Sony KD-A1 Review - 4K Ultra HD TV in zijn glorietijd

Review
zondag, 26 november 2017 om 13:00
xgn google image
De échte doorbraak van 4K laat altijd nog even op zich wachten, want in menig huis is nog altijd een 'standaard' Full HD TV te vinden, maar dat 4K gaat doorbreken is iets wat zeker is. Of deze 4K TV van Sony het geschikte model is om je hiervan te laten overtuigen dat lees je in onze Sony KD-A1 review!
De 4K OLED-TV van Sony is in drie verschillende formaten en prijzen beschikbaar. Zo heb je voor 3.300 euro de 55 inch versie, voor 4.300 euro de 65 inch versie en voor 20.000 euro de 77 inch versie. Prijzen waar je U tegen zegt.
Maar voor deze prijs krijg je ook een sterk staaltje design. De TV is nog platter dan de gemiddelde plank en bestaat bijna volledig uit scherm. Het dunne scherm zorgt er ook voor dat van welke hoek je ook naar het scherm kijkt je nog steeds een goed zicht hebt op het scherm.
Maar voordat we in deze Sony KD-A1 review dieper ingaan op wat de TV aan de voorkant allemaal te bieden heeft nemen we een kijkje aan de achterkant. In het dagelijkse leven zeer ongebruikelijk, maar we doen het toch. De achterkant is namelijk een uitklapbare standaard waar de TV op steunt als je er voor kiest om hem niet aan de muur op te hangen.
Op dit uitklapbare standaard zijn de gebruikelijke dingen te vinden die je ook op je huidige TV zal vinden. Namelijk de verschillende HDMI aansluitingen en poorten. Maar dat is niet het enige, je zult hier ook een subwoofer aantreffen die je zult voorzien van geluid een prima geluid.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit, het belangrijkste van een TV. Als een kind in de snoepwinkel zochten we naar de eerste de beste HDMI aansluiting aan de achterkant en sloten we de Xbox One X aan. In onze Xbox One X review kon je al lezen hoe gefascineerd wij waren van de 4K TV, maar niet alleen het gamen zorgde voor glimmende oogjes.
Want naast de Xbox One X staat een 4K Blu-Ray speler, eentje van het hoogste kaliber. Zo hebben wij verschillende 4K Ultra HD Blu-Ray films uitgeprobeerd, waaronder de sci-fi film Passengers. Een film vol met veel lichte maar ook donkere kleuren, werkelijk waar alles zag er rete strak uit op het OLED scherm.
Als je van een afstandje naar de films kijkt dan denk je misschien nog: ''Oké, dat ziet er wel gaaf uit, maar zeer overweldigend is het niet.'' Wacht dan maar tot er een close up komt van bijvoorbeeld een hand of hoofd. Zelfs het zweet op iemands voorhoofd ziet er aantrekkelijk uit! De TV heeft op z'n zachtst gezegd een fraai oog voor detail.

Nieuw level detail

Dit oog voor detail heeft de TV met name te danken aan HDR (High Dynamic Range). Door HDR kan de TV op een hoog niveau spelen met het licht, Donkere en lichte gebieden/kleuren krijgen een boost waar nodig is, waardoor je véél beter details kunt waarnemen dan op een 'normale' TV. Kleuren komen nog meer tot leven en zijn rijker.
Daar weer bovenop zorgt het Triluminos Display ervoor dat de lastigste kleuren voor een TV, roodtinten, groentinten en blauwtinten fantastisch in beeld gebracht worden. Het OLED scherm van de TV geeft deze kleuren door het display prachtig weer.
Hetgeen dat er dan weer voor zorgt dat deze twee specificaties geweldig tot stand komen is de 4K HDR Processor X1™ Extreme. Hierdoor is de beeldverwerking nog beter en komt de 4K resolutie écht tot zijn recht. Ook dingen die niet bedoeld zijn in 4K worden door de processor geschaald naar de hoogst haalbare kwaliteit.
Sony KD-A1 Review

De afstandsbediening

Als je wil doorspoelen tijdens zo'n mooie 4K Blu-Ray dan kun je dat gewoon doen met de afstandsbediening van de TV, mits de Blu-Ray speler ook van Sony is. Het gehannes met zeven verschillende afstandsbedieningen behoort daarmee tot de geschiedenisboeken.
De bijgeleverde afstandsbediening beschikt dan ook over een aantal zeer leuke functies. Zo zitten er twee knoppen op die meteen opvallen: een knop om naar Google Play te gaan en een knop om Netflix op te starten. Voor de luie mensen onder ons is dat goed nieuws; je hoeft steeds minder zelf te doen!
En als je nou echt moeite wil besparen, dan kun je nu ook gewoon tegen de afstandsbediening gaan praten. Er zit bovenin namelijk een microfoontje waar je al jouw behoefte tegen kan uitspreken. De TV zoekt dan op wat de microfoon van al het gebral heeft opgevangen.
Sony KD-A1 Review

