Het veelgeprezen Hellblade: Senua’s Sacrifice krijgt eindelijk een vervolg in de vorm van Senua’s Saga: Hellblade II. Maar hoe zit het eigenlijk met de titel van de game? Senua’s Saga is nog wel in een oogopslag te begrijpen, maar waar komt Hellblade vandaan?
Als je van Noordse mythologie houdt, ben je bij Hellblade aan het juiste adres. Er is allerlei inspiratie gehaald uit de mythologie en folklore van bijvoorbeeld de Kelten, Vikingen en Picten. Senua’s naam komt bijvoorbeeld van een relatief recent ontdekte godin genaamd Senuna (eerder verkeerd gelezen als Senua).
Veel is er niet bekend over Senuna, dus dat is vruchtbare grond voor een nieuw verhaal. De originele game probeert bijvoorbeeld de verdwijning van de Kelten op Orkney en de mysterieuze godin Senuna/Senua aan elkaar te verbinden. Senua’s Saga is dus vrij letterlijk te nemen als het verhaal van Senua.
Maar dan blijft de vraag nog steeds waar de naam Hellblade vandaan komt. Wie de eerste game gespeeld heeft, heeft misschien al een idee. Je moet in die game namelijk een zwaard repareren waarmee je Hela kan verslaan.
Hela wordt ook wel Hel genoemd en ze regeert over Helheim (eveneens ook bekend als Hel), een dodenrijk dat mogelijk model heeft gestaan voor ons moderne idee van de hel. Als je de puntjes met elkaar verbindt, lijkt Hellblade een vrij waarschijnlijke verwijzing naar het zwaard waarmee je de godin van Hel kunt doden.
En toch is dat niet helemaal wat de ontwikkelaars bedoelden. Volgens regisseur Tameem Antoniades is het zwaard eigenlijk niet zo belangrijk voor de game, zo vertelde hij ooit aan GameInformer. Senua is de werkelijke hoofdpersoon en Antoniades ziet Senua zelf als het Hellblade uit de titel. Hellblade slaat dus niet zozeer op waarmee je Hela verslaat, maar wie Hela verslaat.
Of het Ninja Theory lukt om de eerste Hellblade te overtreffen zal nog moeten blijken. Maar aan het budget ligt het in ieder geval niet. De eerste game had zo’n klein budget dat er niet eens een beroepsacteur werd ingehuurd om Senua te spelen. Maar Hellblade II is het duurste project dat Ninja Theory ooit heeft gemaakt.