Opinie: Wordt Battlefield 2042 de beste shooter van 2021?

Article
zaterdag, 03 juli 2021 om 13:00
battlefield 2042 battlefield 6f1636980685
Dit jaar komen er zat shooters uit die spelers eindeloos zullen vermaken. Toch gaat Battlefield 2042 de beste shooter van 2021 worden en dat is alleen al op basis van wat we nu al weten over de nieuwe game van DICE.
De games zijn nog niet eens uitgekomen of op het internet wordt al een wilde discussie gevoerd over wat nou de beste shooter van 2021 moet gaan worden. Halo Infinite, de nieuwe Call of Duty en Battlefield 2042 lijken vooralsnog te strijden voor de felbegeerde titel van beste shooter van 2021, maar uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn. In mijn ogen is dat nu al overduidelijk Battlefield en dat heeft een paar redenen.

Nieuwe Call of Duty krijgt al kritiek

Het begint eigenlijk allemaal met de eerste naam van de drie topshooters van dit jaar die we weg kunnen strepen. Dan heb ik het over de nieuwe Call of Duty, die officieel nog niet eens aangekondigd is, maar waar het hele internet nu al overstuur van is. De nieuwe Call of Duty zou zich namelijk weer afspelen gedurende de Tweede Wereldoorlog en dat schiet bij veel fans toch in het verkeerde keelgat, want om eerlijk te zijn hebben we die formule al vaker gezien dan ons lief is.
Waarom Call of Duty niet de beste shooter van 2021 gaat worden, heeft dus op het eerste gezicht niet veel te maken met de gameplay. maar met een gebrek aan luisteren naar de fans van de populaire franchise. Iets wat DICE voor Battlefield 2042 wel heeft gedaan als we alle nieuwe beelden en informatie mogen geloven. Zo krijgen we bij de nieuwe shooter van DICE namelijk wel gewoon een moderne setting en een mysterieuze modus die een liefdesbrief naar de fans moet zijn.
Om de beste shooter van 2021 te worden zal je ook moeten innoveren en Call of Duty heeft dat eigenlijk al een paar jaar niet meer gedaan. Als we alle geruchten mogen geloven van de nieuwe Call of Duty, dan wordt het eigenlijk gewoon Call of Duty Black Ops Cold War 2.0 en daar zit niemand op te wachten. Warzone is geweldig, maar zonder verdere innovatie blijft het enige bestaansrecht van de modus dat het gratis is. De titel van beste shooter van 2021 lijkt onhaalbaar voor Call of Duty, maar in de toekomst kan Call of Duty misschien wel weer een keer terugkeren. Houd alleen niet je adem in.
battlefield 2042 battlefield 6 2f1623244005

Halo Infinite is niet zeker

De andere grote concurrent van Battlefield 2042 voor de titel van beste shooter van 2021 is natuurlijk Halo Infinite. De exclusieve shooter van Microsoft moet de franchise weer terugbrengen naar de gloriedagen van Halo 3, maar of de game dit jaar nog gaat halen is een beetje onzeker. De game is al een paar keer uitgesteld en ook op E3 2021 kregen we alleen maar een cryptische aankondiging dat het eerste seizoen van de game rond de feestdagen van 2021 zou verschijnen.
Dan houd ik eigenlijk al mijn hart vast, want als je zo dicht op een release zit en nog geen concrete datum kan noemen, dan is het meestal nog een beetje gokwerk. De intentie om Halo Infinite dit jaar uit te brengen zal er ongetwijfeld zijn, maar de verwachtingen voor de game zijn torenhoog en 343 Studios zal alles uit de kast moeten trekken om die verwachtingen waar te maken. Laten we trouwens ook wel even eerlijk zijn over die verwachtingen, want heel realistisch zijn ze eigenlijk niet.
343 Studios heeft namelijk, met alle respect, nooit aan het niveau van Bungie kunnen tippen als het aankomt op Halo. De Bungie Halo's waren de crème de la crème onder competitieve shooters en hoewel 343 Studios overduidelijk zijn best doet, is het nooit gelukt om het succes van de vroege delen uit de franchise te evenaren. Dat is jammer, want een goede Halo kan ongetwijfeld Battlefield 2042 evenaren, maar het vertrouwen is er gewoon nog niet helemaal.

Groot, groter, grootst

Tot nu toe heb ik het eigenlijk vooral gehad over waarom de concurrentie niet de titel van beste shooter van 2021 krijgt, maar nu is het tijd om echt te kijken naar wat Battlefield 2042 zo groots zal maken. Het is eigenlijk vrij simpel, over de volledige linie lijkt alles in de nieuwe Battlefield verbeterd te zijn. De spelersaantallen zijn verhoogd, geen wapenrestricties meer, de toevoeging van specialisten, grotere maps en meer spektakel met extreem weer.
Het mag duidelijk zijn dat DICE bij zichzelf ten rade is gegaan na Battlefield V, wat je best een fiasco mag noemen, en echt heeft gekeken naar wat Battlefield goed maakt. Het punt is eigenlijk ook een beetje dat Battlefield V wordt gezien als misschien wel de slechtste Battlefield aller tijden, maar het is nog steeds een geweldige shooter. DICE weet gewoon als geen ander hoe het multiplayer in een shooter leuk en spectaculair moet maken.
Daarom ben ik stiekem ook gewoon heel erg blij dat er geen singleplayer campagne is, want dat stelt de Zweedse ontwikkelaar in staat om te focussen op dat punt waar ze echt goed in zijn. Het is namelijk ook niet alsof de campagnes van vorige Battlefield-titels nou baanbrekend waren. De shooter-franchise heeft altijd gedraaid om de multiplayer, net als Halo en Call of Duty. Doordat DICE nu echt de nadruk legt op goede multiplayer is de kans ontzettend groot dat Battlefield 2042 wegloopt met de titel van beste shooter van 2021.
battlefield 2042 battlefield 6 4f1649153012

