Borderlands 3 Review - Gearbox heeft zichzelf overtroffen

Review
vrijdag, 13 september 2019 om 9:08
xgn google image
Gitzwarte humor, een bizarre hoeveelheid aan wapens en bijzonder kleurrijke personages. Het is een formule die al tien jaar lang zeer succesvol is voor ontwikkelaar Gearbox Software, maar kan de nieuwste Borderlands nog genoeg vernieuwing bieden zonder teveel van het bekende pad af te dwalen? Lees het in onze Borderlands 3 review.
Wie de eerdere Borderlands-titels heeft gespeeld weet dat de bandieten op de planeet Pandora een zooitje ongeregeld zijn, de belichaming van anarchie. Maar dat is niet meer het geval in Borderlands 3. De zogeheten Calypso Twins, Tyreen en Troy, hebben de verschillende bandietengroepen onder één banier samengebracht: de Children of the Vault. De tweeling heeft als doel om ‘The Great Vault’ te openen en zichzelf te promoveren tot goden, niet bepaald wat de wereld van Borderlands kan gebruiken.
Troy en Tyreen gaan namelijk over lijken en dus is het aan jou, één van de nieuwe Vault Hunters, om de twee een halt toe te roepen. Natuurlijk doe je dat niet helemaal alleen en krijg je ondersteuning van de Crimson Raiders, waarbij we weer een aantal zeer bekende gezichten tegenkomen uit de eerdere Borderlands-titels - zelfs uit Tales of the Borderlands! Het is een feest van herkenning voor de doorgewinterde Borderlands-fan.
Borderlands 3 review

Zwarte humor anno 2019

Een ander belangrijk onderdeel van de franchise is natuurlijk de zwarte humor, die in Borderlands 3 ook weer rijkelijk aanwezig is en daarnaast zeer actueel. Anno 2019 kan Gearbox natuurlijk niet om onderwerpen als streamers, social media, Starbucks, Battle Royale en gezichtsbeharing heen. We hebben tijdens het avontuur behoorlijk wat afgelachen, al waren er soms momenten dat de humor een beetje geforceerd aanvoelde.
Op andere momenten gaat Borderlands 3 daarentegen een stuk verder dan zijn voorgangers. Waar we in de eerdere titels namelijk constant werden geconfronteerd met de dood, werd dat lot voor vrijwel elk belangrijk personage bespaard. Maak je borst maar nat, want in het nieuwste deel is niemand veilig voor de machtslust van de Calypso Twins. Het komt aan als een behoorlijke schok, want het is niet iets wat we hadden verwacht.
In het verhaal kom je bovendien ook vaak in aanraking met het duo, die een interessante dynamiek tussen elkaar hebben. Waar Handsome Jack je vooral lastig viel over de radio, daar zullen Troy en Tyreen constant hun gezicht laten zien om je uit te dagen, tot op het punt dat je er helemaal klaar voor bent om een paar kogels door het duo heen te jagen.
Borderlands 3 review

Unieke moordmachines

Gelukkig kom je op dat laatste gebied ook niks tekort, want Borderlands 3 zou geen Borderlands-game zijn als je geen miljoenen wapens tot je beschikking had. Neo uit The Matrix zou zich heel welkom voelen. Gearbox heeft deze keer haar best gedaan om elk individueel wapen zo uniek mogelijk aan te laten voelen.
Dat is de studio voornamelijk gelukt door de bekende wapenfabrikanten een compleet eigen smoel te geven. In Borderlands 2 was dat al aardig gelukt, maar in dit deel gaat het nog een heel stuk verder. De wapens van Maliwan kunnen bijvoorbeeld wisselen tussen twee elementen en moeten chargen voordat ze hun ware potentie kunnen laten zien. Ook het schietgerei van Vladof heeft de keuze tussen twee opties. Zo heb je het ene moment een assault rifle in handen en met een druk op de knop is het wapen omgetoverd tot een rocket launcher.
Het schieten zelf voelt bovendien heerlijk soepel aan en Borderlands 3 kan zich daarmee meten met games als Destiny 2 en Apex Legends. Van de meest simpele wapens waar je het mee moet doen aan het begin van de campagne tot aan legendarische wapens met speciale eigenschappen, stuk voor stuk worden ze moordmachines in jouw handen.
Borderlands 3 review