Apps en functies

Dat de afstandsbediening een Google Play knop heeft is dan ook niet zo gek, de Smart-TV loopt namelijk op Android en wordt ook wel Android TV genoemd. Hiermee kun je heel makkelijk alles vinden wat je wil en het loopt nog soepeltjes ook. Bij veel Smart TV's krijg je vaak het gevoel dat het totaal niet smooth loopt, maar bij de Sony KD-A1 loopt alles helemaal naar behoren.
Alle apps staan ook netjes geordend, hierdoor is de soepele zoektocht naar een applicatie vrij simpel. Zo kun je heel gemakkelijk de NOS app openen en de belangrijkste headlines lezen of je favoriete YouTube filmpjes kijken op je TV.
Deze YouTube filmpjes kun je ook heel makkelijk vanaf je telefoon laten streamen. Een apparaatje als Chromecast is dus verleden tijd, want alles zit ingebouwd. Zo kun je met de Spotify app heel gemakkelijk je favoriete muziek streamen naar de TV.
Sony KD-A1 Review

Geluid

Voor een app als Spotify heb je dan ook een goede geluidsinstallatie nodig. De meeste mensen hebben thuis wel een externe installatie en gebruiken niet het geluid dat ingebouwd in de TV zit.
Toch is het met de Sony KD-A1 absoluut geen schande om je favoriete tracks van het moment te beluisteren zonder externe installatie, de TV beschikt namelijk over een prima geluidssysteem dat achterin de TV zit en dus onzichtbaar is.
De TV beschikt over Acoustic Surface en zorgt ervoor dat er sterk staaltje geluid bij de TV inbegrepen zit. De TV is de luidspreker en dat zorgt ervoor dat de beelden op het TV mee bewegen met het geluid. Een gaaf effect dat zorgt voor een meeslepend geluid.

Zelf instellen

Het geluid kun je dan ook helemaal zelf instellen. Als je muziek gaat luisteren dan kun je door op de 'action menu' knop te drukken ervoor kiezen om het geluid op muziek modus te zetten. De TV zal dan dynamischere en helderdere geluiden laten klinken. Ook kun je hier kiezen voor een aantal andere geluid modi, waaronder de bioscoop modus
Het beeld kun je ook zelf instellen met verschillende modi. Bij het beeld kiezen wij altijd voor de modus levendig, hiermee komen kleuren nog meer tot leven en ziet het er allemaal veel strakker uit. Als je van de standaard modus overschakelt naar de levendig modus dan zie je een wereld van verschil. Alsof je de TV medicijnen hebt gegeven om wat fleuriger te worden.

Gebruiksvriendelijkheid

Bij het in huis nemen van de TV moet je niet raar opkijken als je zelf een bezoekje langs de apotheek moet brengen voor een paar medicijnen. Het opzetten van het krachtige monster is namelijk geen pretje, het is met de verschillende handleidingen namelijk niet geheel duidelijk hoe alles in elkaar steekt.
Zo zijn er verschillende soorten schroeven die je moet hebben en krijg je er een soort beugel bijgeleverd. Met een beetje kunst- en vliegwerk is het allemaal te doen, maar kijk niet raar op als je een tijdje kwijt bent met het opzetten en installeren van de TV.
Maar het opzetten van de TV mag dan wel een tijdje duren, je neemt het maar voor lief. De beeldkwaliteit die deze TV levert bij jou is van ongekende kwaliteit. Je bent een paar centjes kwijt, maar dan heb je ook wat. Voor de komende ja-ren zit je gebakken met deze TV.
Sony KD-A1 Review

Sony KD-A1 review - De conclusie

Met de beeldkwaliteit van de Sony KD-A1 kun je dan ook op een verbluffende manier TV, films en series kijken, maar ook kun je er geweldig op gamen! De details zijn verblindend mooi en de kleuren zijn levensecht. Je kijkt letterlijk je ogen uit, alsof je in de bioscoop zit.
De prijs van 3.300 voor het kleinste model is natuurlijk geen kattenpis, maar het is het absoluut waard. Deze TV heeft met de specificaties van het beeldscherm nét dat beetje extra wat andere 4K TV's niet hebben. Een uitje naar de bioscoop is dan ook verleden tijd, want met de Sony KD-A1 heb je de bioscoop zelf in huis staan. Pak de popcorn er maar bij!
Cijfer: 9