PS4 vergelijking - Welke PlayStation 4 kopen en is voor jou het beste?

Article
zondag, 12 maart 2017 om 12:00
xgn google image
Stel, je denkt bij jezelf, ik ga een PS4 kopen. Wordt het de 'normale' PS4, de PS4 Slim of toch de PS4 Pro? Met al deze verschillende keuzes kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij een PS4 vergelijking gemaakt om jou een overzicht te geven van de beschikbare PlayStations.
Om onduidelijkheid te voorkomen wordt de PS4 vergelijking verdeeld in drie categorieën. Deze zijn 'design en connectiviteit', 'prestaties' en 'prijs en opslag'. We trappen het overzicht af met design en connectiviteit.

Design en connectiviteit

Laten we met de PS4 vergelijking beginnen met het uiterlijk van de drie consoles. Alle uitvoeringen zijn verkrijgbaar in het zwart en wit, het is maar net waar je voorkeur naartoe gaat. Qua omvang doet de PS4 Slim de naam eer aan, deze is namelijk het kleinste van de drie.
Afmetingen:
  • PS4 - 305 x 275 x 53 mm, 2.8 kg.
  • PS4 Slim - 288 x 265 x 39 mm, 2.1 kg.
  • PS4 Pro - 327 x 295 x 55 mm, 3.3 kg.
De PS4 Pro steekt boven het maaiveld uit met de grootste afmetingen en het zwaarste gewicht. Dit komt vooral door de grotere hardware die in de Pro zit, maar daarover later meer.
Op het gebied van connectiviteit spant de PS4 Pro ook de kroon. Met bijvoorbeeld een geavanceerde HDMI 2.0 aansluiting in plaats van de 1.4 waarover de oudere PS4 edities beschikken. Daarnaast hebben de PS4 en PS4 Slim slechts twee USB aansluitingen, terwijl de Pro er één extra heeft. Die derde is vooral handig omdat daar de PlayStation VR op aangesloten kan worden.
107138

Prestaties

Het uiterlijk en de connecties opzij geschoven, het draait om de prestaties die de console moet leveren. Daar baseren de meeste mensen op welke PS4 zij gaan kopen. Hierin verschillen de consoles niet veel, op de PS4 Pro na.
Als je de PS4 en de Slim zou openschroeven, wat wij zeker niet aanraden in verband met de garantie, kom je tot de ontdekking dat beiden over dezelfde hardware beschikken. Schroef je de PS4 Pro open, dan zie dat die versie wat anders in huis heeft.
  • PS4 - Processor: 1.6 GHz (8-core AMD Jaguar). Grafische kaart: 1.84 Tflop AMD Radeon (800MHz) en 8 GB GDDR5 RAM.
  • PS4 Slim - Processor: 1.6 GHz (8-core AMD Jaguar). Grafische kaart: 1.84 Tflop AMD Radeon (800MHz) en 8 GB GDDR5 RAM.
  • PS4 Pro - Processor: 2.1 GHz (8-core AMD Jaguar). Grafische kaart: 4.2 Tflop AMD Radeon (991MHz) en 8 GB GDDR5 RAM + 1 GB RAM
Sony beweert dat de Pro 30 procent meer processorkracht heeft en zelfs 100 procent meer grafische kracht. De ene GB aan RAM is vooral om de overige 8GB volledig aan games te wijden. Achtergrondprocessen worden op de andere 1 GB gedraaid.
De Pro kan dus betere prestaties leveren, wat ook nodig is om bijvoorbeeld Resident Evil 7 in VR te kunnen spelen. De PS4 en Slim draait alleen op een resolutie van 1080p, terwijl de Pro games op 4K kan afspelen. Hier moet wel een kanttekening bijgeplaatst worden, namelijk dat de games in 4K 'slechts' op 30 frames per seconden worden afgespeeld. Verwacht dus geen hoge framerates in 4K.
Deze verhoogde prestaties hebben een kleine keerzijde. De energieconsumptie van de Pro ligt namelijk een stuk hoger dan die van de Slim. De Pro slurpt namelijk 310W per uur weg terwijl de Slim het met 165W kan doen. Voor gamers die de beste console-ervaring willen is dit een prijs die zij moeten betalen. De eerste PS4 consumeert overigens 250W.
107140

Prijs en opslag

Vrijwel alle games zijn tegenwoordig, naast dat ze fysiek in de winkels liggen, ook te downloaden vanuit de PSN Store. Maar doordat de huidige generaties games soms wel 30 GB aan opslag innemen, kan het voorkomen dat je PS4 zo vol raakt. Opslag is dus een belangrijke categorie om mee te nemen in de PS4 vergelijking.
  • PS4 - 500 GB
  • PS4 Slim - 500 GB of 1 TB
  • PS4 Pro - 1 TB
Na de belangrijkste informatie te hebben verschaft in de PS4 vergelijking, komen we bij het misschien wel het belangrijkste, de prijs. Zoals ieder mens kan verwachten moet je het diepst in de buidel tasten voor de PS4 Pro. De betere specificaties komen natuurlijk met een kostenplaatje. De eerste generatie PS4 zijn vrijwel niet meer eerstehands te koop.
  • PS4 - Tweedehands, 180 euro op Marktplaats
  • PS4 Slim 500 GB - 260 euro
  • PS4 Slim 1 TB - 298 euro
  • PS4 Pro - 388 euro
Op naar de conclusie van de PS4 vergelijking.
107141

Conclusie

Na alle voorgaande specificiaties en prijzen is het tijd om de balans van de PS4 vergelijking op te maken. Welke PS4 moet jij kopen volgens ons?
De eerste generatie PS4 kun je eigenlijk wel links laten liggen. De PS4 Slim heeft namelijk dezelfde specificaties, is kleiner, stiller en is een veel energiezuiniger. Maar mocht je een enorm goede aanbieding op bijvoorbeeld Marktplaats tegenkomen voor de PS4 voor 100 euro, dan kun je het nog overwegen.
Ben jij een casual gamer die zijn games fysiek in bezit wil hebben en weinig tot geen games downloadt? Dan is de PS4 Slim 500 GB de perfecte PlayStation voor jou. De halve TB aan opslag is meer dan genoeg om patches, DLC en screenshots mee op te slaan.
De PS4 Slim 1 TB is juist voor de casual gamer die juist wel zijn een groot deel van zijn games downloadt en bijna geen fysieke exemplaren meer koopt. Een moderne game neemt al 30 GB aan opslag in en als je een fervent gamer bent heb je die 1 TB wel nodig.
Wil jij Horizon Zero Dawn op de meest soepele manier spelen en heb je een 4K televisie? Of wil je games in VR spelen? Dan ben je bij de PS4 Pro aan het juiste adres. Met een goede framrate op 1080p en de mogelijkheid om VR games te spelen is de Pro op dit moment het hoogst haalbare.
Welke PlayStation 4 heb jij in bezit en is dat achteraf een goede keuze geweest? Laat het weten in de reacties.