De top 25 beste reisspellen

Article
zaterdag, 07 mei 2022 om 14:00
pexels pixabay 209728f1651051021
Als je op vakantie gaat wil je genieten. Of dat nou met een cocktail in de zon is of door van alles t bezichtigen. Bij het genieten hoort natuurlijk ook gezelligheid en hoe kun je het nou gezellige maken dan met een spelletje? Daarom geven wij je de top 25 beste reisspellen die je op vakantie bij je wil hebben.

Exploding Kittens

Als je op vakantie bent, is er natuurlijk belangrijk dat je goed ontspant. Op zich kan dat prima met een reisspel. Alleen bij dit reisspel is het spannend tot op de laatste kaart. Exploding Kittens is een kaartspel waarbij je actiekaarten op tafel moet leggen om zo je tegenstanders uit te schakelen voordat zij dat met jou doen. Daarbij komen de exploderende kittens, laserstralen en geiten in het kaartspel goed van pas! Tactiek voert de boventoon in dit spel, want je weet nooit wat je tegenstander in zijn hand heeft.
Een potje kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers en duurt ongeveer een kwartier. Hierdoor kun je makkelijk even snel spelen als je bijvoorbeeld aan het wachten bent tot je mag boarden. Exploding Kittens past prima in de gemiddelde koffer, trolley of reistas en is ook nog eens gekozen tot Speelgoed van het jaar 2021. Reden te meer om deze in je tas te hebben als je op pad gaat!

Shit Happens

We blijven nog even bij de kaartspellen. Als je Exploding Kittens en Uno al geweldig vond, dan moet je Shit Happens absoluut eens proberen. In dit partyspel krijg je de gelegenheid om de Lane of Pain in te delen. Wat dat is? Een lijst met de meest erge dingen die je mee kan maken. Denk aan je ouders naakt zien in hun eigen pikante video, een wesp in je mond krijgen, in je bed plassen en meer.
Door te raden of de volgende kaart hoger of lager op de Lane of Pain zit, kun je kaarten winnen. Degene die als eerste tien kaarten heeft verzameld wint het potje.

Uno All Wild

Als tweede kaartspel kunnen we een klassieker in een nieuw jasje verwachten. Als je UNO namelijk al leuk vindt, dan ga je helemaal genieten van de All Wild variant van de game. Het spel is nog onvoorspelbaarder en nog sneller dan zijn origineel. Zo kun je naast Skip One kaart een Skip Two kaart tegenkomen. Deze slaat niet één, maar twee spelers over. Daarnaast kun je ook een kaart tegenkomen die het hele spel om gooit.
De Wild Forced kaart laat je namelijk al je kaarten ineens wisselen. Geen een potje is hetzelfde en dat maar Uno All Wild perfect voor een leuke avond op vakantie. Bovendien past het spel door zijn handige formaat in elke koffer!

EXIT

Liefhebbers van escape rooms opgelet: Met EXIT in je koffer heb je altijd een escape room bij je. De spellen van 999 Games dagen je namelijk uit om in verschillende settings, net als bij een echte escape room, uit te breken. Er zijn talloze varianten beschikbaar die met een decodeerschijf, handleidingen en andere elementen zoals hintkaarten geleverd worden. Er zijn EXIT varianten voor beginnende puzzelaars, maar ook uitdagendere versies voor de fervent escape room speler. Weet jij binnen de gezette tijd te ontsnappen?
27042022yhtzeef1651049284

Yahtzee

Het klassieke dobbelspel mag niet uit deze lijst weggelaten worden. Yahtzee is een spel voor jong en oud, waarbij je eigenlijk alleen een stel dobbelstenen en een stukje papier hoeft te hebben. Ideaal voor onderweg dus, gezien het amper ruimte in beslag neemt. Yahtzee is daarbij een kort spelletje, waarvan een ronde met twee spelers niet meer dan 10 minuten in beslag neemt.
Bij Yahtzee is het de bedoeling om alle combinatie te maken die op het scoreblad staan en daarmee zo veel mogelijk punten te scoren. Door slim te spelen en met een gezonde portie geluk speel jij je tegenstander onder tafel.