Minder op PS4 en Xbox One

Er is wel een kleine notitie te maken bij Battlefield 2042 als beste shooter van 2021. Als je de game namelijk gaat spelen op PS4 of Xbox One, dan ga je waarschijnlijk een slechtere ervaring krijgen ten opzichte van de next-gen en PC versie. De nieuwe Battlefield is namelijk echt toegespitst op de echte next-gen ervaring en dus lever je gewoon in op kwaliteit als je de game op een PS4 of Xbox One speelt en dat is ergens natuurlijk wel jammer, want next-gen consoles zijn lastig te krijgen en een goede gaming PC kost een flinke zak met duiten.
Het betekent niet dat Battlefield 2042 slecht wordt op de oudere consoles, maar hou er rekening mee dat de verwachtingen daar misschien niet waargemaakt kunnen worden. In plaats van 128 spelers in een server zal je het bijvoorbeeld ook moeten doen met maar 64 spelers op PS4 en Xbox One. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste nieuwe features en dus is het best wel zonde als je daar geen gebruik van kan maken.
Daarnaast krijg je ook niet de nieuwe maps in volledigheid en zal er op nog een aantal andere features een beetje gekort worden. Voor de oudere consoles wordt het misschien toch een betere optie om te kiezen voor de nieuwe Call of Duty of, als je een Xbox One hebt, Halo Infinite. Op de zogeheten old-gen zal Battlefield 2042 dus misschien niet de beste shooter van 2021 worden.
battlefield 2042 battlefield 6 5f1623244109

Battlefield 2042 probleemloos als beste shooter van 2021

Belangrijk om te benadrukken is dat er alsnog een kans bestaat dat Battlefield 2042 niet de beste shooter van 2021 wordt. DICE heeft het nu zelf in de hand. De Zweedse ontwikkelaar staat inmiddels met 3-0 voor, maar zometeen begint de tweede helft en fans van de Engelse voetbalclub Liverpool kunnen zich misschien herinneren wat er in 2005 in Istanbul gebeurde. Voor de mensen die niet veel voetbalkennis hebben, Liverpool boog een 3-0 achterstand met rust in de Champions League finale uiteindelijk om in winst na strafschoppen.
De voornaamste reden dat ik het toch nog even benadruk is omdat de vorige delen van Battlefield niet probleemloos op de markt verschenen. Dan kun je denken aan problemen met de netcode, servers die gewoon helemaal niet werken of een game die propvol zit met bugs. Toch zegt EA al twee jaar lang vol vertrouwen dat de game eind 2021 zal verschijnen en dat is zelfs door de Coronacrisis heen zo gebleven, dat is toch een teken dat het werk aan de game gewoon perfect door is gegaan en dat EA echt heel veel vertrouwen in de staat van de game heeft.
Het zou ook niet heel gek zijn om te bedenken dat DICE juist veel geleerd heeft van fouten in het verleden en dat die fouten nu juist de redenen zijn dat de Zweedse ontwikkelaar ervoor gekozen heeft geen singleplayer campagne te maken. Als je de beste shooter van 2021 wil worden moet je ook werken op het vlak waar je nou echt goed in bent en voor DICE is dat ongetwijfeld de multiplayer. Al mag daar wel bij gezegd worden dat de singleplayer campagnes van Battlefield: Bad Company en Battlefield: Bad Company 2 gewoon heel erg leuk waren.

Spelen naar je kracht

Het lijkt er inmiddels ook op dat DICE niks meer fout kan doen met Battlefield 2042 nadat we erachter gekomen zijn dat de ontwikkelaar echt weer speelt naar zijn kracht. Battlefield 2042 heeft met de nieuwe modi, maps, features en een nadruk op de multiplayer een goede kans om de beste shooter van 2021 te worden. Je kan nu ook zien dat er een duidelijke hype om de nieuwe game heen hangt, want het voormalige beste deel uit de reeks, Battlefield 4, is weer overspoeld met nieuwe spelers.
Op 22 oktober komt Battlefield 2042 uit en de titel van beste shooter van 2021 lijkt zo goed als verzekerd. Wie weet, misschien is de nieuwe Battlefield juist ook wel de reden dat Microsoft nog geen concrete datum voor Halo Infinite durft te geven, want als de nieuwe shooter van DICE een groot succes wordt, keert niemand terug naar een franchise die eigenlijk met het vertrek van Bungie al dood en begraven had moeten zijn.
Hetzelde geldt eigenlijk ook voor Activision dat daadwerkelijk een keer zal moeten innoveren met Call of Duty om koning Battlefield van de troon af te stoten. Een wijs man zei ooit: "Als je voor het hoofd van de koning gaat, kan je beter niet missen." Laat het nou zo zijn dat niemand de vaardigheden vertoont om daadwerkelijk raak te schieten.