken, voeding. Maar ik houd ook erg van taarten bakken. Daar is niets gezonds aan. En ik ben ook heel groot fan van Harry Potter. Ik denk dat ik ze wel heel vaak kijk in een jaar en luister. Want de luisterboeken doe ik vaak tijdens fitness. En puzzelen doe ik ook graag (legpuzzels, red.) ”
Wat is de tofste game van dit jaar?
“Anno 1800.”
Even iets anders. Je hebt Ninja die is overgestapt van Twitch naar Mixer. Hoe kijk je tegen die ontwikkeling aan?
“Ik vind het eigenlijk wel goed dat die dat doet. Hij was denk ik op zijn hoogtepunt op Twitch. Voor hem snap ik dat hij dat doet. Naast het geld is het ook een strategische move geweest. Als je ziet hoe Twitch erop reageert, is dat wat kinderachtig. Maar het is goed dat Twitch wordt uitgedaagd.
Ik houd van twitch, maar het is goed dat ze een beetje concurrentie krijgen, dan gaan ze misschien ook denken aan de gebruikers en niet alleen aan hun eigen portemonnee. Want dat stoort me af en toe wel. Het is niet dat ik naar Mixer wil. Maar het is wel dat het nu een grote tegenstander wordt. Ik denk dat het goed is voor de consument. Misschien dat we in loop der maanden wel gaan krijgen dat steeds een grote streamer naar Mixer gaat.”
Meer weten? Volg Mathia op Instagram of Twitch. En vergeet niet haar video die zij speciaal maakte voor XGN in dit artikel te bekijken!
Sociale Sterren

Populair Nieuws