Xbox sluit vier Bethesda studio's na tegenvallende resultaten

News
woensdag, 08 mei 2024 om 9:30
2022 06 18 redfall pf1682940198
Vier studio’s van Bethesda hebben niet lang profijt gehad van de overname van Xbox. De deuren bij de vier ontwikkelaars worden namelijk gesloten door de uitgever.
Lange tijd ging de aandacht uit naar de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Maar dat was niet de eerste grote overname van het bedrijf. Eerder werd al het hele portfolio van Bethesda en Zenimax aan Xbox Game Studios toegevoegd. Daar valt niet alleen ontwikkelaar Bethesda onder, maar ook veel andere studio’s.
Er kunnen nu alleen wel vier ontwikkelaars van het lijstje worden gestreept. Xbox heeft namelijk besloten om Arkane Austin, Tango Gameworks, Alpha Dog en Roundhouse Games te sluiten. Dat werd eerst gemeld door Bloomberg en later bevestigd door Arkane Austin en Tango Gameworks via X.
De medewerkers van de studio’s zijn ingelicht over de sluiting door een email van Matt Booty, het hoofd van Xbox Game Studios. Het besluit zou zijn genomen gebaseerd op ‘een herprioritering van titels en middelen’. Sommige medewerkers zullen worden overgeplaatst naar andere teams, terwijl het overige personeel wordt ontslagen.

Tegenvallende resultaten

Met de sluiting van de studio’s zegt Booty dat Xbox meer kan inzetten op franchises met ‘blockbuster games en geliefde werelden’. Hij hint daarbij naar de tegenvallende resultaten van nieuwe franchises. Zo werd er veel ingezet op Redfall, de laatste game van Arkane Austin, maar dat project bleek uiteindelijk een flop. Eerder heeft Bethesda nog beloofd om de game te blijven ondersteunen, maar de recente update voor de game blijkt nu de allerlaatste te zijn geweest. De servers blijven wel open voor spelers.
Met name de sluiting van Tango Gameworks is opvallend. Met Hi-Fi Rush heeft de ontwikkelaar namelijk één van de beste games van 2023 afgeleverd, die recent ook nog is uitgebracht op de PlayStation 5.
Hi-Fi RUSH - Windows Download Image
Hi-Fi RUSH - Windows Download
EUR32.99
Op voorraad
Koop op bol.
Waar Redfall nog wel speelbaar blijft, is dat niet het geval voor Mighty Doom van Alpha Dog. Vanaf 7 augustus zal de game niet meer te spelen zijn en de mogelijkheid om in-game aankopen te doen is per direct uitgeschakeld.