Indies onder de loep: Legend of Tian Ding, Cotton 100% en Panorama Cotton, Crisis Wing

Article
zaterdag, 13 november 2021 om 17:00
tiandingf1636642181
Op de burelen van XGN zijn we latijd op zoek naar leuke, kleinere games. In deze rubriek behandelen we wat we de laatste weken zoal gevonden hebben op het gebied van Indie games.

The Legend of Tian Ding

Liao Tianding is een Taiwanese variant op de bij ons bekende Robin Hood, oftewel een dief die van de rijken in Taipei City steelt om dat onder de straatarmen te verdelen. Niet gek dus dat hij door het gewone volk op handen gedragen wordt, maar door de Japanese overheersers gezocht wordt. De verhalen uit Tian Ding zijn gebaseerd op echte voorvallen met echte mensen en is weergegeven in een fraaie traditionele Chinese mangastijl. De game speelt als een 2D sidescroller actiespel met een uitgebreid verhaal. De game wordt ondersteund door passende oosterse muziek die zich prima aanpast aan de gameplay. De controls zijn soepel en de bossgevechten memorabel. The Legend of Tian Ding zit vol met lokale verwijzingen en details en biedt een leuk aantal verschillende verhalen (één per hoofdstuk) die, als je snel bent, in zo'n vier uur uit te spelen is. De game heeft twee moeilijkheidsgraden en diverse sidequests die de totale tijd voor wie dat wil flink op kunnen rekken.
The Legend of Tian Ding is voor 19,99 te koop in de Nintendo eShop en op Steam.

Cotton 100%

We blijven bij de side scrollers, maar dit keer van een heel ander genre: Cotton 100% is een shmup, een Shoot 'em Up. dat wordt dus knallen! Maar, Cotton is wel heel anders dan de meeste shmups. Daar waar je meestal met een gevechtsvliegtuig of ander mechanisch monster de vijanden te lijf gaat, krijg je met Cotton een heks op een bezem onder de knoppen.
Verder werkt alles in deze her-uitgave van de game uit 1994(!) precies zoals je zou verwachten: je kan je wapens selecteren uit een viertal combinaties, schiet op aanstormende waves van vijanden en sluit je elk level af met een eindbaas. Cotton 100% is kleurrijk en is een iets ruwere variant op de Salamander en Nemesis games die rond die tijd uit kwamen.
De Cotton serie is voorheen nooit in het westen uitgekomen, dus deze port naar moderne consoles is een eerste kans om -legaal- deze gameserie te beleven.
Cotton 100% is uitgebracht op PlayStation 4 en Nintendo Switch voor € 14,99.

Panorama Cotton

Daar blijft het niet bij, want ININ games heeft nog meer Cotton games op de planning staan. De reden hiervoor is dat de Cotton franchise inmiddels 30 jaar oud is, en dat is reden voor een feestje. Naast Cotton 100% brengt ININ ook Panorama Cotton uit, met dezelfde gebezemsteelde heks in de hoofdrol, maar dit keer in een 3D shooter die nog het meeste weg heeft van Afterburner, die ook in deze periode furore maakte.
Panorama Cotton is kleurrijk en was een technisch hoogstandje toen de game oorspronkelijk uitkwam. Helaas is bij deze heruitgave het Japans niet meevertaald, maar dat mag de pret eigenlijk niet drukken. Dit is een arcade game en dan weet je wel wat het doel is: alles stuk schieten! Ben je een fan van arcade shooters, dan is dit een mooie kans om deze zeldzame games te spelen.
Panorama Cotton is voor € 14,99 in de Nintendo eshop en de Playstation Store te krijgen.

Crisis Wing

Als je van verticale arcade shooters houdt, ben je bij Crisis Wing aan het juiste adres. De game die zich laat kenmerken door een pixelachtige stijl is recent uitgekomen voor de Xbox en is nu zelfs te koop voor slechts 6,39 euro, een prikkie als je het mij (Rox) vraagt. Afgelopen week heb ik de game voor de volle 100 procent uitgespeeld samen met vriendlief.
Hoewel je de game alleen kunt spelen en een paar achievements je laten verplichten om die te halen in de one player modus is de game toch wel het leukst om samen te doorlopen. Wel moet je even opletten dat je afspreekt wie precies welke power-ups pakt, anders bestaat de kans dat één speler heel krachtig is qua bullet spray geweld en de ander juist niet. De game duurt kort, maar is wel zeer vermakelijk. En hoewel het spel, zoals zo vaak in dit genre, vrij pittig kan zijn, kun je gelukkig instellen dat je eindeloos kunt doorgaan. Dat is toch een stuk beter dan toen al je zure zakgeld in de arcade machines verdween zonder dat je ook maar één aftiteling te zien kreeg....