Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire Review

  Nintendo fans keken kalm toe hoe nieuwe versies van Halo en Grand Theft Auto V gamers deze maand bezig hielden. Zij maakten zich echter totaal geen zorgen, want iedereen wist dat er nog twee remakes aankomen, speciaal voor hen. Weten Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire die andere grote remakes in hun schaduw achter te laten?

  Ruim elf jaar geleden maakten we in Europa kennis met Pokémon Ruby en Sapphire. De derde generatie van de bekende pocket monsters bracht weer een hele lading aan nieuwe Pokémon die inmiddels onmisbaar zijn. Wat zou nou een Pokémon game zijn onder Gardevoir of Flygon?

  Het is daarom ook geen straf om terug te mogen keren naar de Hoenn regio om het verhaal opnieuw te beleven. Een remake is logischerwijs geen originele stap vooruit in een serie. Je kunt Omega Ruby en Alpha Sapphire dan ook beter zien als een leuk uitstapje naar de tijd van vroeger dan het nieuwste deel in de Pokémon franchise.

  De moeilijkste keuze in pokemon omega ruby en alpha sapphire

  Nieuwe functies in een oude game

  Toch is het niet alleen maar oude meuk die er voorbijkomt in Omega Ruby en Alpha Sapphire. Ontwikkelaar Game Freak heeft goed zijn best gedaan om de game op te krikken naar de hoogte van Pokémon X en Y. Een hoop van de functies uit de delen die vorig jaar verschenen zijn overgezet naar de remakes.

  Zo is Pokémon Amie bijvoorbeeld weer aanwezig, waar je spelletjes kunt spelen en knuffelen met je Pokémon. Door dit te doen verhoog je de vriendschap van de beestjes tegenover de trainer. Erg handig, want als je team van je houdt, ontwijken ze regelmatig aanvallen, genezen zichzelf van status condities en krijgen ze een verhoogd aantal experience points.

  Samen met Pokémon Amie is ook het Super Training overgezet naar Omega Ruby en Alpha Sapphire. Als je je Pokémon precies wilt trainen zodat ze het beste van zichzelf kunnen laten zien, kun je hier heel wat tijd kwijt. Het blijft echter een traag systeem en de trainingsspelletjes vervelen al snel. Dan kun je beter gaan trainen met horde battles, nog iets dat is overgezet vanuit X en Y.

  een hoop screenshots uit pokemon omega ruby en alpha sapphire

  Voor iedere Pokémon liefhebber wat…

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het wordt al snel duidelijk dat Omega Ruby en Alpha Sapphire niet zomaar simpele ports zijn van hun voorgangers. Zelfs het hele verhaal is op de schop genomen. Hoewel de grote lijnen van het verhaal iedere speler van het origineel bekend zal voorkomen, zijn er ook aanpassingen gemaakt.

  Je moet wel even wachten voor je het merkt want het verhaal komt pas na een uur of twintig op gang. Maar dan wordt er uitbundig gepraat over Mega Stones, waar steenofiel Steven Stone natuurlijk iets mee te maken heeft. Er wordt verder niet zo geheimzinnig meer gedaan over het bestaan van Groudon en Kyogre. Waar het vooral om draait, zijn de nieuwe geheimzinnige Primal evoluties van de legendarische Pokémon.

  Zelfs voor de doorgewinterde Pokémon fan die ieder deel gespeeld heeft, is er dus wel iets nieuws in Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire. Of je nou verlangt naar de tijd dat je alle Pokémon nog uit je hoofd kende of voor het eerst naar de Hoenn regio wilt gaan, met deze remakes zul je je prima vermaken.

  Steven Stone in pokemon omega ruby en alpha sapphire

  …tenzij je op zoek bent naar uitdaging

  Toch is het plaatje niet helemaal perfect in Omega Ruby en Alpha Sapphire. Dat komt vooral door het totale gebrek aan uitdaging in het verslaan van alle gyms. Zonder ook maar enige training sta je na ongeveer vijftien uur al een level of tien boven de concurrentie. Dit komt onder andere door het aanwezig zijn van de Exp. Share, waardoor je complete team XP krijgt, ook als ze niet meegevochten hebben.

