Pokémon door de jaren heen - 20 jaar succes

Article
dinsdag, 20 december 2016 om 9:33
xgn google image
Pokémon bestaat twintig jaar en dat mag gevierd worden! De franchise is dit jaar volop in spotlight komen te staan en de twintigste verjaardag van de iconische spellenserie kan dan ook zeer zeker geslaagd genoemd worden. In deze special bekijken we Pokémon door de jaren heen en zullen we dieper ingaan op de rijke geschiedenis van de virtuele beestjes.
Satoshi Tajiri, de bedenker van Pokémon is altijd gefascineerd geweest door insecten. Tijdens zijn jeugd hield hij zich voornamelijk bezig met het verzamelen van insecten, die hij vervolgens uitwisselde met zijn vrienden. Toen de Gameboy voor het eerst verscheen kreeg Tajiri door de linkkabeltechnologie nieuwe ideeën.
Hij begreep al snel dat deze nieuwe handheld prachtige kansen bood om zijn twee grootste passies, gamen en insecten verzamelen, te combineren. Tajiri bedacht een game met insecten die je kon uitwisselen via de linkkabel van de Gameboy. Door het uitwisselen zouden de insecten evolueren en sterker worden.

Pokémon door de jaren heen – De gouden beginjaren

Hoewel Nintendo in eerste instantie niet zo stond te springen om het nieuwe idee van Tajiri, werd hem toch een kans gegeven. Samen met Shigeru Miyamoto werkte hij dit eerste idee over de loop van zes jaar uit en de eerste Pokémon games, Red en Green, kregen langzaam maar zeker vorm.
De eerste games verschenen in 1996 in Japan en waren direct een daverend succes. Enkele maanden later verscheen Pokémon Blue, met verbeterde graphics en dialogen. Door het succes in Japan besloot Nintendo dat de rest van de wereld ook kennis moest maken met de nieuwe franchise. Pokémon Red en Pokémon Blue, met de eerste 151 Pokémon, verschenen in 1998 in Amerika en in 1999 in Europa en ook in het Westen bleken we de games wel te kunnen waarderen.
Gecombineerd zijn Pokémon Red, Pokémon Blue en Pokémon Green de best verkochte Gameboy games aller tijden en de twijfels van Nintendo verdwenen als sneeuw voor de zon. Als gevolg van het succes van de eerste Pokémon games verschenen de director’s cut Pokémon Yellow, een televisieserie, de eerste Pokémon film, een trading card game en de eerste spin-off game: Pokémon Stadium.
Vanaf dat punt kon er dus gesproken worden van een heuse Pokémon hype!
102863

De hype raast door

Toen we in Europa net kennis maakten met de eerste generatie Pokémon, verschenen de volgende games al weer in Japan. In Pokémon Gold en Pokémon Silver werd de tweede generatie Pokémon geïntroduceerd. Maar liefst 100 nieuwe wezens waren te vangen en daarnaast verschenen ook nog eens twee nieuwe types: duister en staal, wat het totaal op zeventien verschillende types bracht.
In Europa moesten we nog aardig wat jaartjes wachten voordat we eindelijk aan de slag konden met de tweede generatie, want pas drie jaar later verschenen Pokémon Gold en Pokémon Silver voor de Europese markt. Niet geheel onverwacht werden ook deze twee titels weer enorm succesvol en de director’s cut, Pokémon Crystal, verscheen enkele maanden later. In Crystal konden spelers voor het eerst met een vrouwelijk karakter spelen.
De franchise was op dit punt uitgegroeid tot een echt pop culture icoon en naast een goed verkopende lijn merchandise, verkopen ook de spin-off games en de trading card game enorm goed. De anime kan bovendien op net zoveel populariteit rekenen en mede hierdoor explodeert het merk Pokémon. Aan de hype lijkt nog lang geen einde te komen.
102864

De derde generatie en de eerste remakes

De eerste Pokémon games voor de Gameboy Advance , Pokémon Ruby en Sapphire, verschenen in 2003 in Europa en zoals we inmiddels gewend zijn van de franchise werden er weer een nieuwe generatie Pokémon geïntroduceerd. De nieuwe games werden door de fans met open armen ontvangen en er leek wederom geen einde te komen aan het succes van de franchise.
Daarnaast werd in de derde generatie ook een nieuwe traditie gestart. Oude Pokémon games, in dit geval Red en Green, kregen een remake. Met Pokémon FireRed en LeafGreen werden fans getrakteerd op een nostalgische reis terug in de tijd.
In de verbeterde versies van Pokémon Red en Pokémon Green konden spelers nogmaals het avontuur uit de eerste Pokémon games spelen. Bovendien waren alle Pokémon uit de eerste drie generaties beschikbaar in de games en stond de game bol van aanvullende features en nieuwe gebieden.
In 2005 verscheen Pokémon Emerald, de director’s cut van Pokémon Ruby en Sapphire. Net als de andere director’s cuts beschikte ook Pokémon Emerald over meer content en een verhaal dat iets afweek.
102865

