Monitor kopen - De termen waar je op moet letten uitgelegd!

Article
maandag, 11 december 2017 om 10:58
xgn google image
Tegenwoordig moet alles bigger, better and faster. Met allerlei nieuwe technologieën in de maak komen er natuurlijk ook een aantal nieuwe termen op de markt. Nou zijn deze namen niet bekend voor iedereen, maar wel zeer belangrijk als je van plan bent om een monitor in huis te halen. Dus, ga je een monitor kopen? Hier moet je op letten!

Resolutie

De term die iedereen het meest bekend voorkomt is resolutie. Dit komt omdat dit één van de belangrijkste dingen is in een monitor, bedrijven lopen hier dan ook vaak te koop mee. Vaak hoe hoger de resolutie hoe beter. Met resolutie wordt het aantal gebruikte pixels aangegeven.
Full HD Dit is de meeste bekende term als we het hebben over Full HD. De meeste TV's en monitors in het 'gewone' huishouden zullen deze resolutie bevatten. De resolutie van Full HD is 1920 bij 1080 pixels. Laat je niet afschrikken door de hogere resoluties, want ook Full HD ziet er nog goed uit!
QHD QHD is vier keer de resolutie van 720p en is een veelgebruikte resolutie voor monitors en de hedendaagse smarthpones. De resolutie is 1140 bij 2560â pixels. ââââââ
4K Deze resolutie begint steeds populairder te worden, voor zowel TV's als voor monitors. 4K wordt ook wel Ultra HD genoemd en heeft een vier keer hogere resolutie dan het nu gebruikte Full HD, dat een resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft. 4K heeft een resolutie 3.840 bij 2.160 pixels. Haarscherp dus!
HDR 4K zorgt dus voor hele mooie beelden, maar je haalt pas echt het optimale uit een 4K scherm met HDR. De kleuren worden hierdoor namelijk véél mooier weergegeven, vooral hele donkere en heldere beelden. Dus met deze techniek kun je alles nog in perfecte kwaliteit zien als het scherm een donker beeld afspeelt. Oké, HDR is geen resolutie, maar moet zeker vermeld worden samen met de resolutie!
122598

Sync

Vooral voor gamers zijn deze termen heel belangrijk: FreeSync en G-Sync.
FreeSync FreeSync zorgt ervoor dat de communicatieproblemen tussen de processor en monitor vloeiend verlopen. Zonder haperingen dus, want dat is vooral bij het spelen van games een groot hekelpunt. Als de monitor dus in het bezit is van FreeSync zal er een vloeiendere gameplaye ontstaan.
G-Sync G-Sync en FreeSync lijken een beetje op elkaar, maar zijn ook weer heel erg verschillend. Ook G-Sync zorgt er namelijk voor dat je gameplay smoother zal verlopen, alleen doet dit op een iets andere manier. G-sync is namelijk de connectie tussen monitor en videokaart. De beelden stemmen zich hierdoor beter op elkaar af
122601

Schermtype

Op dit moment is het schermtype IPS razend populair. Als je online zoekt naar een nieuwe monitor dan zul je zien dat heel veel monitors, of het nou voor grafisch ontwerp, dagelijks gebruik of gaming is, gebruik maken van IPS. Maar wat is dit fenomeen nou?
IPS staat voor In Plane Switching. Deze techniek zorgt er onder andere voor dat je het beeldscherm vanuit allerlei verschillende hoeken nog steeds prima kunt zien. De kleur verandert bijvoorbeeld niet als je een stuk naar links of rechts van de monitor schuift. Ook worden kleuren natuurlijker weergegeven.
Voor welk gebruik dan ook, IPS is zeker aan te raden en zul je ook op veel monitors vinden als je een kijkje neemt bij de specificaties.
122605

Grootte

Naast het schermtype IPS is de grootte van je beeldscherm natuurlijk ook van belang. Ga jij voor een TV-achtig scherm of voor een wat kleiner compacter scherm? Of misschien wel een curved beeld!
Ultrawide Als je een afbeelding ziet van een Ultrawide scherm dan denk je vast en zeker: ''Dit is toch totaal niet fijn om achter te zitten?'' Nou, echt wel! Wanneer je het scherm namelijk in het echt aanschouwt dan zul je zien dat het er erg strak uitziet. Vooral voor gamers is zo'n schermpje heel mooi, want je hebt ongelooflijk veel ruimte op je beeld.
Curved Curved monitoren zien er niet alleen in het echt mooi uit, maar ook op internet. Het buigende beeldscherm geeft je een mooi effect en laat je meer diepte ervaren. Ook zal je door de curve randen de buitenste kanten van het scherm beter kunnen zien zonder al te veel je hoofd en ogen te hoeven bewegen.
'Normaal' Als je een scherm zonder allerlei poespas wil dan kun je gewoon ook een standaard rechthoekig 16:9 scherm nemen. Geen curve, geen ultra wide, maar nog steeds rete strak!
Klik op de namen van de schermen om te kijken hoe ze eruit zien!
122607

Andere belangrijke termen

Hieronder staan nog een aantal andere belangrijke termen die minder goed in een categorie zijn onder te delen.
SoftBlue Deze technologie kun je alleen vinden in de monitors van Phillips, maar is wel een snufje van hoge kwaliteit. De SoftBlue technologie zorgt er namelijk voor dat er minder schadelijke blauwe lichtstralen je ogen zullen bereiken, zonder de kleur te beinvloeden. Je kunt dus langer naar het scherm kijken zonder er last van te krijgen!
Responstijd De responstijd is vooral belangrijk voor de gamers onder ons. Want naast de uitgelegde Sync-technologie op de tweede pagina is responstijd ook een belangrijke factor in het spelen van games. Hoe lager de responstijd, hoe sneller de beelden op het scherm verschijnen. Veel monitors hebben een reactietijd van zo'n 5 ms, maar er is al een aantal modellen dat de responstijd van 0,5 ms aantikt.
Beeldverversing/Hz De beeldverversing wordt aangegeven hoeveel beelden er per seconden op het beeld verschijnen. Bijvoorbeeld 60 Hz toont 60 beelden per seconden. Er zijn nu al gamingmonitors met 240 Hz, ongelooflijk snel beeld.

Monitor kopen - Jip en Janneke taal!

Dus, monitor kopen? Wij hebben zojuist in Jip en Janneke taal de belangrijkste dingen waar je op moet letten uitgelegd. Heb jij nog tips voor mensen die een monitor gaan kopen?

Populair Nieuws