Moet je Star Wars: The High Republic lezen om The Acolyte te begrijpen?

Article
woensdag, 22 mei 2024 om 20:00
Het duurt niet al te lang meer voor er weer een nieuwe Star Wars-serie verschijnt op Disney+. Het verhaal van The Acolyte is natuurlijk even afwachten, maar de serie speelt zich af tijdens het High Republic-tijdperk. Betekent dat dat je die boeken moet hebben gelezen?
Als je je een beetje hebt verdiept in The Acolyte in aanloop naar de serie, zul je vast de woorden High Republic zijn tegengekomen. Dat is een relatief jong Star Wars-tijdperk dat tussen de 500 en 100 jaar voor The Phantom Menace valt in de tijdlijn. De nieuwe serie The Acolyte speelt zich af in de laatste jaren van The High Republic, dus je vraagt je misschien af of dat betekent dat je 400 jaar aan context mist als je zomaar gaat kijken.

Best veel om te lezen

Het is niet aan te raden om nu ineens als een bezetene alle High Republic boeken te gaan lezen voor je aan The Acolyte begint. Er zijn er namelijk best veel. De boeken zijn verdeeld in drie fases, die elk weer bestaan uit meerdere golven van boeken. In elke golf is er meestal minstens één boek voor volwassenen, één voor jongvolwassenen en één voor jongere lezers.
Star Wars: The High Republic- Star Wars: Light of the Jedi (The High Republic) Image
Star Wars: The High Republic- Star Wars: Light of the Jedi (The High Republic)
EUR11.45
Op voorraad
Koop op bol.
Het is dus een hele kluif om alles door te lezen voor The Acolyte begint. Dan hebben we het nog niet eens over korte verhalen, stripboeken, audiodrama’s en welke andere media er nog bestaan in het tijdperk. Zelfs als je The High Republic van het begin trouw hebt gevolgd kan het best zijn dat je niet alles hebt meegekregen.
Dat moet Lucasfilm ook weten, dus gaan we er niet van uit dat je echt alles moet weten van The High Republic om The Acolyte te kijken. Misschien dat het hier en daar wat context geeft, of je meteen een voorliefde geeft voor bepaalde personages, maar de serie zal geen cruciale informatie achterhouden.

Een zekere hiërarchie

In welk medium een Star Wars-verhaal verteld wordt, maakt niet uit voor of het canon is. In principe is alles canon, tenzij anders aangegeven. Desondanks is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat er een bepaalde hiërarchie bestaat in de verschillende Star Wars-media.
Animatieseries hebben bijvoorbeeld boeken en stripverhalen tegengesproken. Meestal zit dat in details en zijn de verhalen nog steeds met elkaar te rijmen. Maar het is duidelijk dat Lucasfilm niet van de verhalenvertellers op tv verlangt dat ze in een spagaat gaan om hun verhaal helemaal te laten kloppen met een stripboek.
Ook is het merkbaar dat je live-action vaak heel goed kunt volgen zonder animatie te kijken. Personages als Bo-Katan Kryze en Ahsoka Tano kregen adequate introducties in The Mandalorian, die niet vereisten dat je met spoed The Clone Wars of Rebels ging kijken.
Zelfs Ahsoka, een duidelijk vervolg op Rebels, was in principe best te volgen als je die serie niet had gezien. Dit terwijl animatieserie The Bad Batch af en toe leek aan te nemen dat je je The Clone Wars in ieder geval in hoofdlijnen kon herinneren.

The Acolyte heeft een eigen verhaal

Dat alles wil niet zeggen dat The Acolyte losjes omgaat met de canon van de High Republic-boeken, maar wel dat Lucasfilm weet dat veel kijkers gewoon geen lezers zijn. Je gaat de serie waarschijnlijk gewoon kunnen volgen als je niets van The High Republic hebt gelezen. Het verhaal staat zelfs enigszins los.
The Acolyte zit helemaal tegen het einde van de periode die The High Republic wordt genoemd en veel hoofdpersonen komen niet daadwerkelijk voor in de High Republic-boeken. Het tijdperk lijkt voor The Acolyte precies dat te zijn: een tijdperk en geen verhaal om op voort te borduren.
Overigens is het verhaal van de High Republic-boeken nog niet eens afgelopen. De laatste golf boeken verschijnt niet eens meer dit jaar. Mogelijk hebben de makers van The Acolyte een inkijkje gekregen in hoe het afloopt. Maar het wordt lastig om het hele High Republic verhaal verplichte kost te maken voor een serie die begint en eindigt voordat The High Republic daadwerkelijk compleet is.

Populair Nieuws