Is PlayStation Plus nog relevant voor next-gen?

  Het einde van een consolegeneratie is nabij en de volgende staat alweer voor de deur. Voor PlayStation was het een fantastisch generatie, mede dankzij het ongekende succes van PlayStation Plus. Toch is dat geen garantie voor de toekomst en dus doet het je afvragen: Is PlayStation Plus nog relevant voor next-gen?

  De bekende PlayStation Plus service geeft leden al sinds de PlayStation 3-generatie toegang tot een aantal games per maand die gratis en voor niets gedownload kunnen worden. Daar bovenop verstrekt de service exclusieve kortingen én, misschien wel het belangrijkste, kun je gebruikmaken van Sony’s onlinediensten.

  Fikse blunder

  Laten we beginnen bij die laatste service: het gebruikmaken van online. Deze functie onderdeel maken van PlayStation Plus was aan het begin van de PS4-generatie al een omstreden zet. Sony’s verbinding met online stond anno 2013 niet bepaald bekend om haar goede kwaliteit, iets wat zeven jaar later met mondjesmaat is verbeterd.

  Toch hadden fans het er maar mee te doen en werd het argument gemaakt dat de concurrent dit ook had, dus waarom zou PlayStation niet hetzelfde doen. Hier viel natuurlijk wel iets voor te zeggen, al weerlegde het tegenargument van de grote 2011 PlayStation Network outage al snel waarom Sony die extra centen niet zou mogen vragen. Xbox ging nooit voor 23 dagen offline en raakte al helemaal geen persoonsgegevens kwijt van 77 miljoen accounts.

  Een nieuwe trend

  In 2020 is deze grote storing grotendeels vergeten, maar heeft Sony wel een nieuw probleem. Veel grote, populaire multiplayer games komen gratis uit en brengen een nieuwe trend met zich mee: ze vereisen geen PlayStation Plus!

  Fortnite, het grootste en meest populaire spel van de afgelopen drie jaar, heeft bijvoorbeeld geen PlayStation Plus nodig. Ook andere free-to-play games als Rocket League kunnen nu gespeeld worden zonder PlayStation Plus. Tel daarbij op dat grote concurrent Microsoft al heeft bevestigd dat haar grote, first-party game Halo Infinite gratis online spelen biedt en er valt toch op te maken dat er een trend ontstaat.

  Betalen voor online wordt achterhaald. Op PC is hier nooit sprake van geweest en de consoleboeren lijken langzaam maar zeker (tenminste van Microsofts kant) te beseffen dat het geld kloppen om online te gamen niet meer door de beugel kan. Mocht Xbox ervoor kiezen om de online diensten volledig gratis te maken, kan Sony eigenlijk niet achterblijven.

  Xbox Game Pass zet PS Plus buitenspel

  Daarnaast heeft Microsoft nog een grote andere troef ten opzichte van Sony: Xbox Game Pass. Wie zich hierop abonneert krijgt toegang tot meer dan 100 games, waaronder alle first-party Xbox-titels, die van begin tot eind gespeeld kunnen worden. Voor nog geen tientje per maand krijg je als het ware toegang tot een onwijs grote bibliotheek vol AAA-games, first-party titels (waaronder Bethesda-games) en indies.

  Via Xbox Game Pass Ultimate (12,99 euro per maand) krijg je bovenstaande + Microsofts tegenhanger van PlayStation Plus: Xbox Gold Live. Toegegeven, je betaalt wat meer, maar krijgt daarvoor meer dan genoeg waarde terug. Sony heeft hier simpelweg geen goed antwoord op. Twee a drie games per maand kunnen simpelweg niet opboksen tegen de gratis games die je bij Xbox krijgt en een maandelijks uitbreidend aanbod van Xbox Game Pass-titels. Sony-fans kunnen stellen dat PS Now hier tegen opgewassen is, maar weten stiekem dat ze zichzelf voorliegen.

  Hoewel PS Now een grotere catalogus heeft, is slechts een fractie hiervan te downloaden en worden grote AAA-titels na drie maanden alweer uit de roulatie gehaald. Tel de PS Now-kosten (9,99 euro per maand) op bij de PS Plus-kosten (8,99 euro per maand) en je merkt al snel dat de prijs/kwaliteitsverhouding niet helemaal klopt.

  Zelfs als je PS Now niet mee zou rekenen en je je alleen richt op PS Plus, klopt de verhouding niet. Waarom zou je 8,99 euro per maand betalen als de concurrent voor 4 euro meer in de maand een veel beter aanbod voorschotelt? De reden: klanten hadden de PlayStation 4 al en konden geen andere kant meer op.

  PlayStation Plus moet aantrekkelijker voor next-gen

  Nu next-gen voor de deur staat, hebben diezelfde klanten opnieuw een keuze te maken. Kiezen ze voor het platform dat qua services een slechter aanbod heeft, maar bekendheid heeft vergaard als platform met toffe exclusives of kiezen ze voor de Xbox Game Pass-machine die het spelen van third-party-titels als FIFA enorm aantrekkelijk maakt? Uiteindelijk zullen we het antwoord pas een jaar na de release van de PS5 en Xbox Series X weten, maar Sony lijkt wel alvast haar service aantrekkelijker te willen maken.

  Zo werd de PS Plus Collection onthuld. Dit is een bibliotheek van 18 PS4-titels die vanaf de release van de PS5 gratis te downloaden zijn voor PS5-gebruikers met een lopend PlayStation Plus-abonnement. Zo kunnen nieuwe gebruikers die PlayStation exclusives als God of War nog niet gespeeld hebben deze alsnog spelen.

  Sony zal hier vast en zeker een aantal harten mee veroveren, maar het is niet genoeg voor de huidige PlayStation-gebruiker. Daarnaast is het nog steeds onduidelijk of PS Plus vanaf de release van PlayStation 5 ook gratis PS5 games zal voorschotelen. Voor de PS4 was dit wel het geval, want de release van deze generatie bracht gelijk Contrast en Resogun gratis met zich mee.

  Sony kan PlayStation Plus wat dat betreft heel gemakkelijk aantrekkelijker maken om toch nog een beetje de wind uit Microsofts zeilen te halen. Breng vanaf dag 1 gratis PS5 games naar PlayStation Plus en je geeft zowel huidige PS4-gebruikers als nieuwe PS5-gebruikers reden om de service te blijven gebruiken. Veel online games die exclusief voor de PS5 uitkomen zijn er immers ook niet bij de lancering, dus ook dat helpt Sony rond de release niet.

  Conclusie

  Al met al moeten we stellen dat PlayStation Plus nog steeds relevant is, ook voor next-gen, maar deze is wel steeds minder aan het worden. Via slimme aanbiedingen probeert Sony de relevantie te hernieuwen, maar door veel onduidelijkheid en druk van de concurrentie heeft Sony een nieuwe ingeving nodig om mensen echt geïnteresseerd te houden in de service. Anders betalen PlayStation Plus-gebruikers alleen nog flink voor een matige online service met als leuk extraatje een aantal games (voor een verouderde console).

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.