Van console naar het echte werk: deze gamers zijn pro atleten geworden

Article
vrijdag, 19 april 2024 om 20:00
gran turismo st 1 jpg sd high 2023 ctmg all rights reserved 1f1703845963
Games worden steeds realistischer, waardoor het bijna voelt alsof je met het echte werk bezig bent. Deze gamers hebben bewezen dat je er ook daadwerkelijk een professionele atleet mee kan worden.

Jann Mardenborough

Een van de eerste paar partijen die erkenden dat de vaardigheden van gamers ook overdraagbaar zijn naar het echte leven, zijn Nissan en Sony Interactive Entertainment. Samen hebben de twee bedrijven de GT Academy gestart, een programma waarbij de beste Gran Turismo-spelers werden opgeleid tot echte racecoureurs.
Het programma liep van 2008 tot en met 2016, met verschillende professionele coureurs als gevolg. De bekendste is zonder twijfel Jann Mardenborough. De Brit won de GT Academy in 2011 door 90.000 andere deelnemers te verslaan en heeft sindsdien vrij veel succes geboekt. Zo heeft hij het podium bereikt bij het prestigieuze 24 uur van Le Mans in 2013 bij zijn debuut. Ook heeft hij races gewonnen in GP3.
Dat Madenborough de bekendste van alle GT Academy-winnaars is komt niet alleen door zijn succes op het asfalt, maar ook door de film Gran Turismo. In de film wordt namelijk de focus gelegd op het programma om gamers echte coureurs te maken en daarvoor wordt de carrière van Mardenborough gebruikt (gespeeld in de film door Archie Madekwe).

Jasper Stubbs

Niet alleen in de racewereld zijn vaardigheden op de console overdraagbaar naar het echte werk, dat is blijkbaar ook mogelijk met golf. De golfer Jasper Stubbs maakte namelijk zijn debuut aan het Masters Toernooi op het Augusta National golf course. Hij was daarvoor uitgenodigd als één van de zeven Masters Amateurs.
Stubbs is niet op dezelfde wijze in aanraking gekomen met de sport als veel van zijn collega’s. In een interview met de BBC laat de Australiër weten dat zijn passie voor de sport begon op de PlayStation.

“Ik speelde vroeger de Master Edition van de Tiger Woods game op de PlayStation in 2012. Destijds speelde ik vrijwel alleen maar op Augusta National, dus ik werd er vrij goed in. Het is heel anders om er in het echt te staan, maar ik wist wel al precies welke shots ik moest maken.”

- Jasper Stubbs

eSporters

Er zijn natuurlijk ook veel games tegenwoordig die spelers professioneel kunnen beoefenen. Zo worden bijvoorbeeld al jarenlang eSport-toernooien georganiseerd voor Counter-Strike, Starcraft 2, League of Legends en Overwatch. Sterker nog, de Amerikaan Thor Ackerland wordt gezien als één van de eerste eSporters en hij begon zijn carrière al in 1990.
Er wordt alleen wel vraag betwijfeld over eSporters wel daadwerkelijk kunnen worden gezien als echte atleten. Een onderzoek uit 2016 van de German Sports University heeft daar alleen uitsluitsel over gegeven.
Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de fysieke druk waar eSporters onder komen te staan, identiek is aan andere atleten. Bovendien wordt er enorm veel gevraagd van de motorische vaardigheden en de mogelijkheden daarvan.
Professionele eSporters maken tot 400 bewegingen per minuut, wat veel hoger is dan andere sporten. Zelfs tafeltennis, dat ook een hoog niveau vereist van hand-oog-coördinatie, komt niet in de buurt. Daarnaast wordt er tijdens een wedstrijd evenveel cortisol geproduceerd door het lichaam als een racecoureur en stijgt de hartslag naar 160 tot 180 slagen per minuut.
De spelers in de top van de eSports kunnen dan ook als atleten worden gezien. Volgens de onderzoekers is het alleen wel belangrijk dat de groep zich ook gaat gedragen als echte atleten, door bijvoorbeeld te letten op voeding en het te combineren met de juiste workout en warming-up.
max verstappen gp australie 2024f1711384741

Nog meer nieuwe atleten op komst?

De potentie van gamers voor het echte werk wordt ook door anderen erkend. Zo ziet Max Verstappen bijvoorbeeld veel concurrenten bij het simracen, die hij geschikt acht voor een stoeltje in een raceauto.
De F1-wereldkampioen is daarom ook bezig met het oprichten van zijn eigen GT3-team. De Nederlander is van plan om één auto te reserveren voor iemand die is opgekomen via iRacing en indruk op hem maakt in de game. Volgens Verstappen zijn er veel meer getalenteerde coureurs die een kans verdienen, maar niet genoeg geld hebben om door te breken via karten - laat staan de overige racedivisies.