PS5 Review: 1 jaar later - Is de PlayStation 5 het kopen waard?

Article
zondag, 14 november 2021 om 9:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
De PS5 is jarig, want de console is precies een jaar op de markt. Tijd om de balans op te maken. In onze 1 jaar later PS5 review nemen we de console nogmaals onder de loep, maar dan wel met alle nieuwe verbeteringen en mankementen die na een jaar duidelijk zijn geworden.
Benieuwd naar onze oorspronkelijke review van de PlayStation 5? Check hier dan snel de uitgebreide review van de PS5!
Deze PS5 Review: 1 jaar later is niet je typische review. In dit uitgebreide artikel geven we geen score aan de console. Die gaven we immers al in onze oorspronkelijke review. Wel blikken we terug op een jaar met de console en wat er sindsdien is veranderd, zowel positief als negatief. Daarnaast kijken we ook naar de stand van zaken rondom de console als het aankomt op voorraden, games en of de beloftes die rondom de console zijn gemaakt ook daadwerkelijk zijn waargemaakt.

Een nieuwe generatie?

Laten we direct maar met dat laatste beginnen. Sony beloofde namelijk dat de PlayStation 5 een gloednieuwe generatie zou zijn. Jim Ryan, hoofd van PlayStation sprak over het nut van generaties en dat Sony hier volledig in geloofde. Inmiddels weten we beter, want dat was complete onzin.
ratchet and clank rift apartf1622473934
Zo is wel gebleken sinds de release van bijna iedere first-party PlayStation 5 game. Op Returnal en Ratchet & Clank Rift Apart na heeft Sony zelf nog geen exclusieve PS5-games ontwikkeld. De focus bij het bedrijf ligt op cross-gen games en dat gaat ook nog wel even doorgezet worden.
Horizon Forbidden West, God of War Ragnarök en Gran Turismo 7 worden namelijk ook allemaal voor zowel de PlayStation 4 als PlayStation 5 ontwikkeld. Het is zorgelijk wat Sony doet, want eigenlijk geeft Sony fans alleen maar meer redenen om nog niet de overstap te maken naar de PlayStation 5.
img 20201028 125749f1603900130

PS5 voorraad nog steeds een drama

Dat je nog steeds geen PlayStation 5 kunt vinden door de PS5 voorraadproblemen lijkt dan ook niet zo’n heel groot probleem. Met de boodschap die Sony afgeeft voor de games die volgend jaar uit eigen koker komen, heb je aan een PS4 gewoon nog genoeg.
Het probleem rondom de PlayStation 5 tekorten gaat in 2022 ook nog het hele jaar aanhouden. Zoveel is wel duidelijk dankzij recente berichten. Daarbij komt ook nog eens dat de Sony-console de komende tijd alleen maar moeilijker verkrijgbaar wordt. Sony heeft haar productieplannen al moeten terugschalen, wat betekent dat fans die nog naast de pot pissen alleen maar moeilijker aan een console komen.
De voorraadproblemen blijven waarschijnlijk zelfs tot 2023 aanhouden. Maar zoals het er nu uitziet is dat ook pas het eerste moment waarop je de PlayStation 5 daadwerkelijk nodig gaat hebben voor exclusieve first-party games. In die tijd verwachten we daarbij eigenlijk dat de PlayStation 5 als console wel alleen maar beter wordt in de tussentijd. De console heeft afgelopen jaar laten zien dat er nog meer dan genoeg aan te passen viel (en dat er nog steeds dingen ontbreken).
ps5 ssdsf1631201047

Nieuwe features, maar...

In de eerste jaar na release heeft de PlayStation 5 al verschillende nieuwe features gekregen. Een deel daarvan waren eigenlijk vanaf de lancering al wenselijk, maar dat laten we voor nu even voor wat het is. Na een jaar heeft de PlayStation 5 eindelijk de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een extra SSD.
Het proces hiervoor is wat onhandig in vergelijking met de Xbox Series X, maar ook dat moeten fans maar voor lief nemen. Andere features die zijn toegevoegd werken gelukkig wel een stuk gemakkelijker. Zo is het Control Center inmiddels aanpasbaar naar hartenlust en zijn er vele kleine verbeteringen gemaakt voor het gebruiksgemak.
In het eerste jaar heeft Sony daarnaast ook de stabiliteit van de console flink onder handen genomen. Ook dit was nodig, want de console crashte bij de lancering nog wel eens en sommige Disk-consoles maakten nogal wat zorgelijke geluiden. Ook dit is nu grotendeels helemaal opgelost.
Misschien wel de tofste verbetering sinds de lancering van de console is dat 3D Spatial Audio inmiddels niet meer alleen via de PS5 3D Pulse Headset werkt. Hierdoor wordt één van de tofste features eindelijk breder beschikbaar. Wel is nog merkbaar dat de headset de betere ervaring levert, maar dat is met audio altijd het geval geweest.
ps5 controllerf1592919068

...nog niet compleet

Wel zijn er nog steeds features die volgens velen missen op de PlayStation 5. Zo zijn de thema’s die de PlayStation 4 extra speciaal maakte, is niet meegenomen naar de PS5. Deze vreemde keuze voelt een jaar na release nog steeds een groot gemis.
Veel spelers willen hun opgespaarde thema’s van de PS4-generatie blijven gebruiken. Gebruikers willen simpelweg graag zoveel mogelijk vrijheid in de aanpassingsmogelijkheden om het platform als een welkom thuis te laten voelen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de faceplates van de PS5. Die zijn via officiële kanalen van Sony nog niet te verwisselen voor nieuwe kleuren, maar het lijkt nog steeds een logische stap die in de toekomst nog moet komen.
Check ook onze XGN Cast over de strijd tussen PS5 vs Xbox Series X na een jaar op de markt!

PS5 Review: 1 jaar later - Niet essentieel, wel lekker handig

Al met al is het een jaar later dan ook nog geen groot probleem als je geen PS5 hebt weten te bemachtigen. De aanhoudende voorraadproblemen lijken dan ook erger dan ze daadwerkelijk zijn. Het is moeilijk om aan een console te komen, maar de PlayStation 5 is dan ook nog geen essentiële aankoop zolang de exclusieve games van Sony zelf ook nog naar de PS4 komen. Een ware system seller is er simpelweg niet.
Mocht je de stap willen maken, valt dit uiteraard nog wel steeds aan te raden als je het doet voor comfort. Dat alles sneller werkt en Sony steeds verder sleutelt aan het gebruiksgemak van de console zorgt alleen maar voor een fijnere ervaring. Wel missen er nog steeds onderdelen die fans graag zo snel mogelijk zien, zoals de toevoeging van thema’s en andere faceplates.

Populair Nieuws