  Het is niet zo een groot probleem dat Pokémon sneller levelen dan in vorige games (het maakt het alleen maar leuker omdat je minder hoeft te grinden), maar het is wel een probleem dat alle tegenstanders daar niet op ingespeeld zijn. Met twee vingers in je neus ren je als een malloot door de game heen zonder ook maar enige tegenstand.

  Nou ja, tegenstand krijg je wel in de vorm van honderden hongerige trainers die allemaal denken dat ze superduper goed zijn. Het aantal trainers is gigantisch en dat trekt de rem flink aan op je voortgang. Wederom is dat op zich niet zo een groot probleem, ware het niet dat die trainers stuk voor stuk nog geen deuk in een pak boter weten te slaan.

  Dus, Game Freak, mocht je meelezen: zorg voor een of ander dynamisch levelsysteem dat trainers mee verandert met het gemiddelde level van het team van de speler of iets dergelijks. Pokémon meester worden hoort iets speciaals te zijn waar je hard voor moet werken, niet iets wat je bereikt door met één Pokémon de Elite Four te verpletteren.

  je bent een noob in pokemon omega ruby en alpha sapphire

  Het einde is nog maar het begin

  Gelukkig is er nog veel meer te doen dan enkel de beste Pokémon trainer ooit worden. De wedstrijden waarbij je Pokémon worden beoordeeld op onder ander schoonheid, coolheid en schattigheid zijn namelijk ook aanwezig in Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire.

  En vergeet vooral niet de geheime basis die je volledig kunt uitrusten zoals je zelf wilt. Het kost wat werk en planningsvermogen om een toffe basis te maken, maar dan heb je ook iets waar al je vrienden jaloers op kunnen worden. Je kunt zelfs je eigen gym maken op deze manier! Hoe cool is dat?

  Na de game is er ook nog genoeg endgame content om je wekenlang zoet te houden. Als je van legendarische Pokémon houdt, kun je helemaal uit je dak met deze remakes. Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire bevatten meer legendarische Pokémon dan ooit tevoren.

  Een complete makeover

  Het zal je vast ook niet ontgaan zijn dat Omega Ruby en Alpha Sapphire er een stuk beter uitzien dan de originele games. De Game Boy Advance games waren volledig in 2D, maar de remakes zijn in 3D. De sprites zijn aangepast zodat alles diepte lijkt te hebben, wat de algehele uitstraling van de games een stuk beter maakt.

  De open wereld is echter niet in 3D te bekijken via de 3DS, net zoals in Pokémon X en Y. In sommige exclusieve locaties en grotten kun je de 3D-schuiver van de 3DS omhoog schuiven, maar veel voegt het niet toe. Voor gevechten geldt hetzelfde. Het is leuk om je favoriete Pokémon in 3D in actie te zien, maar je mist niets als je in slechts twee dimensies van de game geniet.

  Natuurlijk zitten Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire ook vol deuntjes die je nooit meer uit je hoofd zult krijgen. Van de bekende gevechtsmuziek tot het achtergrondgeluid terwijl je door de natuur loopt: alles klinkt weer perfect.

  May en de Orlando in pokemon omega ruby en alpha sapphire

  Omega Ruby en Alpha Sapphire zijn fantastische remakes

  Als je enigszins een voorliefde hebt voor Pokémon zit je natuurlijk allang klaar voor Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire. Dat kunnen we zeker begrijpen. Pokemon Ruby en Sapphire waren erg toffe games en om die met de techniek van nu te kunnen herspelen is een fantastische ervaring.

  De remakes zijn tot in de puntjes verzorgd, overal is aan gedacht. Alles wat klopte aan de games die na Ruby en Sapphire zijn verschenen zit in deze remakes verwerkt. Zelfs met concurrentie van een Halo of Grand Theft Auto V zouden Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire wel eens de beste remakes van de maand kunnen zijn.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Aanpassingen uit vorige versies meegenomen
  • Een hele hoop verbeteringen aan de originele games
  • Je eigen gym maken in je geheime basis
  • Visueel een erg geslaagde makeover
  • Echte verhaal komt pas laat op gang
  • Je ontgroeit tegenstanders te snel waardoor het erg makkelijk wordt

  Pokemon Omega Ruby

  Verkijgbaar vanaf 28 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.