PS4 Pro Review - Een upgrade van je oude PlayStation 4

  Sony heeft de allernieuwste PlayStation uitgebracht, namelijk de PlayStation 4 Pro. Of althans, het een geüpgradete versie van de PlayStation 4. De PS4 Pro is namelijk bedoeld als 4K console, een flinke upgrade over de PlayStation 4 uit 2013. Of je je oude PS4 kan inruilen, bekijken we in de PS4 Pro review.

  De computer is al jarenlang het enige platform waar de gamer een game kan spelen met een 4K-resolutie. De twee grote spelers op console gebied, Microsoft en PlayStation, hebben beide kenbaar gemaakt de aanval te willen openen op de monopoly van de computer op het gebied van gamen op een resolutie van 3840 bij 2160 pixels.

  Op de frontlinie staat Sony die als eerste uitkomt met een console die games moet afspelen op 4K, genaamd de PlayStation 4 Pro. Het gaat hier niet echt om een compleet nieuwe console, maar om een interne upgrade over de oude PlayStation 4 en de PlayStation 4 Slim, die onlangs ook werd uitgebracht.

  PS4 Pro Reviews

  De grote verschillen

  De PS4 Pro console is voorzien van een paar riante verschillen ten opzichte van de voorgaande console. De console is voorzien van in totaal een veel betere GPU. De PS4 Pro levert in totaal 4.2 Teraflops aan grapfische rekenkracht. Volgens veel kenners is dat niet genoeg voor het native weergeven van 4K gaming. De enige manier waarop de Pro versie van de Playstation 4, volgens een aan critici, beelden in 4K zou kunnen genereren is door graphics te upscalen.

  Verder verschilt de console niet heel veel van de voorganger. Zelfs de CPU is nog precies hetzelfde als de voorganger, het werkgeheugen is onveranderd en de nieuwe PlayStation 4 Pro heeft geen verbeterde Blu-ray speler. Opmerkelijk is dat Sony ervoor heeft gekozen geen 4K Blu-ray speler in de PS4 Pro te plaatsen. Deze is namelijk wel te vinden in de Xbox One S.

  De Xbox One S is ook ontwikkeld voor het streamen en projecteren van 4K videobeelden en heeft de mogelijkheid voor 4K upscaling. Het grote verschil tussen de PlayStation 4 Pro en de Xbox One S is de GPU. De Xbox One S levert slechts 1,82 Teraflops, een flink stuk minder dan de PS4 Pro.

  PS4 Pro Reviews

  Uitpakken en gaan

  De PS4 Pro zal de wereld niet veranderen. Zodra de console uit de verpakking wordt getoverd zullen weinig mensen opkijken van het uiterlijk van de PS4. De console is nagenoeg hetzelfde als de oude PlayStation 4, maar bevat nu twee horizontale gleuven rondom de console, wat alleen lijkt te dienen om het verschil tussen de oude PS4 en de nieuwe PS4 Pro aan te duiden.

  De PS4 Pro heeft twee aardig goed verstopte knoppen om discs uit te werpen en de console aan te zetten. Knoppen die opmerkelijk goedkoop aanvoelen. Gelukkig hoef je niet veel in contact te komen met de knoppen. Nog steeds kan je discs uitwerpen en de console aan- en uitzetten in de software van PlayStation 4. Die overigens ook exact hetzelfde is als voorheen.

  Sony lijkt niet haar best te hebben gedaan om de gamers die upgraden naar PS4 Pro te voorzien van een extraatje of iets dergelijks. In eerste intstantie wordt de gamer eigenlijk niet beloond met een nieuwe console, iets wat gamers vaak toch wel willen.

  Mensen die de overstap maken van PS4 naar PS4 Pro kunnen eenvoudig al hun data overzetten. Tijdens de installatie van de PS4 Pro word je gelijk voorzien van een menu waarin makkelijk alle data overgezet kan worden. Dit kan op verschillende manieren met WiFi als de makkeljikste oplossing en een LAN-verbinding tussen beide consoles al snelste oplossing. Vrijwel alle bestanden kunnen eenvoudig overgezet worden, voor een soepele transitie naar een gloednieuwe 4K Playstation.

  PS4 Pro Reviews

  Hogere kwaliteit, met of zonder 4K scherm

  De console is geïinstalleerd, alle data is overgezet en de accounts zijn ingelogd. Tijd om aan de slag te gaan met een paar games die beschikken over 4K. Sony heeft een aardige lijst, van vooral bekende games, uitgebracht. Deze lijst is te lezen in onze PS4 Pro special. Maar hoe komen deze games nou eigenlijk uit de vers op de PS4 Pro. Merk je echt verschil? En kun je echt genieten van het verschil?

