Kingdom Come Deliverance Preview - Laat het koninkrijk maar komen!

  Inbreken, jatten en mensen afmaken. Al dit middeleeuwse genot is vanaf februari voor iedereen toegankelijk, maar wij kregen alvast een voorproefje tijdens de Kingdom Come Deliverance preview in Hever Castle in Kent!

  De eerste game van Warhorse Studios is meteen een grote. Voortkomend uit een Kickstarterproject is de game uiteindelijk nog groter geworden dan waar in eerste instantie op werd gemikt. Het strijdtoneel is namelijk het gigantische gebied van het middeleeuwse Bohemia in Tsjechië!

  Geschiedenislesje

  Tijdens de Kingdom Come Deliverance preview mochten een kijkje nemen in de speelwereld van de role-playing game en losgaan met een drietal grote quests. Want de game draait om het verhaal en de historische accuraatheid van de middeleeuwen toen, dus ook met bekende personages uit de regio die in die tijd leefden.

  Zo brengt de eerste quest, genaamd Awakening, je direct in contact met een oude koning die hardhandig zijn kasteel is uitgeschopt. De exacte details van jou als hoofdpersoon zijn voor het gemak overgeslagen, maar het is direct duidelijk dat niemand jou als smid serieus neemt. Dus zal je je van onderaan de ladder omhoog moeten werken. Of toch niet?

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 1

  Wie voor een dubbeltje is geboren

  Kingdom Come Deliverance gaat namelijk niet om het opwerken van een smid tot koning. Je zal altijd ‘slechts’ een dienaar van een leider zijn. Weliswaar krijg je naarmate je verder in het spel komt betere uitrusting tot je beschikking, maar je zal nooit verder komen dan voetsoldaat. Laat staan dat je à la Skyrim een draak, een reus en een heel bataljon soldaten in je eentje in de pan kan hakken!

  Betere spullen gebruiken betekent namelijk niet dat je een onsterfelijke held wordt. Je kan misschien één keer vaker geraakt worden voordat je sterft, maar elk zwaard is nog net zo dodelijk als voorheen. Een voordeel daarvan is dat ook jouw wapens net zo sterk zijn. Je gaat weliswaar in drie meppen dood, maar vijanden gelukkig ook. Het werkt beide kanten op!

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 2

  Stop de tijd

  Zodoende zullen veel spelers de game lastig vinden. Het realisme van dodelijkheid van wapens, vertaalt zich ook naar het dragen van uitrusting of het willen verbinden van wonden. Warhorse Studios is hier duidelijk in: in Kingdom Come kan je niet ‘stop’ zeggen en de tijd stilzetten om even door jouw inventory te browsen. Het verwisselen van bepantsering kan enkel voordat je op pad gaat en een verbandje aanleggen mag niet tijdens een gevecht.

  Hierdoor zal je voor binnenbanjeren van een kamp vol vijanden, eerst moeten bedenken of je wel de juiste spullen op zak hebt. En zal je een bepaalde missie geregeld opnieuw moeten doen omdat je in de eerste minuten al geraakt werd door een pijl en langzaam doodbloedde. Maar wederom geldt, dat ook jouw vijanden net even snel meer levenspunten kunnen krijgen door een drankje achterover te slaan.

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 3

  Zwieberen en zwabberen

  Als dat het nog niet moeilijk genoeg maakt, is er ook nog het interessante en nieuwe combatsysteem. Eentje dat flink wat tijd zal kosten om onder de knie te krijgen, aangezien de tutorial redelijk beperkt is. Gelukkig kunnen wij je alvast proberen uit te leggen wat je kan verwachten!

  De game kent twee vormen van vechten. Zijnde met een zwaard of met een boog. In het geval van de boog kan je verschillende soorten pijlen afvuren als je een boog tot je beschikking hebt. Maar dit wordt flink bemoeilijkt door het niet hebben van een crosshair: zien waar je schiet is een vaardigheid die je jezelf aan zal moeten leren!

  De eerste pijl is daarom altijd een indicatie waarvandaan je kan verbeteren. Valt de pijl te vroeg naar beneden, dan zal je of hoger moeten mikken of een andere soort pijl moeten gebruiken die minder drop heeft. Hoe meer je de boog gebruikt, hoe sneller je perks kan vrijspelen die je iets helpen bij het gebruik van pijl en boog.

