Koningsdag 2017 - Top 10 beste koningen in films

  Koningsdag 2017 is gearriveerd! Om onze eigen koning te eren zijn we op op zoek gegaan naar de beste koningen in films. Heerschappij is namelijk een populair topic in de filmindustrie. Hier een top 10 met de beste koningen!

  10. King Baldwin IV (Kingdom of Heaven)

  De eerste film in deze lijst waar een koning een prominente rol speelt is Kingdom of Heaven. De film draait om Balian of Ibelin die naar Jeruzalem reist tijdens de kruistochten van de twaalfde eeuw. Daarbij moet hij de stad verdedigen tegen het gevaar van buitenaf, koning Baldwin IV is daarbij de koning van Jeruzalem.

  Baldwin IV was van 1174 tot 1185 de koning van de hoofdstad van het huidige Israël. Hij was dertien jaar toen hij koning werd maar stierf al snel aan de gevolgen van lepra. De ziekte vrat als het ware zijn lichaam op en daarom droeg hij ook een zilveren masker. Althans, dat is in de film zo, in het echt droeg hij geen masker.

  9. King Charles II of England (Michiel de Ruyter)

  Koning Charles II schittert in de Nederlandse film Michiel de Ruyter. Dit gebeurt met name omdat het karakter gespeeld wordt door Charles Dance, die we kennen van zijn rol als Tywin Lannister in HBO show Game of Thrones. Grappig feitje is trouwens dat hij ook de stem van Emperor Emhyr var Emreis inspreekt in The Witcher 3.

  Koning Charles II was een redelijk goede koning in zijn tijd. Hij werd verbannen uit Engeland, maar toen ze er daar achter kwamen dat het moeilijk is om een land te regeren hebben ze hem snel terug geroepen. Hij heeft vervolgens vanaf 1660 25 jaar land op de troon gezeten in Engeland.

  8. King Louie (The Jungle Book)

  De zelf tot koning benoemde King Louie maakte een blijvende indruk in The Jungle Book. Louie is een grote orang-oetang in the originele Disney film. In de real-life versie van het verhaal dat in 2016 werd uitgebracht noemt King Louie zichzelf een Gigantopithecus, een uitgestorven apenras dat wel drie meter hoog kon worden.

  In de recent verschenen versie is King Louie ook inderdaad zo gigantisch, maar in de oude tekenfilm is hij slecht een beetje groter dan de kleine Mowgli. Louie heeft controle over alle apen in de jungle en laat hen eten voor hem verzamelen zodat hij zelf lekker in zijn tempel kan blijven zitten.

  7. King Arthur (King Arthur)

  Het verhaal van koning Arthur, Sir Lancelot en Guinevere is er een die sinds de Middeleeuwen al met veel passie wordt doorverteld. Alleen degene die de zwaard uit de steen kon trekken is waardig om de nieuwe koning te zijn. Arthur is de persoon die bestemd is om zijn land te regeren nadat hij zonder moeite het zwaard Excalibur uit de steen trekt.

  Het verhaal van koning Arthur is zo inspirerend dat er al meer dan 50 films rond het verhaal zijn gemaakt. De laatste film in dit rijtje is King Arthur Legend of the Sword dat volgende maand in de bioscoop zal draaien met Charlie Hunnam als het titelpersonage. Zo een invloedrijke koning kan natuurlijk niet ontbrekend tussen de beste koningen in films.

  6. King Kong (King Kong)

  Misschien wel de bekendste 'koning' in onze lijst is de gigantische aap Kong. King Kong is al sinds 1933 een onvergetelijk icoon in de filmindustrie. Hij heeft sinds zijn debuut in acht films gespeeld met als laatste verschijning de dit jaar verschenen Kong Skull Island. De volgende verschijning zal Godzilla vs Kong zijn in 2020.

  King Kong is niet zozeer een echte koning, maar met zijn forse formaat maakt hij zeker een royale indruk. Je kunt maar beter respect hebben voor de aap want anders ben je snel de pineut. Door zijn onvergetelijke indruk op de film-industrie is King Kong onmisbaar in deze lijst met de beste koningen in films.