Het DS-tijdperk breekt aan

Na het succes van de voorgaande drie generaties zijn Nintendo en GameFreak nog lang niet klaar en fans stonden ook al te poppelen om aan de slag te gaan met de vierde generatie. In Europa verschenen Pokémon Pearl en Diamond dan eindelijk in 2007 en met de nieuwe mogelijkheden van de Nintendo DS werden er enorm veel functies aan de spellen toegevoegd.
Twee jaar later, in 2009, verscheen de director’s cut van de vierde generatie, Pokémon Platinum. In deze game werden zoals gebruikelijk weer een aantal nieuwe features toegevoegd, waarvan de Distortion World de belangrijkste was. In deze vervormde versie van de fysieke wereld werd voor het eerst gespeeld met de natuurwetten.
Inmiddels zijn er 493 verschillende Pokémon verschenen en dat is voor GameFreak een goed moment om nog eens een stapje terug te nemen. Met Pokémon HeartGold en SoulSilver was het de beurt aan de tweede generatie om een remake te krijgen. In deze remakes konden spelers één Pokémon uit hun team kiezen die hen overal volgde. De enige andere game waar dit in kan is Pokémon Yellow, waar Pikachu achter je aan loopt.
Vier jaar nadat de eerste games op de DS verschenen, werd met Pokémon Black en Pokémon White de vijfde generatie Pokémon geïntroduceerd. Omdat er nog geen nieuwe handheld console was ontwikkeld door Nintendo, verschenen deze spellen ook op de Nintendo DS.
In tegenstelling tot eerdere generaties, is er geen director’s cut verschenen van Pokémon Black en White. In plaats daarvan verscheen het vervolg, Pokémon Black 2 en Pokémon White 2. Hoewel de vijfde generatie nog steeds geroemd wordt om het sterke verhaal, kreeg deze generatie enorm veel kritiek op het ontwerp van veel van de Pokémon.
De populariteit van Pokémon was bij het verschijnen van Black en White 2, in 2012, bovendien op een wat lager pitje komen te staan.
102866

Pokémon gaat 3D!

In 2013 is het dan eindelijk zo ver en verschenen de eerste Pokémon games voor de nieuwste handheld van Nintendo. In Pokémon X en Pokémon Y kwam het totaal aantal Pokémon 721, maar de belangrijkste toevoeging was het fee type. Voor het eerst in veertien jaar werd er een nieuw type geïntroduceerd om het tot dan toe te sterke draak type een zwakte meer te geven.
Pokémon X en Pokémon Y waren de eerste games en vooralsnog enige games die overal ter wereld op dezelfde dag verschenen. Net zoals in voorgaande games konden fans weer rekenen op verschillende vernieuwingen, zoals Mega Evolution.
In 2014, één jaar na het verschijnen van Pokémon X en Pokémon Y, kregen de derde generatie Pokémon games de remake behandeling. Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire waren net als de eerdere remakes weer grotendeels herziene versies van de eerdere games, maar dan wel met een modern jasje. Zo was Mega Evolution ook beschikbaar en waren alle 721 Pokémon beschikbaar.
102867

De Pokémon hype leeft weer op

Dit jaar verscheen Pokémon GO en de hype leek weer net zo groots terug te komen als na het verschijnen van de eerste games. Na het uitbrengen van de mobiele game keerden hordes fans terug naar de serie en de verkoop van de Nintendo 3DS vloog als gevolg van de nieuwe hype de pan uit.
Hoewel de hype ditmaal van korte duur was en inmiddels een groot aantal spelers het spel niet meer aanraakt, was het genoeg om het publiek goed op te warmen voor de zevende generatie Pokémon games. Met Pokémon Sun en Pokémon Moon wist GameFreak dan ook weer prachtige games neer te zetten die door trouwe, nieuwe en terugkerende fans goed ontvangen werd.
Lezers die goed hebben opgelet zullen we door hebben waar het dan nu tijd voor wordt, want Pearl en Diamond zijn toe aan een remake. Daar zijn bovendien al de nodige hints voor te vinden in Pokémon Sun en Pokémon Moon, dus wellicht kunnen we ons daar sneller dan verwacht op verheugen!

Populair Nieuws