Komt Starfield ook naar de PlayStation 5 toe?

Article
donderdag, 23 mei 2024 om 20:00
starfield header hdf1687513667
Starfield werd gelanceerd als een Xbox-exclusive, maar die status is nu niet meer zo zeker. Kunnen we binnenkort ook de release van de game verwachten op de PlayStation 5?
Door de jaren heen is Starfield een vreemd traject doorgegaan als het gaat om de beschikbaarheid. Toen Bethesda begon met de ontwikkeling van de game, van het plan om hem uit te brengen op de PlayStation en Xbox consoles en PC. Net zoals dat het geval is met zo’n beetje alle andere games die de studio heeft uitgebracht.
Intern is Bethesda al bezig geweest met de game sinds 2015, na de release van Fallout 4, maar de productie ging echt in volle gang vanaf 2018. Aan het begin van 2021 werd Bethesda, samen met de gelijknamige uitgever, Zenimax en andere studio’s, overgenomen door Microsoft. Om een system seller te creëren voor de Xbox Series X/S, werd besloten om de ontwikkeling voor de PS5 te staken.
Voor de release van Starfield werd de beslissing gemeld als een logische keuze voor Bethesda. De ontwikkeling van de game zou namelijk ‘nog veel langer hebben geduurd’, als er ook nog een versie voor de PS5 gemaakt had moeten worden. Dat zei topman Derek Strickland tijdens de rechtszaak tussen Microsoft en de FTC vorig jaar. En toen was de lancering van Starfield al meerdere keren uitgesteld.
Door de overname van Bethesda en de beslissing die toen is gemaakt om de ontwikkeling van de PS5-versie te staken, viel de droom van Starfield-fans met alleen een PlayStation console in duigen om de game ooit te spelen. Maar er is nu toch weer een sprankje hoop voor die fans.

Een nieuwe strategie

Het begon allemaal in februari. Toen ging er een gerucht dat Microsoft van plan was om Xbox games naar de consoles van de concurrent te brengen, waaronder grote blockbusters als Starfield en Indiana Jones and the Great Circle. Het zorgde destijds voor veel ophef, waaronder Xbox influencers die hun steun in het het bedrijf opzegden, omdat ze vonden dat Microsoft hen had verraden.
In plaats van de geruchten meteen te ontkennen, kondigde de top van Xbox aan dat er ‘snel meer duidelijkheid zou komen’. Dat kwam een week later, waarin er veel werd gespeculeerd, in de vorm van een podcast met de top brass van Xbox: Phil Spencer, Matt Booty en Sarah Bond.
Er werd aangekondigd dat er inderdaad Xbox games zouden komen naar de PlayStation 5 en Nintendo Switch. Maar het ging om een viertal games die niet echt worden gezien als system sellers: Sea of Thieves, Hi-Fi Rush, Pentiment en Grounded. En met de ports kon tegelijkertijd nog wel wat extra geld worden verdiend.

Microsoft ziet dollartekens

Dat ‘extra geld’ blijkt nu alleen meer te zijn dan wat Microsoft had verwacht. Sea of Thieves bijvoorbeeld is verrassend populair op de PS5. En net zoals Sony nu nieuwe kansen ziet met PC door het succes van Helldivers 2, wil Microsoft CEO Satya Nadella naar verluidt nu de focus verleggen voor Xbox.
In een intern plan genaamd Latitude zou de topman nu de opdracht hebben gegeven om meer Xbox games te brengen naar de PlayStation 5. En daarbij zijn er geen grenzen voor beschikbare titels. Ook blockbusters als Starfield zouden dus groen licht hebben gekregen van Nadella om geport te worden naar andere consoles.
Er zijn meerdere bronnen die het gerucht hebben bevestigd, waaronder normaal goed ingelichte personen op het gebied van Xbox, zoals Jez Corden. En mogelijk krijgen we ook al snel meer te horen over de plannen van Microsoft. Naar verluidt worden namelijk meer ports aangekondigd tijdens de Xbox Games Showcase op 9 juni. Wil je Starfield spelen op de PS5, dan is het dus een goed idee om die presentatie volgende maand te bekijken. De kans is zeer reëel dat de RPG toch een nieuw huis vindt bij PlayStation.
Starfield - Xbox Series X Image
Starfield - Xbox Series X
EUR31.9939.99
Op voorraad
Koop op bol.

Populair Nieuws