  5. King Priam (Troy)

  De film Troy uit 2004 is nog steeds een van de beste voorbeelden hoe je een goede film maakt in het tijdperk van de oude Grieken. De strijd om Troje is dan ook een van de meest interessante gevechten die zich in die periode hebben afgespeeld. Koning Priam is de laatste koning die Troje zal hebben in de geschiedenis en wordt in deze film gespeeld door Peter O'Toole.

  Priam probeert dapper zijn stad te verdedigen, maar negeert steeds goed advies dat Troje wel eens had kunnen redden. Het Trojaanse Paard dat het slotstuk van de film betekent werd de stad binnengehaald na bevelen van koning Priam. Het is ook zeker niet makkelijk om een heel rijk te regeren, maar door het aannemen van advies kun je soms je carrière redden.

  4. Thorin (The Hobbit)

  In deze lijst kunnen we Thorin niet vergeten. Thorin is ook wel bekend als Thorin Oakenshield en als King under the Mountain. In The Hobbit is Thorin er op uit om zijn koninkrijk terug in bezit te nemen nadat zijn vol is weggejaagd door de draak Smaug. Smaug is namelijk gek op goud en rijkdom en dwergen zijn ontzetten goed in het maken van deze dingen.

  Thorin heeft na de verbanning van de dwergen een groep dwergen samen weten te houden door barre omstandigheden. Tijdens de strijd bij Ravenhill laat Thorin zien een echte koning te zijn en dapper mee te vechten met zijn mede-dwergen. Hij is een waardige koning die we hier niet kunnen overslaan.

  3. King Longshanks (Braveheart)

  Koning Longshanks, ofwel Edward I of England, is niet per se een goede koning in Braveheart, gespeeld door Patrick McGoohan. Hij is onverbiddelijk en zal koste wat het kost zijn zin krijgen. Tenzij het aan William Wallace ligt dan, gespeeld door Mel Gibson. De gedrevenheid van Longshanks is iets dat je wilt zien in een goede koning.

  Dankzij koning Longshanks trekken de Britten ten strijde tegen de Schotten. Dit levert naast een coole strijd ook een van de meest inspirerende speeches op uit de filmindustrie. Zonder koning Longshanks zou dit Mel Gibson moment nooit plaats hebben gevonden. Genoeg reden dus om hem op te nemen in deze lijst.

  2. Simba (The Lion King)

  De beste geanimeerde koning is toch wel Simba uit The Lion King, die letterlijk een liedje zingt waarin hij vertelt dat hij niet kan wachten om koning te zijn. Al van jongs af aan leven we mee met Simba en zien hoe hij op tragische wijze zijn vader verliest. Meteen is er een bond met Simba die alleen maar blijft groeien hoe ouder Simba wordt. Later groeit Simba uit tot een echte koning en kan hij met trots zijn land regeren.

  Et als de meeste Disney films zit The Lion King vol met liedjes en wijze levenslessen. Zo leren we bijvoorbeeld dat het verleden belangrijk is om van te leren, maar dat je het verleden niet kunt gebruiken om jezelf tegen te houden verder te komen in het leven. The Lion King is een van de betere Disney films ooit en Simba mag dan ook niet missen in deze lijst.

  1. Aragorn (LOTR)

  Bovenaan de lijst van beste koningen in films vinden we Aragorn. Dit karakter uit The Lord of the Rings wordt gespeeld door Viggo Mortensen. Ondanks de onheilspellende voorspelling van Saruman dat Aragorn nooit gekroond zal worden tot koning van Gondor, is het hem toch gelukt. In de film The Return of the King wordt Aragorn de rol van koning van Gondor opgelegd.

  Met deze edelheid lukt het Aragorn om het leger van de doden achter zich te krijgen. Deze actie betekent uiteindelijk het einde van de moordende strijd rond Minas Tirith. Dit is slechts het begin van de heerschappij van Aragorn, maar het is vooral door de grootschalige epicness van deze strijd dat we Aragorn op de eerste plek zetten in deze lijst.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.