Qwixx

Een spel dat veel weg heeft van Yahtzee is Qwixx. Het dobbelspel draait namelijk helemaal om bepaalde punten scoren, maar heeft daarbij een paar belangrijke verschillen ten opzichte van Yahtzee. Je moet namelijk scores in gekleurde rijen zien te dobbelen en mag daarbij alleen maar van links naar rechts afstrepen. Verder mogen alle spelers telkens de scores van alle witte dobbelstenen afstrepen. Daardoor is het spel ontzettend snel en dynamisch. Een potje Qwixx duurt ongeveer 20 minuten en kan met maximaal vijf spelers gespeeld worden.
03022022 biggen2f1643904956

Biggen

We blijven nog even bij het dobbelen, want bij Biggen is dit ook het hoofdonderdeel. In plaats van dobbelstenen gooi je alleen met een tweetal biggen. Je mag in je beurt zo lang als je wil door blijven gooien om zo punten te scoren en als je 100 punten gehaald hebt, win je het spel. Maar pas wel op, de biggen bepalen je punten. Een goede worp levert dus punten op, maar een verkeerde worp kost je juist punten. De kans is dus aanwezig dat je van voor af aan mag beginnen!
Wij speelden Biggen uitgebreid en gaven onze mening over het spel. Het is een reisspel waarbij je absoluut zult genieten, of je nou met twee of zes spelers bent. Bovendien past het altijd in je bagage!

De Weerwolven van Wakkerdam kaartspel

Weerwolven, wie kent het niet? Het partspel kent tegenwoordig een kaartspel, waarbij vreedzame burgers de strijd tegen een weerwolf of weerwolven aan gaan. Zoals bij het origineel is er een spelleider die het verhaal begeleidt en hebben alle spelers een rol als burger, weerwolf of bijvoorbeeld een heks. Elke nacht mogen alle karakters hun speciale kracht benutten om zo een weerwolf op te sporen en uit te schakelen. Maar wie zijn die weerwolven nou?
Tactiek, een echte pokerface en teamwork zijn de eigenschappen die Weerwolven van je vraagt. Hoe dan ook is elk potje een garantie voor een leuke tijd, als je maar met genoeg mensen speelt. Het spel is als te spelen met acht mensen, maar hoe groter de groep, hoe leuker het spel wordt.

5 Seconds

Als je van 30 Seconds houdt, dan moet je 5 Seconds eens proberen. Dit spel kun je bijna wel de reisvariant van 30 Seconds noemen. Het doel is om als eerste het hele spelbord over te steken. Dat doe je door op de vragen die op de spelkaarten staan de juiste antwoorden te geven. Op zich klinkt dat makkelijk, maar je moet het wel binnen vijf seconden doen of je bent af.
Je kan, als je deze hebt, ook een pas- of een wisselkaart inzetten om bijvoorbeeld een vraag te veranderen. Elke vraag ie je binnen de tijd goed beantwoordt zet je één stapje dichterbij de overwinning!

Monopoly

Als er één spel is dat door de tijd heen telkens weet te vernieuwen, dan is dat Monopoly wel. Met talloze varianten waaronder een Pokémon, Super Mario, Game of Thrones en een Valsspelers Editie blijven we maar straten blijven kopen. En dat kan ook op vakantie. Nu kun je natuurlijk de grote doos meenemen, maar handiger is deze reiseditie, waarin alles net even wat compacter is. Op die manier stop je Monopoly makkelijk in je koffer en koop je waar ook ter wereld de Kalverstraat, Lange Pooten en de Stations voor de neus van andere spelers weg.

Saboteur

Een stel dwergen probeert door een berg heen te graven om een kostbare schat te vinden. Onder hen is alleen een saboteur die alles probeert te dwarsbomen. Het vormt de setting voor het kaartspel van 999 Games. Het spel is vanaf 3 spelers te spelen, waarbij één speler telkens het gereedschap sloopt, een gang blokkeert of iets anders doet om de anderen dwars te zitten. De speler die aan het einde van de rit wint, krijgt de beloning.
Saboteur vergt vooral voor de saboterende speler een gezonde portie tactiek, zeker wanneer er meer spelers deelnemen. Andersom is het met meer spelers lastiger om te beoordelen wie nou de saboteur is. Vaak is het gissen tot aan het einde van een potje.
20220426mensergerjenietf1651050076

Mens Erger je Niet reiseditie

Dé klassieker onder de bordspellen is toch wel Mens Erger je Niet. In dit bordspel is het de bedoeling om zo snel mogelijk al jouw pionnen veilig in hun huisje te krijgen. Daarvoor moet je al dobbelend het hele bord over wandelen. Klinkt makkelijk, toch? Dat is het alleen niet.
Als een andere speler je tegen komt, kan deze je pion namelijk van het bord af slaan. Daardoor moet je vervolgens weer helemaal opnieuw beginnen met dat poppetje. Voor sommigen is dit het ultieme genot, voor anderen is dit de Dark Souls onder de bordspelletjes. Hoe dan ook, is het een spel dat voor een vermakelijke avond tijdens je vakantie kan maken. En de reiseditie zorgt ervoor dat het spel lekker compact is, zodat je genoeg ruimte in je koffer overhoudt!

