Name Explained: Star Wars: The Acolyte

Article
maandag, 27 mei 2024 om 16:00
Binnenkort is Star Wars weer terug met een nieuwe serie. Deze draagt de naam The Acolyte, maar wat houdt dat eigenlijk in? We leggen hem onder de loep in een nieuwe Name Explained.
Er zijn de laatste jaren heel veel Star Wars-series verschenen met titels waar je geen seconde over hoeft na te denken. De franchise heeft er namelijk een gewoonte van te maken om series te vernoemen naar de hoofdpersoon. Als je er niet achter kan komen waar Obi-Wan Kenobi over gaat, weten we niet hoe we je nog kunnen helpen.
Maar The Acolyte wordt een uitzondering op deze nieuwe regel. Voor zover we nu weten is er niemand in de serie die Acolyte heet. Het zou ook wat apart zijn als dat wel zo was, want acolyte is geen naam, maar een functie.

Katholieken in Star Wars?

Het zou kunnen dat de term “acolyte” je wel bekend voorkomt. Het is namelijk een functie binnen de katholieke kerk. Wat er precies onder verstaan wordt is door de jaren heen veranderd, maar het is altijd een persoon die een helpende hand biedt bij een dienst of ceremonie. Tegenwoordig wordt er meestal een misdienaar van 16 jaar of ouder mee bedoeld. Tenminste, als je het woord in zijn echte betekenis gebruikt.
In alledaags taalgebruik wordt acoliet namelijk vaak inwisselbaar gebruikt met volgeling. Dat hoeft niet eens per se een religieuze volgeling te zijn, maar dat kantje zit er vaak nog wel aan. In Star Wars worden veel visies op de Force gezien als religie, dus daar komt alvast een bruggetje met de franchise.

Een duistere volgeling?

In de context van de serie lijkt de titel te verwijzen naar Mae, het personage van Amandla Stenberg. Zij was ooit een Padawan (iets wat je in de Jedi-orde al kan zien als een acoliet). Ze is in de serie al weg bij de Jedi, maar raakt betrokken bij een sinister mysterie.
Of dat betekent dat ze nu een Acolyte is voor de Dark Side wordt tot dusver in het midden gelaten, maar het lijkt mogelijk. Eén van de dingen waar de serie aandacht aan besteed is de opkomst van de Dark Side na een lange vredige periode. De makers willen bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag hoe een Sith Lord als Palpatine zo dicht bij de Jedi kon komen zonder dat ze het merkten.
Het is niet ondenkbaar dat de eerste stappen voor de "Revenge of the Sith" al veel eerder gezet werden. Misschien met hulp van iemand die zelf geen Sith was, maar ze wel diende en dus als acoliet omschreven kan worden. Hopelijk wordt er in de weken na 4 juni (de startdatum van de serie) het één en ander duidelijk.