Point of Interest: Het echte Arkham Asylum

Article
woensdag, 22 mei 2024 om 16:00
batman arkham collectionf1647606895
In veel verhalen zien we de schurk uiteindelijk in de gevangenis verdwijnen. Maar de tegenstanders van Batman komen met enige regelmaat zelfs in het gekkenhuis terecht. Het Arkham Asylum bestaat niet echt, maar je kunt een belangrijke inspiratiebron nog vinden.
Als je Batman-fan bent heb je het Arkham Asylum vast in talloze vormen gezien, bijvoorbeeld in comics en films. Als je ook Batman-games hebt gespeeld heb je misschien zelfs door de gangen van het gekkenhuis gelopen. In het echte leven gaat dat niet lukken, maar de buitenkant kun je wel nog zien.
Batman: Arkham Trilogy - Nintendo Switch Image
Batman: Arkham Trilogy - Nintendo Switch
EUR42.35
Op voorraad
Koop op bol.
Arkham Asylum is namelijk via via gebaseerd op een echt gebouw, dat ook diende als gekkenhuis dan wel gesticht. Het gaat om het Danvers State Hospital, dat ooit gevestigd was in Danvers, Massachusetts. Er zit alleen een stap tussen Danvers State Hospital en Arkham Asylum.

H.P. Lovecraft als bruggetje

Arkham Asylum is namelijk niet rechtstreeks gebaseerd op Danvers State Hospital, maar op de fictieve stad Arkham uit het werk van de invloedrijke horror-auteur H.P. Lovecraft. Die stad speelt een grote rol in zijn Cthulhu-verhalen. In die stad vind je het Arkham Sanatorium, waar vrij griezelige dingen gebeuren. Het is waarschijnlijk dat het Danvers State Hospital de inspiratie was voor het Arkham Sanatorium.
In de tijd dat Lovecraft leefde gebeurde er eigenlijk weinig goeds in inrichtingen voor mensen met psychische problemen. De naam Danvers State Hospital klinkt heel modern en onschuldig, maar voor een groot deel van de geschiedenis was het ver verwijderd van wat wij tegenwoordig verwachten van een psychiatrisch ziekenhuis. Schoktherapie en dwangbuizen horen bij de milde methodes die er toegepast werden.
Dat een inrichting gebaseerd op het Danvers State Hospital ten grond staat aan het Arkham Asylum in Batman is dan ook zeker niet onverwacht. De Batman-schurken die in het Arkham Asylum belanden lijken namelijk ook zelden of nooit een behandeling te krijgen waar ze daadwerkelijk van opknappen. De gekkenhuizen waar weinig goeds gebeurt waren in de tijd dat veel Batman-lore werd geschreven nog relatief recente geschiedenis.

“Arkham Asylum” alleen van buiten te zien

Veel gekkenhuizen en gestichten zijn als monument of museum bewaard gebleven, maar het Danvers State Hospital is grotendeels afgebroken. Een deel van de buitenkant staat nog overeind, maar van binnen is het gebouw omgetoverd tot een appartementencomplex. Binnenkomen in het “echte Arkham Asylum” is dan ook geen optie, maar je kunt het nog altijd zien staan in Danvers.
Danvers is misschien geen populaire vakantiebestemming. Maar het ligt niet bijzonder ver van Boston, waar je misschien wel ooit komt. Mocht je interesse hebben, dan is een snel bezoekje aan de restanten van Arkham Asylum zeker haalbaar.

Populair Nieuws