De PlayStation Network hack - Een overzicht

  Het PlayStation Network is nog steeds niet terug online. Ondanks dat Sony eerder beloofde een deel afgelopen week terug te brengen, is dat niet gelukt. Daarom vandaag een overzicht van de gebeurtenissen.

  Update: We hebben het nieuws van afgelopen week (vanaf 9 mei) toegevoegd aan het overzicht. Dit kun je onderin het artikel terugvinden.

  Meer dan twee weken geleden ging het PlayStation Network plotseling offline. Na enkele dagen stilte kwam Sony met het bericht dat er ingebroken was op het netwerk en dat persoonsgegevens van miljoenen gebruikers gestolen waren. De grootste cyber-inbraak ooit wordt het genoemd en ondertussen zitten wij gamers al tijden zonder ons dagelijks online potje Call of Duty, Killzone of jouw andere favoriete multiplayer games. Ook missen de uitgevers en ontwikkelaars tal van inkomsten door het gebrek aan verkopen in de PlayStation Store.

  Hoe dan ook, er is dus veel aan de hand geweest omtrent het PlayStation Network de afgelopen weken. Wij hebben het overzicht.

  19 april & 20 april
  Het PlayStation Network gaat onverwacht offline. Sony tweet dat er onderhoud bezig is en ons binnenkort verder op de hoogte zal brengen.

  21 april
  Sony verklaart dat er een probleem is met het netwerk. De verwachting is dat deze één of twee dagen offline zal zijn terwijl dit opgelost wordt.

  22 april
  Op het PlayStation Blog wordt gemeld dat "een groep van buitenaf het gedrag van het netwerk beïnvloed." Hiermee lijkt gewezen te worden naar de groep Anonymous dat eerder al een DDOS-aanval uitvoerde op het PlayStation Netwerk en deze daarmee tijdelijk offline kreeg in maart.

  23 april
  Na twee dagen laat Sony op 23 april dan toch weten wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het PlayStation Network is gehackt. Kort daarop ontkent Anonymous elke betrokkenheid.

  24 april
  Via het PlayStation Blog laat Sony weten dat er hard gewerkt wordt om het PSN terug online te krijgen en dat de beveiliging van het netwerk verbeterd gaat worden.

  26 april
  Er verschijnen geruchten dat Sony het PlayStation Network offline heeft gehaald omdat gamers met een gemodde PS3 via een aanpassing alles gratis uit de PlayStation Store kunnen downloaden. Ondertussen laat Sony weten dat het nog wel even kan duren voordat het netwerk weer online gaat. Even later is de kogel door de kerk: Sony geeft toe dat persoonsgegevens van 77 miljoen PlayStation Netwerk gebruikers gestolen zijn. Aangeraden wordt om je wachtwoorden te veranderen als je op andere sites of services hetzelfde wachtwoord als op het PSN gebruikt en om je creditcardafschriften goed in de gaten te houden voor vreemde activiteiten.

  27 april
  Er ontstaat ophef over het feit dat Sony er meer dan zes dagen over heeft gedaan om toe te geven dat persoonsgegevens gestolen zijn. Sony zegt dat deze tijd nodig was om uit te zoeken wat er precies aan de hand was. Het bedrijf meldt ook dat er nog niets over vergoedingen voor betalende PlayStation Plus leden bekend is. Het netwerk zou binnen een week weer online komen. Inmiddels weten we dat dit iets te positief gedacht was.

  28 april
  Via email stelt Sony haar leden op de hoogte van de cyber-inbraak. Ook PlayStation Nederland brengt haar leden het nieuws. Ondertussen wordt de eerste rechtzaak in Amerika al aangespannen tegen Sony, ondanks dat het bedrijf zelf meldt nog geen bewijs te hebben gevonden van gestolen creditcardgegevens. Feit blijft dat persoonsgegevens in ieder geval zijn buitgemaakt bij de inbraak en daarom roept een Britse overheidsinstelling Sony op het matje.

  29 april
  Omdat het PlayStation Network wel erg lang offline is begint Sony na te denken over goedmakertjes voor de problemen. Wat dit goedmakertje precies inhoudt zal pas later bekend worden gemaakt. De verwachting is dat het netwerk rond dinsdag 3 mei weer online zal zijn.

