Monster Hunter lijkt vanaf een afstandje een imposante titel, bijna alsof je gaat 3D-schaken zonder dat je de spelregels weet. Monster Hunter Wilds hoopt de toegankelijkheid nog verder te vergroten, nadat Monster Hunter World daar al een grote stap in zette. Als Monster Hunter Wilds je eerste keer is, net zoals voor ondergetekende, helpen we je graag een handje op weg met deze Monster Hunter Wilds beginnersgids.
Op de XGN-redactie zijn er flink wat Monster Hunter-fanaten te vinden, zoals Arran die de review van Monster Hunter Wilds deed. Of Ralph, die Monster Hunter World Iceborne reviewde een aantal jaar geleden.
Voor ondergetekende was het de eerste keer met de Japanse reeks, maar na flink wat uren speeltijd en goede leermeesters als vangnet hebben we daardoor voor nieuwe Monster Hunter-spelers een hele handige Monster Hunter Wilds beginnersgids!
Monster Hunter Wilds kan ondanks de vriendelijke opzet wat overweldigend voelen in de eerste uren. Het verhaal neemt je aan de hand om gaandeweg de basis te leren van de spelmechanieken, maar het kan niet genoeg benadrukt worden dat ieder wapen een heel eigen speelstijl heeft.
In totaal zijn er 14 wapensoorten om uit te kiezen. Elk wapen zorgt voor een andere mobiliteit, dus hoe snel je klappen uit kunt delen of uit de weg kunt springen, maar ook hoevel schade je aanricht of je ze gebruikt. Elk wapen heeft immers verschillende aanvallen, aanvalscombinaties en speciale aanvallen.
De gelaagdheid in het vechten zal je dan ook niet gelijk duidelijk worden. Dat heeft tijd nodig, want ook kun je ieder wapen upgraden of nieuwe, sterkere wapens maken binnen ieder wapentype. En dat brengt ons direct bij de volgende tip.
Naast dat de openingsuren van Monster Hunter Wilds je veel in het verhaal trekken, is het ook goed om veel in je kamp te blijven. Daar bevindt zich, in het eerste gebied, de snelste toegang naar de training area. En die training area is je grootste vriend in de openingsuren van Monster Hunter Wilds.
Daar kun je namelijk met alle verschillende wapensoorten die er in de game zitten. Het gaat om de 14 onderstaande types, die we in vier verschillende categorieën kunnen verdelen:
Light Weapons
Heavy Weapons
Technical Weapons
Ranged Weapons
In de training area kan je dus naar hartelust van elk wapen rustig de combinaties leren, kijken wat bij je past en dat wapen selecteren om mee te spelen. Monster Hunter Wilds brengt echter ook de mogelijkheid met zich mee om een tweede wapen mee te nemen. Hierdoor heb je tijdens het jagen twee speelstijlen om uit te kiezen.
Daarom is het goed om te kijken naar een combinatie van twee wapensoorten die bij je speelstijl past. Zo zijn de Dual Blades en Bow samen goed voor een hoge DPS damage per second, waarbij je constant in beweging blijft. Maar kun je voor extreme schade zorgen door de twee langzamere wapens te kiezen: de Hammer en de Hunting Horn.
Voor beginnende spelers kan ondergetekende de combinatie van Sword en Shield en Bow aanraden. Deze zijn een stukje gemakkelijker om onder de knie te krijgen. Met het zwaard en schild kun je immers aanvallen blokken, staarten van monster eraf hakken en ben je redelijk mobiel. En wisselen naar de boog geeft de optie om snel een salvo aan schoten af te vuren.
Als je eenmaal je favoriete wapencombinatie gevonden hebt, is het tijd voor de volgende stap: wapens upgraden. Eén van de kernwaardes van Monster Hunter is dat je altijd zoekt naar de volgende wapenupgrade. Hoe beter je wapens, hoe beter je op monsters jaagt. En hoe sneller je op gevaarlijkere monsters kunt jagen.
In het spel kun je gemakkelijk wapens selecteren die je wil ontwikkelen, waardoor benodigde materials op een soort boodschappenlijstje komen te staan. Die kun je gaandeweg je avontuur in de open-world afwerken om die nieuwe wapens te maken. En natuurlijk is het ondertussen altijd van groot belang om je wapens scherp te houden, door ze te slijpen met een wetstone.
Bij het wapens slijpen komt je Seikret om de hoek kijken. Hoewel je de kleurrijke struisvogel niet nodig hebt om je wapens te slijpen, is het wel handig om hierbij even op hem te leunen. Vanaf de rug van je Seikret kun je in alle rust je wapens slijpen om weer maximale schade aan te richten. En dat terwijl de grote vogel wijkt voor het monster waar je op dat moment tegen vecht.
Leunen op je Seikret valt an sich aan te raden. Naast dat je het beest als automatische piloot richting je volgende objective kunt laten rijden, bewaart de vogel ook je reservewapen. Verder kun je vanaf zijn rug voorwerpen verzamelen in de open-world door de linker trigger in te drukken en met je grijphaak voorwerpen te verzamelen.
En tot slot is het van belang om daadwerkelijk op monsters te hunten. Dat kun je gedurende het spel constant alleen doen, samen met AI-companions of via online multiplayer met z’n vieren. Samen met anderen op jacht gaan, valt altijd aan te raden gezien monsters dan minder snel op jou zal af rennen om je health bar onder vuur te nemen. Al kan een monster daardoor ook minder voorspelbaar worden, wat weer lastiger is voor een wapen dat vertrouwt op guard counters, zoals de Lance.
Zo’n jacht starten kan je doen door in de open-world zelf op avontuur te gaan tot je een monster tegenkomt of door in je kamp met Alma te praten. Zij schotelt je nieuwe quests voor, waaronder side quests waarin je vaak op monsters jaagt die je als eens bent tegengekomen.
In die gevechten zelf wil je de focus leggen op het creëeren van wonden. Door vaak dezelfde plek aan te vallen, ontstaat een wond. Die zwakke plek kun je vervolgens extra hard raken om een monsters te stunnen en om extra schade aan te richten. Hoe meer je vecht en gaandeweg de basis van het spel onder de knie krijgt, hoe gemakkelijker je de gelaagde gameplay begint te snappen.
Zo baan je je een weg door het verhaal en de Low Rank. Laatstgenoemde wordt door veteranen gezien als het gemakkelijke deel van Monster Hunter, waarna de uitdagingen pas echt beginnen bij de High Rank-gevechten. Maar tegen die tijd zou je de basis van Monster Hunter Wilds wel onder de knie moeten hebben.