In gesprek met Pandemonium Screenplays

Article
zaterdag, 16 september 2017 om 13:13
xgn google image
Er verschijnen maandelijks veel films. Maar voor zo een film op het witte doek verschijnt, wordt er eerst een screenplay geschreven. Er bestaan honderden screenplays en veel daarvan kun je met veel plezier lezen. Wij gaan het gesprek aan met Pandemonium Screenplays, een beweging die je wil laten lezen.
Pandemonium Screenplays bevindt zich in Santa Monica, Amerika, en wil mensen bewust te maken van het plezier dat je kunt halen uit het lezen van een simpele screenplay. Zo bestaan er duizenden screenplays die schreeuwen om gelezen te worden.
Natalie Leibert, administrator bij Pandemonium Screenplays, vertelt:

In gesprek met Pandemonium Screenplays

Voor dit interview gaan we in gesprek met Aaron Davis (Creative Director en CEO), Natalie Leibert (Admin), Cassie Brown (Blogger) en Jerry Sampsons (bekijkt alle screenplays die worden ingestuurd). Zij vertellen ons onder andere waarom je beter al die dikke novels aan de kant kunt leggen, om in plaats daarvan een screenplay van je favoriete film te lezen.
116311 1

Waarom zou iemand een screenplay moeten lezen?

Lezen doet iedereen wel. Al is het om een studieboek te leren, je Facebooktijdlijn door te spitten of om een spannend verhaal tot je te nemen. Maar lees je ook screenplays? Waarschijnlijk niet. Er zijn daarentegen een heleboel redenen om een screenplay te lezen.
Het lezen van een screenplay moet je enthousiasmeren om uiteindelijk de bijbehorende film te willen zien. Zo trekt het je mee in een verhaal, waar je een beeld bij wilt vormen.

Waar kun je een screenplay mee vergelijken?

Dit haakt direct in op wat Cassie Brown, blogger bij Pandemonium Screenplays, over screenplays weet te vertellen. Het lezen van een screenplay is namelijk vergelijkbaar met het bekijken van een film. Je fantasie krijgt de vrije loop en zelf 'ontwikkel' je een film.
Ook Natalie Leibert, administrator bij Pandemonium Screenplays, heeft hier iets aan toe te voegen. Zo kun je op die blauwdruk volledig je eigen verbeeldingskracht loslaten.
Het lezen van een screenplay geeft veel vrijheid. Je favoriete acteurs komen allemaal voor in je film. Ben jij bijvoorbeeld een enorme fan van Leonardo DiCaprio, dan kun je fantaseren dat hij de hoofdrol vertolkt in de screenplay die je op dat moment leest.
116313 2

Moeten we de novels aan de kant leggen?

En met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol van je favoriete film, kan die screenplay misschien wel erg vlot weglezen! Aaron Davis vertelt dat het sneller leest dan een novelle.
Je kunt het eigenlijk vergelijken met het bekijken van een film, het duurt ongeveer even lang.
Hierdoor wordt het plots veel aantrekkelijker om geen boek meer te lezen, maar over te stappen op het lezen van een screenplay. Je kunt plots veel meer verschillende dingen lezen!
116314 2

Wat moet ik dan nu lezen?

Door de jaren heen zijn er een hoop verschillende films verschenen en er is dan ook een uitgebreide bibliotheek aan keuzes. Toch heeft iedereen zijn favorieten. Vanuit Pandemonium Screenplays hebben we daarentegen wel één aanrader meegekregen: de screenplay van de film Memento. Het scenario hiervan ontving een nominatie voor de Golden Globe en Oscars. Ook kreeg de film uiteindelijk een hoop lovende recensies.
Aaron Davis vertelt:
Memento is oorspronkelijk verfilmd door Christopher Nolan, de regisseur achter Conception en de drie Batman-films waaronder Batman The Dark Knight. In het verhaal volg je een personage dat leid aan amnesia. Hij weet niet meer wat er allemaal met hem is gebeurd, behalve dat zijn vrouw is vermoord door éne 'John G.' Hij wil wraak!!
116315 1

Wie zijn nu goede screenplaywriters?

Maar naast het script van Memento zijn er nog andere verhalen van erg goede screenplayschrijvers. Zo hebben we ook gevraagd of de mensen van Pandemonium Screenplays enkele namen kunnen noemen. Jerry Sampson kwam zeker met een naam aan.
Het loont volgens Sampsons zeker om de volgende namen eens op te zoeken:
Natalie Leibert, admin bij Pandemonium Screenplays, voegt hier ook nog aan toe dat Woody Allen een erg goede scenarioschrijfster is. Hij begon met zijn carriere toen hij pas vijftien jaar oud was! Ze is voornamelijk bekend door haar romantische komedies uit de jaren '70.

Populair Nieuws