  30 april
  Terwijl in Nederland iedereen Koninginnedag aan het vieren is, stelt Valve ons op de hoogte dat Steam niet beïnvloed wordt door de PSN-hack. Eerder waren hier zorgen over, omdat mensen via Portal 2 hun PSN en Steam account kunnen koppelen. Sony laat die dag ook weten dat Kazuo Hirai, de president van Sony's Consumer Products & Services Group, waar PlayStation onder valt, een persconferentie zal houden. Door al het gedoe vrezen ontwikkelaars van PSN-games dat hun inkomsten hieronder gaan lijden.

  1 mei
  Sony houdt aan persconferentie en biedt haar excuses aan voor alle problemen rondom het PlayStation Network. Het Japanse bedrijf meldt specialisten te hebben ingeschakeld om alles te onderzoeken en om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Om het leed iets te verzachten krijgt iedereen een maand gratis PlayStation Plus. Een beperkte versie van het online netwerk zou binnen een week online komen.

  2 mei
  In de eerste instantie dacht Sony dat de groep Anonymous achter de inbraak zat. Die mening wordt echter bijgesteld. Kazuo Hirai zegt in een interview dat die groep nergens mee te maken heeft. Later zou deze mening weer bijgesteld worden. De persconferentie van 1 mei stelt aandeelhouders iets gerust en de aandelen stijgen weer iets. Ook consumenten worden gerust gesteld door het nieuws dat Sony misschien de vervanging van hun creditcards gaat betalen.

  3 mei
  Sony krijgt opnieuw een klap. Bij de inbraak op het PlayStation Network blijkt ook een andere afdeling van het bedrijf getroffen te zijn, namelijk Sony Online Entertainment. Deze tak van Sony verzorgt de MMO's voor de PC en PS3. De games worden per direct offline gehaald. Ook van deze accounts blijkt de informatie door de dieven bemachtigd. Door een fout is een verouderde database met bank- en creditcardgegevens van meer dan 20.000 leden bemachtigd. Later blijkt dat slechts 700 van deze kaarten nog actief waren.

  4 mei
  Er waren geruchten opgedoken dat een hackersgroep geprobeerd heeft om de gestolen informatie terug te verkopen aan Sony. Het bedrijf zelf ontkent dat dit gebeurd is. Ook maakt Sony bekend dat de servers van haar MMO's tot minimaal vrijdag offline zullen blijven. Dat is inmiddels al langer geworden.

  In een brief naar het Amerikaanse congres over de zaak wijst Sony weer naar Anonymous. Op de gehackte servers zou een document met de naam 'Anonymous' en de tekst 'We are Legion' gevonden zijn, de slogan van de internetgroep. Inmiddels is er een derde beveiligingsbedrijf ingevlogen om de zaak te onderzoeken.

  Het blijft nog onduidelijk wanneer het PSN weer online zal gaan. Wel krijgen we te horen dat direct daarna een nieuwe firmware update voor de PlayStation 3 zal komen, versie 3.61.

  5 mei
  Na de meest recente beschuldigingen in de richting van Anonymous zeggen leden van de groep wederom niet betrokken te zijn. Opvallend hierbij is dat Anonymous de schuldt legt bij bedrijven als Sony zelf, die gebruik zouden maken van hun macht, denken immuun te zijn en geen verantwoording afleggen. Dit terwijl Anonymous zelf enkel bestaat uit anonieme leden. In Canada worden de eerste rechtzaken ondertussen voorbereid. Inzet is één miljard dollar.

  6 mei
  Website CNET brengt het gerucht de wereld in dat hackers een nieuwe aanval op het PlayStation Network voorbereiden. Dit als straf voor Sony omdat het bedrijf er te lang over deed om mensen op de hoogte te stellen van de eerdere inbraak. Waar CNET zich op baseert is onduidelijk.

  Sony laat deze dag ook weten dat het netwerk binnenkort echt weer online komt en het herstel de eindfase heeft bereikt. Op dit moment zou alles getest worden.

  7 mei
  Leden van Anonymous stellen dat deze groep wel degelijk verantwoordelijk is voor de hack. Kort voor de inbraak zou dit in chatruimtes van de groep ter sprake zijn gekomen. Na meer dan twee weken zonder PSN moet Sony helaas melden dat het nog iets langer gaat duren. De online service zal deze week nog niet terugkomen. Wel wordt bevestigd dat iedereen twee gratis PSN-games krijgt wanneer alles weer online is.