Weg van Pandora

Waar je aan het begin die wapens nog kan gebruiken tegenover de bandieten en Skaggs van Pandora, daar zal je al snel de bekende planeet achter je laten. In de bloederige race tegen de Calypso Twins moet je namelijk met een ruimteschip reizen naar andere werelden, waar we in de eerdere games alleen maar over gehoord hebben. Het doet pijn om de iconische planeet te verlaten, waar we zoveel avonturen hebben beleefd, maar de diversiteit komt de game sterk ten goede.
Zo zul je op de planeet Promethea je moeten mengen in een oorlog tussen wapenfabrikanten Maliwan en Atlas, waar de zanderige vlakten van Pandora worden ingewisseld voor een moderne stad gevuld met neonlichten en stapels lijken. Of wat te denken van de moerassen en jungles op Eden-6. Elke planeet komt daarbij ook nog eens met haar eigen unieke vijanden, zoals de voetsoldaten van Maliwan of enorme dinosauriërs. Maak je geen zorgen, je zal nog steeds geregeld met een paar psychos moeten afrekenen.
Wel vinden we het jammer dat niet elke planeet even rijk is aan sidequests om de achtergrond van die plek uit te diepen. Op Promethea zijn er bijvoorbeeld genoeg verhalen te vinden die ons iets leren over de dagelijkse problemen van de bevolking, terwijl op er Athenas niet heel veel te beleven is naast het hoofdverhaal zelf.
Uiteraard heb je ook een plek nodig om tussen de gewelddadige missies uit te rusten, waar het ruimteschip Sanctuary perfect voor is. De lieftallige Moxxi heeft haar bar naar het schip verplaatst en zelfs Crazy Earl is de ruimte ingegaan om zijn spullen in ruil voor Eridium aan te bieden. Ook andere karakters die je ontmoet tijdens het avontuur zullen zich later installeren in Sanctuary, waar je een praatje met ze kan maken om meer over hun achtergrond te weten te komen.
Borderlands 3 review

Vault Hunters in alle smaken

Uiteraard zijn er vier nieuwe karakters toegevoegd die misschien nog wel het belangrijkste zijn in Borderlands 3: de nieuwe Vault Hunters. Met Siren Amara, beastmaster FL4K, de schietgrage Moze en geheim agent Zane is er genoeg diversiteit om voor iedereen wel een favoriet te vinden.
Wij gingen aan de slag met FL4K, die niet alleen de keuze heeft uit drie verschillende actions skills - net zoals de andere speelbare personages - maar ook uit drie verschillende dieren die aan zijn zijde vechten en bonussen bieden. De skill trees in Borderlands 3 zijn een paradijs voor spelers die ervan houden om verschillende builds in elkaar te zetten, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Met FL4K hebben we onder andere opties om een Zer0-achtige sluipmoordenaar te worden, een tank die de actie van dichtbij meemaakt of zelfs een heler die het team in leven houdt.
Naast nieuwe passieve effecten in de skill tree speel je daarnaast ook andere modificaties voor je action skills vrij, waarvan je er twee tegelijkertijd kan gebruiken. Verander je vurige Flakk bijvoorbeeld naar vogels die vijanden bevriezen of laat je pet alle aandacht trekken wanneer je bijvoorbeeld uit Fade Out komt. Sommige aanpassingen zullen een nadeel hebben, maar dat is soms ook wel nodig met de ingrijpende veranderingen die er bij komen kijken. Op die manier is geen enkele build in Borderlands 3 hetzelfde en kunnen we nu al niet wachten om aan de slag te gaan met één van de andere personages.
Borderlands 3 review

Samen dood en verderf zaaien in co-op

De grote diversiteit in builds is bovendien ideaal in co-op, waar je met andere spelers een goede rolverdeling kan maken die we normaal alleen zien in MMO’s. Net zoals voorgaande titels is het mogelijk om de hele game te spelen met een vriend aan jouw zijde. In splitscreen kan je met twee spelers tegelijkertijd aan de slag, terwijl je in online co-op in totaal met vier Vault Hunters het avontuur kan beleven.
Gearbox heeft bovendien een interessant systeem in Borderlands 3 verwerkt, waarin het niet uitmaakt of je beste vriend tien levels voor of achter loopt. Waar je in Borderlands 2 namelijk altijd in dezelfde wereld terecht kwam en het dus aan te raden was om ongeveer hetzelfde level te zijn, daar zal Borderlands 3 een berekening maken op basis van alle aanwezige spelers.
Ben jij nog maar level 5, dan zullen de vijanden ook rond dat level zitten en wapens laten vallen van dat level. En de speler die ondertussen al level 30 is, krijgt op zijn scherm juist vijanden te zien die rond dat level zitten en op hun beurt weer gevuld zijn met loot van dat level. Ben je daarentegen meer een liefhebber van het oude systeem, dan is dat geen probleem. In de instellingen is er een optie om tussen de twee systemen te schakelen.
Borderlands 3 review

Borderlands 3 Review - Een waardige opvolger in alle aspecten

Gearbox heeft met Borderlands 2 de lat hoog gelegd, wat nog eens lastiger wordt om te overtreffen door de liefde die de fans dragen voor de game. Gelukkig heeft de ontwikkelaar aan alle verwachtingen voldaan en een geweldige opvolger afgeleverd, die op vrijwel elk vlak is verbeterd ten opzichte van haar sterke voorganger.
De humor is geüpdatet naar 2019 en werkt op een paar missers na heerlijk op de lachspieren, de diversiteit in wapens is ronduit idioot en de nieuwe Vault Hunters zijn stuk voor stuk uniek en hebben talloze opties. Dankzij het reizen tussen de verschillende planeten komen we bovendien in aanraking met veel nieuwe omgevingen en vijanden, al hadden we op sommige plekken nog wat meer sidequests willen zien. Maar dat mag geen reden zijn om dit grootse, en soms emotionele avontuur niet in de huis te halen. Gearbox Software heeft een kunstwerkje afgeleverd.
Dit artikel is bijgewerkt op 29 mei 2020.
Cijfer: 9.5