Kun je Nintendo Switch games spelen in VR?

Article
zondag, 31 juli 2022 om 11:00
Virtual Reality is bezig aan een langzame opmars. Op PC en PlayStation kun je bijvoorbeeld van alles in VR spelen, maar hoe zit het met de Switch? Hoe kun je op Nintendo’s console terecht met VR?
Je hebt misschien wel eens naar de Switch gekeken en gedacht: “dit zou eigenlijk heel geschikt zijn voor VR”. Er zijn namelijk allerlei headsets waar je een smartphone in kan doen, dus dat zou met een Switch ook moeten kunnen. Die gedachte heeft Nintendo ook ooit gehad.
Want ja, er is een officiële VR headset voor de Nintendo Switch. Tenminste, headset is misschien een groot woord. Want net als bij de roemruchte Virtual Boy is het gebruik van de headset voor Switch nogal een dingetje.

Nintendo Labo VR

Wellicht kun je je de kartonnen Switch-accessoires van Nintendo Labo nog herinneren. Het is eigenlijk niet eens lang geleden dat Nintendo hier mee bezig was, maar sindsdien is het zo grondig verdwenen dat het als een heel ander tijdperk voelt. Eén van de laatste dingen die verscheen in de Labo-lijn was een VR-bril voor je Switch. Op Nintendo's website staat hij drie jaar na release nog steeds te boeken als "nieuw".
Je moest deze bril van karton vouwen en vervolgens je hele Switch erin schuiven. Er was geen hoofdband en al helemaal geen ingenieus speakersysteem om je helemaal op te laten gaan in de wereld van het spel. Je moest de bril letterlijk met de hand voor je ogen houden, wat ook wel aardig klopte met de Labo-minigames waarvoor je de headset kon gebruiken.
Waar het wat minder voor klopte waren de grotere games die ook een VR-modus kregen. Captain Toad: Treasure Tracker, Super Smash Bros. Ultimate, Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild kregen allemaal enige mate van VR-compatibiliteit. In de meeste gevallen ging het om een paar speciale levels, maar Breath of the Wild is helemaal in VR speelbaar.
oivo switch vr headsetf1658846163

Hoe speel je nu in VR op de Switch?

Een Labo VR pakket is inmiddels niet makkelijk te vinden en als je het vindt mag je een flinke som neertellen. Maar er zijn andere opties om je Switch in VR te gebruiken. Sommige daarvan zijn misschien zelfs net wat handiger dan Labo VR ooit was.
Neem bijvoorbeeld de bovenstaande headset van Oivo. Deze heeft ten eerste een hoofdband, zodat je lange sessies Breath of the Wild daadwerkelijk vol kunt houden zonder een lamme arm te krijgen of op je rug te moeten gaan liggen. Daar komt bij dat hij groot genoeg is voor de Switch OLED, die iets breder is dan de originele Switch. Labo VR was al min of meer verdwenen was tegen de tijd dat de OLED uitkwam en is nog gemaakt voor de maten van de originele Switch.

Waarom zou je in VR spelen op de Switch?

Ondanks dat er mogelijkheden zijn om ook zonder Labo in VR te spelen op de Switch, is het toch echt weggelegd voor de enthousiasteling. Een headset voor de Switch is stukken goedkoper dan een volwaardige set van Oculus, Vive of PlayStation. Maar om te zeggen dat je echt waar voor je geld hebt, is ook weer overdreven.
Het enige dat je in VR kunt spelen op de Switch zijn kleine extra’s voor games die niet oorspronkelijk voor VR gemaakt zijn en een paar Labo minigames. Daar komt ook bij dat je per oog niet meer dan het halve scherm van de Switch binnenkrijgt. Zo blijft er weinig over van de toch al lage 720p resolutie van het apparaat.
Mocht je echt alles wat een game te bieden heeft willen zien, of héél enthousiast zijn over VR, dan is de aanschaf van Labo of een third-party headset misschien zijn geld waard. Ook in het kader van het behoud van media die anders verloren gaat is het mooi dat je nog aan een headset kan komen. Maar in de meeste gevallen zullen we over tien jaar zeggen, “Hé, weet je nog van Labo VR?”