Minecraft: Bouw je eigen wereld

Article
dinsdag, 19 juli 2011 om 19:00
xgn google image
Indie games zijn de laatste jaren sterk in opmars en dat heeft heel wat te maken met Minecraft. Omdat dit spel zo populair werd in korte tijd, zijn grote uitgevers sneller overtuigd van kleinere games. Dit kunnen we enkel maar beschouwen als een positieve evolutie. Maar wat is Minecraft nu precies?
Minecraft verscheen voor het eerst in 2009 en het spel is momenteel nog steeds in de bèta fase. Toch weerhield dit het spel er niet van om de meest populaire indie game van de afgelopen jaren te worden. Minecraft is al 2,5 miljoen keer over de toonbank gegaan en iedereen heeft vast wel eens grote kunstwerken gezien die gemaakt zijn in Minecraft. Hoog tijd dus dat XGN wat aandacht schenkt aan deze populaire game. Waarom een special en geen review? Omdat Minecraft nog steeds in ontwikkeling is en pas in november compleet zal zijn. Wie alles wil weten over de huidige versie van Minecraft moet dus zeker verder lezen.
Overleven in de zandbak
De term ‘sandbox game’ lijkt wel gemaakt voor Minecraft. Je gaat van start in een gigantische open wereld die je helemaal naar je hand kunt zetten. In het begin kan alles wel wat verwarrend en onduidelijk zijn, want er is helemaal geen tutorial of andere vorm van uitleg beschikbaar. De open wereld waarin je begint lijkt eerst erg vriendelijk te zijn met schaapjes, varkens en bloemen om je heen die geen kwaad doen vermoeden. Maar wanneer het nacht wordt zul je moeten schuilen, want dan komen er allerlei monsters naar buiten, waarover later meer. Het doel van Minecraft is eenvoudigweg ‘overleven’ en dat doe je door schuilplaatsen, wapens, valstrikken, een uitrusting en tal van andere voorwerpen te bouwen.
Spelen met de blokken
De wereld van Minecraft bestaat uit een opstapeling van duizenden en duizenden blokken. Deze blokken zijn onderverdeeld in verschillende soorten. Zo heb je zand, rots, ijzererts, hout, water en nog veel meer. Deze kun je in het begin afbreken door er met je blote hand op te slaan. Vervolgens kun je ze zelf plaatsen waar je wilt om zodoende een huis of iets anders te bouwen. Dit werkt erg goed, maar het geheel zou nogal saai zijn als je enkel blokken kon verplaatsen. Daarom kun je zelf voorwerpen maken door de juiste blokken samen te brengen. Zo kun je hout opsplitsen in planken die je dan weer kunt bewerken tot stokken. Voeg koolstof toe aan deze stokken en je krijgt fakkels. Op het moment van schrijven zijn er 151 voorwerpen die je op deze wijze kunt maken.
De gevreesde Creepers
Wie zich het best wil voorbereiden op de komst van de vijanden, kan het best een diamanten zwaard hanteren. Helaas is diamant niet eenvoudig te verkrijgen en dus moet je een mijnschacht bouwen die helemaal naar de bodem van de map loopt, naar het binnenste van de aarde waar je overal moet uitkijken voor lava. De wereld is opgedeeld in verschillende lagen waarin je koolstof, ijzererts, brons, goud en andere metalen en kristallen kunt terugvinden.
Maar niets is veilig in de wereld van Minecraft en zo ook de weg naar beneden niet. De aarde zit namelijk vol met grote en kleine donkere grotten die je onderweg zult tegenkomen. En aangezien vijanden het liefst leven op een duistere plek, moet je steeds klaar zijn voor het gevecht. Niet zelden zul je geconfronteerd worden met een kreunende zombie die op je af komt stormen. Een vervelendere tegenstander is het skelet, dat je met pijl en boog vanaf een afstand beschiet. Maar niets kan op tegen de gevreesde Creeper. Creepers zijn groene wezentjes zonder armen die naar je toe sluipen en vervolgens een sisgeluid maken waarna ze ontploffen en heel je mijnschacht kunnen verpesten. Niet zelden zul je tijdens het mijnen de schrik van je leven krijgen door het sisgeluid waarna je sterft en al je spullen verliest.
