Is het einde voor GTA Online in zicht?

Article
zondag, 02 oktober 2022 om 11:00
gta online headerf1664533617
Eerder deze maand heeft Rockstar alle spelers en medewerkers bedankt voor hun inzet om GTA Online mogelijk te maken. Daarmee denken velen dat het einde voor GTA Online in zicht is. Maar is dat ook echt zo?
Het is bijna niet voor te stellen, maar GTA 5 en GTA Online hebben alweer hun negende verjaardag gevierd. De vraag is alleen hoe oud de games precies zullen worden en dan met name GTA Online - hoe lang zal Rockstar de servers nog blijven ondersteunen? Veel spelers hebben in de loop der jaren namelijk veel tijd, moeite en geld gestoken in hun digitale personages.
De laatste tijd is bovendien de vrees ontstaan dat Rockstar binnen een niet al te lange tijd de stekker uit de servers gaat trekken. Op de website van de ontwikkelaar is namelijk een bedankje verschenen richting alle werknemers bij het bedrijf die aan de game hebben meegewerkt. Zonder al die mensen zou er immers nog een GTA Online zijn geweest. Maar waarom zou er nu ineens een bedankje komen?
gta online summer update getaway carf1625064374

GTA Online goudmijn voor Rockstar

Wij denken in ieder geval niet dat Rockstar erover nadenkt om de servers van GTA Online binnenkort te sluiten. De reden daarom is eigenlijk heel simpel: geld. Hoewel de game dus ondertussen alweer negen jaar oud is, blijft GTA Online dagelijks enorm veel spelers aantrekken. Zo spelen er alleen op PC al dagelijks ruim 120.000 spelers tegelijkertijd.
De online wereld van Los Santos wordt niet alleen elke dag bezocht door duizenden spelers, die spelers geven ook nog eens veel geld uit. In GTA Online zijn er genoeg voertuigen, appartementen en exotische dingen waar je flink wat in-game dollars voor nodig hebt en die kan je ook met echt geld verkrijgen.
Naast de verkoop van GTA 5 zelf, blijft Rockstar dus aan de lopende band verdienen met de game. Vorig jaar wist de ontwikkelaar maar liefst 2,5 miljoen dollar per dag te verdienen aan GTA 5 en GTA Online. Dat is een stuk meer dan de kosten voor het online houden van de servers en het maken van nieuwe missies, voertuigen en events.
2022 02 08 gta 6 1f1644153798

GTA 6 nog lang niet aan de horizon

Met GTA Online heeft Rockstar momenteel dus een mooie geldkraan, die voorlopig nog niet dichtgedraaid zal worden. Er is namelijk ook nog een andere reden dat we niet verwachten dat Rockstar snel het einde zal inluiden voor GTA Online: de ontwikkeling van GTA 6.
Enorm veel spelers kunnen niet wachten op de release van de volgende Grand Theft Auto. Het is immers alweer negen jaar geleden dat het laatste deel uitkwam en dus is het hoofd tijd voor een nieuwe game in de reeks. Het gaat alleen nog wel even duren voordat GTA 6 in de winkelschappen ligt.
De ontwikkeling van een GTA game is immers niet zo eenvoudig en er gaan gigantisch veel manuren in zitten. Bovendien weten we heel goed hoe ver Rockstar is gevorderd met GTA 6 door de recente hack, waardoor er ineens tientallen gameplay video’s te zien waren. Daaruit blijkt dat GTA 6 nog in de vroege alfa-fase bevindt. Voordat de game eindelijk te koop zal zijn, zullen er nog een paar jaar overheen gaan. En als de broncode echt is gestolen, dan kan het mogelijk nóg langer gaan duren.
Tot die tijd kunnen GTA Online spelers gewoon de game blijven spelen en hoeven ze zich geen zorgen te maken. Rockstar en uitgever Take-Two zullen geen namelijk nee zeggen tegen het passieve inkomen dat de game blijft bieden, terwijl er ondertussen veel geld gepompt moet worden in de ontwikkeling van GTA 6.