  Wie antwoord zoekt op die vragen kan rekenen op een dikke vetta JA! Je merkt wel degelijk verschil in games en de manier waarop games worden weergeven tijdens het spelen. Uiteraard zal het verschil nauwelijks merkbaar zijn bij een hele oude televisie, maar wie een game speelt op een nieuwe TV zal zonder enige twijfel direct verschil zien in de games die PS4 Pro Enhanced zijn.

  De PS4 is ontwikkeld voor 4K gaming, en of de console dat nou doet middels native of upscaling, de PlayStation 4 Pro laat zeker zien over een flink bak grafische rekenkracht te beschikken. De games zien er haarfijn uit en zijn om te smullen op een 4K televisie. De kwaliteit van de games zal zeker onderdoen voor de PC-versie van games, maar niemand had verwacht dat een console van 400 euro beter zal presteren dan een PC met een videokaart die al twee keer zo duur is.

  Een van de fijnste en beste punten die het upgraden naar een PS4 Pro het geld waard maken is de verbetering in de framerate. Wie een game opstart die ondersteuning biedt voor de PS4 Pro, zal gelijk de vloeiendheid van een verhoogde framerate zien. Games als Battlefield 1 draaien vrijwel op constante basis op 60 frames per seconde, zelfs wanneer de game veel vraagt van de GPU. De versie op de PS4 had bijvoorbeld bij veel explosies en vijandig geweld snel te maken met een verlaagde framerate. De PlayStation 4 Pro toont tijdens speelsessies aan geen enkele keer moeite te hebben met veel grafische eisen.

  PS4 Pro Reviews

  Geen ingebouwde apparatuur voor PSVR

  De extra rekenkracht van de PS4 Pro moet ook bevordelijk zijn voor PlayStation VR. Alle virtual reality-games zijn te spelen op beide consoles maar op de PS4 Pro zullen games duidelijk stabieler draaien dan op de PlayStation 4. Sommige games, zoals RIGS Mechanized Combat League, gaan grafisch flink vooruit met een upgrade op de PlayStation 4 Pro. Gamers die dus veel gebruik maken van PSVR zullen nu en zeker in de toekomst veel profijt halen uit de vernieuwde console.

  Een gemiste kans is wel dat de benodigdheden van de PSVR niet zijn ingebouwd in de PS4 Pro. Tijdens de ontwikkeling en release van de 4K console was allang bekend dat de virtual reality voor de PlayStation eraan zat te komen. Sony had hierop in kunnen spelen door PSVR een onderdeel te maken van de nieuwe console. Deze keuze kan wellicht te maken hebben met een verdienmodel of de verschillende manieren waarop PSVR aangeboden moet worden. In ieder geval een gemiste kans om twijfelaars over PlayStation VR binnen te hengelen.

  PS4 Pro prijs vergeleken andere consoles

  De PlayStation 4 Pro heeft momenteel een adviesprijs van 399 euro met 1TB aan geheugen, dat is honderd euro duurder dan de PlayStation 4 en PlayStation 4 Slim. Voor beide kost de 1TB versie namelijk 299 euro. De upgrade naar een console die 4K aan kan en een verbeterde framerate levert, kost de PlayStation gamer dus 100 euro extra. Een klein bedrag als je kijkt naar de prijs van de PlayStation van mindere kwaliteit.

  Daarnaast kan er ook nog gekeken worden naar de vergelijking met de Xbox One S. De nieuwste telg in de Xbox familie leunt tegen 4K upscaling voor gaming, maar biedt wel 4K streaming en bevat een 4K Blu-ray speler. Deze console heeft een adviesprijs van 269 euro voor een losse console met 500GB aan opslag. Een flink verschil ten opzichte van de PS4 Pro.

  PS4 Pro Review

  PS4 Pro review - Een mooi staaltje werk van Sony

  De PlayStation 4 Pro is de allereerste echte 4K console op de markt en houdt die naam zeker eer aan. De console werkt goed, snel en presteert naar verwachting. De belangrijkste vraag is natuurlijk: is de PS4 Pro het upgraden waard?

  Als je een 4K televisie hebt, zal je zeker profijt hebben van de grafische rekenkracht van de PS4 Pro. Games zijn mooier en draaien soepeler dankzij een verbeterde framerate. Wie nog geen PlayStation console in zijn of haar bezit heeft zou eigenlijk ook moeten gaan voor de PS4 Pro gezien de verbeteringen over de zwakkere broertjes. Wie graag wil upgraden zonder 4K TV, kan beter even doorsparen voor een PS4 Pro MET een 4K televisie.

  8

  De plus- en minpunten

  • Verbeterde framerate
  • 4K gaming
  • Verbeteringen met PSVR
  • Geen 4K Blu-ray speler
  • Niet de upgrade waard voor PS4 bezitters
  • Niets ingebouwd voor PSVR

  RIGS Mechanized Combat League

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.