Netflix vs Disney Plus streaming - Gaat er een dienst knock out?

  Het hoeft niet lang meer te duren of dan moet Netflix eraan geloven. Met de Disney Plus dienst lijkt heftige concurrentie voor de videostreamingdienst te gaan vormen. De testversie van de Dinseydienst is uit. Nu de eerste indruk hier is, speculeren we alvast wie de streamingstrijd Netflix vs Disney Plus lijkt te gaan winnen.

  Eentje kan zowaar knock out gaan. Er lijkt een moordende concurrentiestrijd te gaan ontstaan. Maar dat is niet gek als de streamingmarkt zo blijft versplinteren.

  Aanbod

  Hitseries hebben vele Netflix-kijkers aan hun beeldscherm gekluisterd. Maar tijden veranderen. Er komen nog steeds toffe series en films naar de streamingdienst, toch valt het op dat er minder tegelijkertijd uitkomt dan we gewend zijn. Dit kan misschien liggen aan het feit dat Netflix het moeilijk heeft. De streamingmarkt raakt steeds meer versplinterd en nu Disney ook haar eigen streamingdienst aan het opzetten is, zal het er voor Netflix qua content ook niet zonniger op worden. Zo wordt Netflix erg afhankelijk van haar eigen Netflix Original series en films. Het kost geld en veel tijd om op grote schaal content zelf te blijven maken.

  Dit kan lastig worden als we kijken wat Disney Plus aan archief al klaar heeft liggen. Het is zeer aannemelijk dat we hier straks elke Disneyfilm en -serie kunnen bekijken die ooit is uitgekomen en dat zijn er een hoop! Door de jaren heen heeft Disney niet alleen een heleboel eigen films gemaakt, ook heeft het bedrijf zoveel merken opgekocht dat er uren aan materiaal klaar ligt: Marvel, Fox, Disney Channel. Twee van de eerdergenoemde zijn al in grote getallen te zien op Disney+ en zijn al een waar plezier om te kijken.

  Zelfstandigheid

  Sowieso is Disney een stuk minder afhankelijk van derden om content voor kanalen te kunnen leveren. Het is een gigantisch merk dat alleen maar groter wordt. Dat komt ook omdat Disney er zaak van heeft gemaakt veel deals te sluiten (bijvoorbeeld het kopen van Fox). Netflix heeft daarentegen enorm geleund op het lenen van content van derden. Een deal sluiten voor content van derden wordt lastiger als die derde het zelf wil verspreiden.

  Om een paar voorbeelden te noemen: op het moment staat The Walking Dead tot en met seizoen acht weer op Netflix. Ook Breaking Bad is een populaire serie op Netflix, maar die serie is niet door het bedrijf zelf gemaakt. Marvel-series zijn ook erg gewild op Netflix (denk aan The Punisher, Daredevil en Jessica Jones), maar ook hier leunt Netflix heel veel op derden. Netflix heeft daarentegen wel laten zien veel te willen investeren als het gaat om het maken van eigen series. Zo financierde ze de dure blockbuster Bright.

  Teleurstelling

  Netflix maakt in ieder geval steeds meer originele content. Dat is ook nodig, want Disney+ er is, is het alleen maar aannemelijker dat Disney-merken van Netflix afgaan. Eerder gebeurde dit al met Disney-films waarvan contracten afliepen. Disney zou namelijk een dief van haar eigen portemonnee zijn als ze dezelfde content op verschillende kanalen aan gaat bieden. Waarom zou Disney dat doen? Frozen fans waren in ieder geval teleurgesteld toen hun ijskoningin niet meer zorgeloos Let It Go kon zingen via een Netflixstream.

  Netflix zal daardoor mogelijk een deel van haar kijkers verliezen, omdat deze de interesse in Netflix zullen verliezen. Op social media gaan al berichten voorbij van mensen die enorm uitkijken naar de dienst. Zij willen wanneer Disney+ uitkomt hun abonnement op Netflix opzeggen. Andersom zijn er ook signalen natuurlijk van mensen die niks met Disney hebben. In ieder geval zullen er niet veel mensen zijn die hun geld besteden aan een tal van abonnementen voor verschillende diensten. Er zijn ook nog andere rekeningen om te betalen!

  De beste deals

  Waar het dan op neer komt, is wie de kwalitatief het beste kan bieden voor een zo laag mogelijk tarief. Netflix is de laatste tijd alleen maar duurder geworden. Er zijn mensen die dit niet gerechtvaardigd vinden omdat er minder content voor verschijnt. Qua uiteindelijk abonnementskosten blijft het op dit moment gissen wie de winnaar wordt. We zullen niet gek opkijken als de prijzen van beide diensten helemaal niet zover uit elkaar komen te liggen. De vraag is dan wie potentieel de interessantste deals kan gaan leveren.

  Disney heeft voldoende extraatjes in huis. Het bedrijf heeft een hele lijn aan verschillende fysieke producten die allemaal als bonus zouden kunnen dienen voor een dag 1-abonnement. Maar ook daarbuiten is er potentie. Disney heeft door de Fox Deal minimaal 60 procent aan aandelen in de Amerikaanse streamingdienst Hulu. Deze dienst wil haar vleugels nu ook internationaal het liefst uitslaan en gezien Disney zo een groot belang in de streamingdienst heeft: horen wij een combideal aankomen, of is dat alleen maar een droom?

  Tevens is Disney+ op het moment gratis tot de lancering wereldwijd uitrolt later dit jaar. Alleen in Nederland kun je gratis Disney+ testen en hoef je pas na 12 november te betalen. Een slimme zet, want wie nu Disney+ neemt kan maar zo aanblijven. De prijs, 6,99 euro, is immers weinig in vergelijking met Netflix.

  Veel verschillende kanalen

  Netflix haar grootste kracht ligt dan op haar grote bereikbaarheid. Over heel de wereld heeft de dienst naambekendheid en de dienst heeft wereldwijd ontzettend veel gebruikers. Al die kijkers bekijken de dienst via een tal van apparaten. Zo kun je mobiel van je laatste films en series genieten, maar kun je ook via de laptop gemakkelijk kijken. Netflix is bijna overal op beschikbaar. Om maar even iets geks te noemen: Netflix biedt zelfs ondersteuning op de Nintendo Wii U. Al spreek je daar natuurlijk niet een grote doelgroep mee aan.

  Op dit moment is er nog niet bekend op welke manieren je allemaal Disney+ kunt bekijken. De dienst wordt eerst als test in Nederland uitgerold, voordat het verder op de markt komt. Bij die test zal Disney de dienst waarschijnlijk nog niet in zijn volle potentie laten zien, dat gebeurt wanneer het groter wordt gelanceerd. Het is daarentegen niet reëel dat een net startende dienst (die met een test hier op kinderziektes moet worden gecontroleerd) per direct zo’n groot aantal platforms bediend als Netflix. Voor nu is Disney+ in ieder geval beschikbaar op je telefoon (iOS en Android), browser en PlayStation 4.

  Netflix vs Disney Plus streaming

  Op het moment is Netflix nog wel één van de populairste streamingdiensten. De vraag is of dat nog steeds het geval is als Disney Plus officieel lanceert op 12 november. Een beetje Disney-fan zal daar zijn hart zeker harder door horen kloppen. Daar hoeft men zich niet massaal druk te maken dat Frozen plots eraf wordt gehaald omdat een contract is verlopen. Netflix zal niet compleet knock out gaan, maar krijgt het lastig als de markt zo blijft versplinteren.

  Dinsey+ kun je nu gaan testen en heeft een flink aanbod.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.