Het Keezenspel

Naast Mens Erger Je Niet, is er ook nog het oergezellige bordspel Keezen. Ook dit spel draait er helemaal om dat je je pionnen als eerste op hun thuishonk krijgt. Alleen dit keer heb je pestkaarten om te voorkomen dat je tegenspelers hun pionnen eerder binnen krijgen. Dit geeft Keezen net even en extra dimensie die het spel nog leuker maken dan Mens Erger Je Niet. Bovendien gaan juist door de pestkaarten de potjes nog net even wat sneller in veel gevallen.

Rummikub reiseditie

Één van de meest gespeelde spellen in Nederland is toch wel Rummikub. Dat hoeft op vakantie niet anders te zijn. Rummikub is intussen in veel verschillende edities te koop, waaronder een aantal handige reisedities. Deze passen makkelijk in je koffer, waardoor je makkelijk 60 minuten vertier per potje tussen je kleding hebt ingepakt.
Bij Rummikub probeer je alle tegels die je hebt zo snel mogelijk van je bordje te krijgen. Dat doe je door combinaties te maken van oplopende getallenreeksen, dezelfde getallen bij elkaar te leggen of door bestaande combinaties op het bord aan te passen. De jokers helpen je een handje, maar pas goed op waar je ze aan legt. Voor je het weet heeft de tegenstander de jokers in handen en ontneemt deze je de zoete overwinning.

Wie Is Het?

Als je met twee mensen een spel wil spelen, dan is Wie Is Het? een ideale kandidaat. Op het spelbord staan allerlei personen met uiteenlopende eigenschappen. Blauwe ogen, bruine ogen, lang of kort haar, een bril, een sikje of een dikke snor. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een persoon op het bord die het heeft.
Elke speler heeft een persoon die de andere speler moet raden door slimme vragen te stellen. Bij elke vraag mag de speler vervolgens de personen wegstrepen die niet aan de gevraagde eigenschap voldoen, totdat de persoon van de andere speler geraden is. Wie raadt als eerste de persoon die tegenover zich zit?
27042022vieropeenrijf1651050523

Vier op een rij – reiseditie

Een ontzettend vermakelijk spel voor twee spelers boordevol tactiek, is Vier op een rij. Deze game laat je tactisch je rode of gele fiches plaatsen met als doel er vier op een rij te krijgen. Bij elke beurt mag je één fiche in het rek stoppen, waarbij je je tegenstander kunt dwarsbomen en gelijktijdig aan je eigen rijtje kunt werken. Degene die als eerste horizontaal, verticaal of diagonaal vier fiches op een rij weet te krijgen, mag zich uitroepen tot de winnaar!

Catan

Voor liefhebbers van Catan is er goed nieuws. Het populaire spel heeft namelijk een handige editie dat je makkelijk mee kan nemen op reis. In principe bevat de reiseditie alles dat ook in de basiseditie van het spel te vinden is, maar dan net even wat anders. Zo is het bord nu één stuk in plaats van losse tegels en dient dit dit als opbergdoos voor de kaarten en spelfiguren. Daarbij is deze versie van Catan ook met twee spelers te spelen

Macchiavelli

Net als Catan is Macchiavelli een spannend en geliefd spel. Het kaartspel laat je elke beurt een ander karakter spelen. Wie je bent is telkens geheim, waardoor de 2 tot 7 spelers elke keer weer een verrassing voor hun kiezen krijgen. De ene keer ben je een moordenaar en de andere keer een dief of een priester. In totaal zijn er 8 karakters die elk hun eigen vaardigheid hebben die je kunt inzetten na het bouwen, inkomen verzamelen en meer.
Hoe meer gebouwen en inkomen je hebt, hoe dichter bij de overwinning je bent. Wie aan het einde de meeste punten heeft is de winnaar.