  9 mei
  Shigenori Yoshida, een woordvoerder van Sony in Tokio, liet weten dat het PlayStation Network pas op 31 mei helemaal terug zal zijn. Daarvoor kunnen wel al enkele onderdelen, zoals het online gamen, terugkomen. Later werd dit bericht door Sony weer tegengesproken.

  Ook liet Anonymous weten dat de groep teleurgesteld is in de manier waarop Sony met de PSN-problemen omgaat. Vreemd, want veel mensen wijzen juist naar deze groep als de verantwoordelijke voor de problemen.

  Uitgever Bethesda Softwork verklaarde dat haar shooter Brink niet uitgesteld zou worden. Deze game richt zich grotendeels op het online gedeelte, wat nu natuurlijk niet beschikbaar is op de PlayStation 3. Inmiddels ligt deze game al in de winkels, ook voor Sony's console.

  10 mei
  Hoewel het online netwerk al meer dan drie weken offline is, laat Sony weten dat het nog wel even kan duren. Op het officiële PlayStation Blog van Europa laat woordvoerder Nick Caplin weten dat het "waarschijnlijk nog een paar dagen" zal zijn voordat het netwerk online gaat.

  11 mei
  Doordat de PlayStation Store niet beschikbaar is, kan niemand downloadbare content en games kopen voor de PlayStation 3 en PlayStation Portable. Capcom zegt hierdoor honderdduizenden euro's aan inkomsten mis te lopen.

  12 mei
  Niet alleen consumenten hebben last van de problemen. Eerder werd al gemeld dat uitgevers geld mis lopen, maar ook voor ontwikkelaars levert het problemen op. Zo zegt Kei Horono, producent van de role-playing game Dark Souls, dat de PlayStation Network hack voor problemen zorgt bij het maken van zijn game. Vertraging zal het spel hierdoor echter niet oplopen.

  13 mei
  Gamers beginnen het PSN erg te missen. En dan vooral de mogelijkheid om online te gamen. Hierdoor ruilen wat meer mensen hun PS3 in voor een Xbox 360. Dat verklaren Engelse winkeliers tegenover magazine Edge. Ook een Belgische winkelier zegt meer PS3-consoles terug te krijgen dan normaal.

  Hoewel Capcom eerder zei groot verlies te leiden door het gemis van het PSN, heeft Ubisoft hier minder last van. Ubisoft CEO Yves Guillemot zegt dat de inkomsten via de PlayStation Store normaal toch al niet zo hoog zijn en daardoor voelt het bedrijf de gemiste verkopen niet erg in de portemonnee.

  Ook blijkt dat Sony niet het enige bedrijf is binnen de game-industrie dat last heeft van hackers. De websites van Eidos, waaronder die van Deus Ex, werden namelijk ook binnengedrongen. Hierbij werden duizenden persoonsgegevens buitgemaakt.

  Goed nieuws is er echter ook, want game-ontwikkelaars kunnen weer op het netwerk. Hierdoor kunnen zij verder met de ontwikkeling van de online gedeelten van hun spellen. Gamers moeten echter nog wat langer wachten, maar een precieze datum blijft onbekend. In een brief naar game-uitgevers veronderschuldigt Sony zich voor de problemen.

  14 mei
  Door alle problemen rondom het PlayStation Network, staan ook andere online services en websites van Sony in de schijnwerpers. Beveilgingsexperts nemen een kijkje of hier de beveiliging wel goed geregeld is. Dat blijkt niet zo te zijn, zo wordt verklaard tegenover persbureau Reuters. Via simpele technieken worden meerdere potentiële lekken blootgesteld. Een zware klap voor Sony, dat hierdoor nog meer last zal krijgen om het vertrouwen van haar consumenten terug te winnen.

  15 mei
  In de nacht van 14 op 15 mei kwam een firmware update beschikbaar voor de PlayStation 3. Kort daarna kondigde Sony aan dat het PlayStation Network weer online zou komen. Eerst ging het netwerk in Amerika weer online en later ook in Europa. Om 21:00 werd het online netwerk ook in Nederland weer geactiveerd.

  * Data genoemd in dit artikel kunnen soms iets afwijken. Wij gebruiken hierbij de data waarop de artikelen op XGN verschenen zijn, wat soms iets later kan zijn.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.