  Zwaardvechten draait om het kiezen van een hoek om vanuit te slaan (acht richtingen) afhankelijk van hoe de vijand jouw aanvallen probeert te blokkeren. Een uithaal van een tegenstander kan gepareerd worden door een knop de hele tijd in te houden (maar dan kost het je stamina), of door op het juiste moment één keer te drukken (waarna jij zelf kan uithalen als reactie).

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 4

  Oefening baart kunst

  In het geval van pareren is het nog niet zo moeilijk als in Dark Souls, waarbij je zelf moet bedenken wanneer je op de knop moet rammen. Een klein schildje zal in beeld komen op het moment dat je een perfecte parry kan plaatsen, maar je zal alsnog snel moeten zijn. Hoe meer je oefent op de zwakke bandieten op de wegen in het spel, hoe makkelijker het je af zal gaan in situaties waar je moet vechten voor je leven!

  Op die manier zal je er ook achter komen dat je zwakheden van vijanden uit kan buiten. Een soldaat met zware bepantsering op zijn lijf zal flink wat zwaardslagen kunnen voorduren, maar zijn hoofd is onbeschermd. Eén goeie mep daarop en de tegenstander is direct dood. Maar ook hier geldt: hetzelfde betekent voor jou. Dus je kan maar beter ten alle tijden een helm dragen!

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 5

  Elk voordeel heeft zijn nadeel!

  Tijdens de Kingdom Come Deliverance preview bleek dat ook daar tal van kleine maar slimme features voor waren bedacht. Afhankelijk van de helm die je draagt, heb je ook een vizier dat dicht zal klappen tijdens gevechten. Maar tegenover die extra bescherming staat wel dat je een stuk minder ziet! Elk voordeel heeft zijn nadeel!

  Een nadeel van de sterke maar zware bepantsering is ook dat je een makkelijk doelwit bent voor boogschutters. Eén pijl in een knieschijf en je kan rechtop lopen wel vergeten. Gelukkig kan je dan altijd nog dienst nemen als poortwachters in Skyrim, die het ook altijd hebben over ‘I took an arrow to the knee

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 6

  Op avontuur

  Buiten gevechten om kan je jouw vizier gelukkig omhoog klappen, waardoor je je ogen uit kan kijken. Er valt namelijk genoeg te zien in het Bohemia van de middeleeuwen. Gigantische bossen, kleine dorpjes en grote steden zijn allemaal toegankelijk om doorheen te lopen. Er direct naar fast travelen kan ook, maar dat brengt risico’s met zich mee.

  Net als in Dragon Age kan er onderweg namelijk van alles gebeuren. Een overval van bandieten, een willekeurig lijk dat, bij nadere inspectie, ervoor zorgt dat je wordt beschuldigd van moord of een belangrijke locatie waar je een taak kan volbrengen.

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 7

  Optimaliseren

  Zelf gaan lopen of rijden op een paard kan natuurlijk ook. Hier moet wel bij worden gezegd dat de game tijdens de Kingdom Come Deliverance preview niet bijzonder soepel draaide op de PC. Alle settings stonden weliswaar op maximaal, maar met een RX 480 bleef de framerate ten alle tijden ruim onder de 60. Warhorse geeft aan de tijd tot de launch te besteden aan optimalisering van de game, dus daar valt nog wat te halen.

  De komende maanden zullen ook worden gebruikt om een aantal features nog een keer onder de loep te nemen. Tijdens de Kingdom Come Deliverance preview kregen we namelijk te horen dat er nog onenigheid was over of je wel of geen verband zou mogen gebruiken tijdens gevechten. Eén enkel foutje zou je namelijk duur kunnen komen te staan. Omdat de game draait om het verhaal en geen verbandjes aanleggen tijdens gevechten de moeilijkheid flink opkrikken, zal daar nog naar gekeken worden.

  Kingdom Come Deliverance preview afbeelding 8

  Kingdom Come Deliverance preview – Frisse en lastige wind

  Met een nieuw combatsysteem en een focus op de verhaallijn, slaat Kingdom Come Deliverance een compleet andere weg in dan Bannerlord, een titel waar de game vaak mee wordt vergeleken. De moeilijkheidsgraad mag dan wel hoog lijken, toch heeft elke vijand een zwakheid die gebruikt kan worden om hem neer te halen. Het zit het hem alleen in het moeten vinden van die zwakheid. Vind je het geen probleem daar soms flink wat tijd zoet mee te zijn, dan kan je vanaf 13 februari los met Kingdom Come Deliverance!

  Kingdom Come Deliverance

  Verkijgbaar vanaf 13 february 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.