Regenwormen

Hoewel dit niet specifiek een reisspel is, is dit absoluut een geschikt spel om mee te nemen op vakantie. Regenwormen is een compacte game waarbij je alleen een stel dobbelstenen en spelstenen hebt. Het doel in dit snelle spel is om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen. Dit kun je doen door het juiste aantal te gooien met de dobbelstenen.
Hoe vaak je gooit maakt niet uit, maar je moet altijd minstens één worm dobbelen en het minimum aantal punten moet hoger dan 20 zijn. Als alle wormen op zijn heeft de speler met het hoogst aantal wormen gewonnen!

SET

SET is een kaartspel met een eenvoudige opzet, maar wat moeilijker is dan je denkt. Het spel heeft als doel dat je een set weet te halen uit twaalf speelkaarten met verschillende symbolen die op tafel liggen. Dat mag een set zijn met dezelfde (of helemaal verschillende) vormen, aantallen of dezelfde opvulling. Zodra je een setje ziet roep je SET en dan mag je de kaarten houden. Zodra er kaarten weg zijn wordt alles op tafel aangevuld en komen er nieuwe sets beschikbaar. Wie aan het einde de meeste kaarten in zijn hand heeft wordt door snelheid en inzicht bepaald.

Boonanza

Boonanza is een kaartspel voor 3 tot 6 spelers dat om handel en deals sluiten draait. Dat klinkt makkelijk maar kan al snel in chaos uitmonden. Tijdens elke beurt moet je namelijk twee kaarten spelen om bonen te verbouwen op je bonenvelden. Daarna mag je je andere bonenkaarten verhandelen en krijg je nieuwe kaarten. Alleen met tactiek en slimme communicatie krijg je uiteindelijk de kroon als bonenkoning op je hoofd. Met wie sluit jij de slimste deals en hoe krijg je zo snel mogelijk de meeste bonen in je bezit?

Clever

Dobbelen voor punten, dat is al vaker voorbij gekomen in deze special met de beste reisspellen. Zo zie je maar weer dat een stel dobbelstenen in je koffer altijd handig is. Voor Clever heb je wel speciale dobbelstenen nodig, want je dobbelt niet alleen op punten, maar ook op kleur. Elke kleur heeft een categorie op je scoreblad en elke categorie zorgt weer voor een andere puntentelling. In elke beurt kun je punten scoren in elke categorie en dat moet je slim doen om een kettingreactie aan punten te scoren. Tactische en voortschrijdend inzicht is verplicht bij deze game, want zoals altijd wint degene met de meeste punten op zak!

Triominos

Een leuke kruising tussen Rummikub en Domino is Triominos. Het spel geeft iedereen een aantal spelstenen met aan drie kanten een cijfer. Het doel is om zo snel mogelijk alle stenen van je bord op tafel gelegd te hebben. Dit kan alleen als de cijfers op je steen overeenkomen met de cijfers van de steen op tafel. Elke beurt mag je één steen aanleggen bij je eigen reeks, maar als dat niet kan moet je juist een nieuwe steen pakken. De winnaar is degene die uiteindelijk de meeste punten heeft.

The Mind

Voor liefhebbers van teamwork zijn er natuurlijk ook spellen die je mee op vakantie wil nemen. The Mind is daar een perfect voorbeeld van. In The Mind moet je als één denken, want alle spelers moeten proberen om zoveel mogelijk kaarten op volgorde op tafel te leggen. Daarbij mag niet gecommuniceerd worden onderling. Het levert vaak situaties op waarbij spelers kaarten op tafel leggen, terwijl anderen nog lagere kaarten hebben.

Het leukste is dat je bij bijna elk potje andere spelers helemaal kapot te zien gaan terwijl jij een kaart op legt die niet helemaal in het rijtje past. Uiteindelijk loopt het spel hierdoor vast, waarna de telling gedaan kan worden. Welk level weten jij en je medespelers te halen? Alleen degenen die hun gedachten verbonden hebben en alle kaarten op tafel kunnen leggen kunnen die felbegeerde roze wolk halen!

Machi Koro

In de laatste aanrader voor je vakantie maken we je burgemeester van een stad. Om precies te zijn Machi Koro! Het Japanse dobbelspel geeft je een beetje geld, waarmee je jouw stad moet uitbreiden. Dobbel slim om zo de juiste gebouwen te maken en meer geld te verdienen. Daarbij moet je rekening houden met de wensen van je burgers. Zij willen misschien wel een pretpark, een fabriek, openbare gebouwen en meer. Al deze dingen brengen geld in het laatje, maar er is nog een manier om geld te 'verdienen': het ontfutselen van je tegenstanders. Zorg er alleen wel voor dat ze niet bij jou komen stelen.