Wolven
Maar je blokkerige leven hoeft niet alleen uit mijnen en overleven te bestaan, je kunt ook andere dingen doen zoals de wereld verkennen of wolven temmen. Dankzij een update lopen er nu ook wolven rond in de bossen van Minecraft die je kunt temmen door ze wat eten te geven. Hierna kun je ze opdrachten geven en zullen ze mee vechten tegen vijanden. Daarnaast kun je, liefst met enkele vrienden, een portaal maken dat je vervoert naar Nether. Dit is de onderwereld van Minecraft waarin de meest gevaarlijke tegenstanders rondlopen die je met enkele klappen kunnen omleggen. Hier vind je echter ook blokken die niet in de gewone wereld te vinden zijn en dus heb je enkele vrienden nodig die je willen helpen in de strijd.
Fantasievolle multiplayer
Minecraft kent een zeer levendige online community. Iedereen kan zelf een server opstarten om daar met wat vrienden hele dorpen te bouwen of grote projecten te verwezenlijken. Sommige gamers hebben al imposante dingen gemaakt zoals het Vrijheidsbeeld, de Eifeltoren of zelf ontworpen kunstwerken. Deze kunstvorm wordt ook wel eens ‘Pixelart’ genoemd. Omdat Minecraft je zoveel vrijheid biedt, maken mensen zelf ook hun avonturengame. Zo belandden we op een server waarin iemand een hele kerker had uitgegraven met allerlei leuke objecten. Vervolgens had hij er een hoop valstrikken en monsters in geplaatst en daagde hij iedereen uit om alle objecten te gaan zoeken. De multiplayer van Minecraft heeft dus zeker heel wat te bieden aan mensen met een ruime fantasie.
Grafisch niet prachtig
Grafisch is Minecraft zeker niet de mooiste game op de markt maar dat heeft alles te maken met het feit dat je computer een enorme hoeveelheid blokken op je scherm moet toveren die allemaal vernietigd en verplaatst kunnen worden. Explosies worden wel goed weergegeven en het is knap om te zien hoe het water toch steeds de juiste weg naar beneden vind. Het is dan ook erg leuk om zelf rivieren aan te leggen en met een boot zo van kamp tot kamp te varen. Het oor wil echter ook wat en daarom is het jammer dat er weinig achtergrondmuziek is in Minecraft. Naast wat onheilspellende geluiden als er veel vijanden in de buurt zijn hoor je eigenlijk geen muziek. Dit valt wel op te lossen door een cd-speler te bouwen die plaatselijk wat muziek speelt. Het kreunen van de monsters en het geluid dat je hoort tijdens het mijnen, is dan weer aangenaam. Toch was wat meer muziek welkom geweest.
Toekomst
Momenteel worden er nog steeds heel wat updates doorgevoerd bij Minecraft waardoor je elke maand wel nieuwe dingen kunt doen. Maar wat staat er nog in de planning? Minecraft bedenker Markus Persson, beter bekend als Notch, heeft op zijn blog gezet dat je in de nabije toekomst betere boerderijen kunt bouwen, kunt spurten, dat woestijnen mooier zullen overlopen op gras en nog veel meer. Het leukste wordt waarschijnlijk wel de nieuwe dorpen, waar computergestuurde personages zullen wonen. Het doet een beetje denken aan de dorpen die je kunt bouwen in Terraria, een game die we binnenkort ook bespreken, en dat is enkel maar een pluspunt. Notch wil missies stoppen in Minecraft zodat het spel meer aanvoelt als een game. Misschien dat de bots je dus opdrachten zullen geven in de toekomst. De tijd zal het ons leren.
Verbeelding maakt het leuk
Hoewel het concept van Minecraft niet nieuw is, verbeterd het spel op elk vlak waardoor het zo snel populair is geworden. De game is niet bedoeld voor iedereen, zonder inspiratie en verbeeldingskracht zul je het hele concept saai en zielloos vinden. Maar mensen die precies weten wat ze willen en graag immense werelden verkennen, zullen verslaafd raken aan Minecraft. Het voorlopige minpunt aan Minecraft is het gebrek aan een echt doel, maar precies daarom moet je er zelf voor zorgen dat het spel leuk wordt. Samen aan projecten werken met vrienden is geweldig leuk en de updates die gepland zijn kunnen het spel enkel nog maar beter maken.
De Minecraft bèta kost momenteel 14,95 euro en de uiteindelijke versie, die in november uitkomt, zal twintig euro kosten. Een gratis versie is te spelen op de website van Minecraft maar deze bevat geen monsters en geeft je oneindig blokken om mee te werken, wat de ervaring heel wat saaier maakt.
Minecraft moet later dit jaar ook nog verschijnen voor de Xbox 360 en die versie zal gebruik maken van Kinect. Meer duidelijkheid omtrent deze versie is er momenteel nog niet.