Column: Tijd om een PS5-alternatief te kiezen

Article
zaterdag, 07 mei 2022 om 9:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
De PlayStation 5 blijft maar een console die niet aan te slepen is. De PS5 komt bijna nergens op voorraad en als die er al is, kun je er niet snel genoeg bij zijn. Het doet daarom toch afvragen of het niet gewoon tijd is om naar een PS5-alternatief te gaan kijken in de vorm van de Xbox Series X of S.
De PlayStation 5 komt maar heel schaars in de winkel te liggen. Nederland heeft wat dat betreft pech met de voorraadleveringen, al zijn deze in het buitenland doorgaans ook nog erg laag. De console van Sony is simpelweg moeilijk verkrijgbaar en na bijna anderhalf jaar wachten op een kans om de console te kopen is het misschien tijd om toch maar eens naar de concurrent te kijken.

Xbox Series X of Series S?

Microsoft bracht immers ook haar next-gen console uit in 2020, de Xbox Series. Deze kwam in twee vormen: de Xbox Series X en de Xbox Series S. Eerstgenoemde van de twee is net als de PlayStation 5 erg moeilijk verkrijgbaar, al lijkt de console de laatste maanden wel wat vaker op te duiken.
De Xbox Series S, het kleine broertje van de Series X, is daarentegen gewoon voorradig bij de meeste winkels. Dat heeft verschillende redenen, waarbij de grootste reden natuurlijk is dat de vraag wat minder groot is. Dat heeft te maken met het feit dat de console niet zo krachtig is als de Xbox Series X. De Series S kan namelijk geen 4K draaien en heeft slechts een 1440p resolutie.
Ook is de Series S niet voorzien van een diskdrive en dat is voor sommige spelers toch een probleem. 4K Blu-Rays afspelen gaat je namelijk wel lukken op een Xbox Series X. Tevens kun je op een Series S geen backwards compatibility games draaien die je alleen op disk hebt, waardoor sommige Xbox-fans hun oudere games onbedoeld erger zien verstoffen.
a plague tale requiemf1639106170

Niet willen achterblijven

En toch is het moment om een PlayStation 5 links te laten liggen misschien wel aangebroken. Tenminste, voor nu is het slimmer om over te stappen. Uitgevers beginnen in 2022 geregeld games uit te brengen die niet meer op last-gen hardware (PlayStation 4 en Xbox One) beschikbaar zijn. Mocht je nog geen next-gen console in huis hebben (of geen gaming PC hebben), loop je dus het risico dat je grote, toffe titels gaat missen.
De grote third-party releases als jaarlijkse voetbalgame FIFA (die misschien een nieuwe naam krijgt) zal je op last-gen nog kunnen spelen, maar voor tal van titels is dat niet meer het geval anno 2022. Zo lijkt een vervolg op Call of Duty Warzone eind dit jaar te verschijnen die alleen op current-gen consoles verschijnt. Verder staan titels als Avatar: Frontiers of Pandora en A Plague Tale: Requiem exclusief gepland voor de huidige generatie en daar zullen in de toekomst alleen maar meer games bijkomen.
Het kantelpunt van cross-gen releases begint er dus aan te komen en wie de boot niet wil missen, moet langzaam maar zeker gaan overstappen. Dat is alleen heel lastig als de console waar je je oog op hebt niet beschikbaar is. Wacht je dan af of besluit je toch voor de concurrent te gaan.
xbox series s 1f1605170067

PS5-alternatief

Een PS5-alternatief nemen is geen slecht idee op dit moment. Sterker nog, er zijn twee opties die ondergetekende je aanraadt op dit moment. Je kunt de dure overstap naar PC-gaming kiezen en op een later moment wanneer de PS5 haar eerste prijsdaling krijgt (misschien in combinatie met de release van een PS5 Slim) mits je de console dan nog wil. PlayStation heeft er namelijk geen geheim van gemaakt dat ze hun games naar de PC willen brengen.
Je andere optie is om voor concurrent Xbox te kiezen, waarbij we zelf de Xbox Series S aanraden. Niet alleen is die next-gen console compact genoeg om mee te nemen naar een eventuele vakantielocatie, maar qua prestaties biedt die console momenteel meer dan genoeg. De meeste games kunnen op next-gen hardware immers geen 60 frames per seconde in combinatie met een 4K resolutie leveren. Dat betekent dat je als speler een keuze moet maken.
Gelukkig is die keuze voor velen zeer gemakkelijk. Gameplay is belangrijker dan grafisch pracht en praal en dus wordt performance vrijwel altijd voorop gezet. De Xbox Series S kan dat standaard bieden, dus eigenlijk heb je daaraan al genoeg. De Series S is daarbij ook nog eens 200 euro goedkoper dan de Series X en gemakkelijker verkrijgbaar.

De Series S als zoethouder

Toch is er nog een ander voordeel aan het de Series S kiezen. Dat je de console op dit moment kiest, betekent immers niet dat je de console tot aan het einde van de consolegeneratie hoeft te houden. Door nu 200 euro te besparen heb je eigenlijk alvast de eerste 200 euro bij elkaar gespaard voor de PlayStation 5 Pro.
Deze is namelijk in ontwikkeling volgens verschillende insiders en zou eind 2023 al op de markt kunnen komen. 2024 is anders het jaar waarin de console verschijnt, wat betekent dat je toch een goede twee jaar van alle nieuwe multiplatformreleases kunt genieten voordat de PS5 Pro verschijnt.
Doordat die console van een andere chipset gebruik moet gaan maken, moet de console vanaf dat moment ook een stuk beter leverbaar zijn. Ondertussen kun je op de Xbox Series S ook profiteren van Xbox Game Pass. Op die manier bespaar je nog meer geld aan nieuwe games, gezien de wisselende bibliotheek van Game Pass je maandelijks toegang geeft tot tal van nieuwe games voor een maandelijks bedrag dat goedkoper is dan een Netflix-abonnement.
Al met al is een PS5-alternatief in de vorm van een Xbox Series S of gaming-PC dus zeker geen slechte keuze. Het helpt je in ieder geval met het genieten van de nieuwe multiplatformreleases die de komende jaren verschijnen. En wie weet, misschien vind je de nieuwe exclusives van Xbox Game Studios als Starfield, Avowed en Redfall ook wel enorm tof!