Indietitels op PlayStation 4: Octodad: Dadliest Catch

Article
zaterdag, 26 oktober 2013 om 17:00
xgn google image
De meest vreemde titel in deze indieweek is misschien wel Octodad: Dadliest Catch. In de game kruip je in de huid van een octopus die eigenlijk gevangen zit in het verkeerde lijf. Tja, doe je dan maar eens voor zoals mensen denken dat je bent.
Octodad: Dadliest Catch is het vervolg op Octodad, een game die in 2010 uitkwam. De hoofdrol gaat uit naar een bijzonder mannetje. Hij draagt een nette blouse, een blauw pak en een rode stropdas. Daar is op het eerste oog niets mis mee, zou je denken. Verkeerd. Voor de kijker verraadt zijn gele kop het al, alsook de tentakels die onder zijn blouse en pak vandaan komen. De hoofd'persoon' is een octopus.
Identiteitscrisis
Het mannetje heeft een identiteitscrisis, zo blijkt. Hij wil namelijk niets liever dan een gewoon mensenbestaan leiden. Dat gaat hem ten dele goed af. Hij ziet eruit als een mens en functioneert redelijk als een mens. Dat blijkt uit zijn eerste missie, want die bestaat uit het trouwen van een vrouw. Verder zien we in een trailer een gelukkige familiefoto met daarop een vrouw en twee kinderen, zonder twijfel is dit het gezin van meneer de octopus. Hij is de vader, jawel.
De kunst is om dit vrolijke familieleven te kunnen blijven leven, zonder dat kinderen en vrouwlief argwaan krijgen. Spelers moeten in Octodad: Dadliest Catch puzzelen om progressie te boeken. Hoewel het hele idee heel interessant klinkt, hebben wel twee vraagtekens. Want hoe diepgaand of afwisselend worden de puzzels en hoe laat de game zich bedienen? Dit is de enige titel van deze hele week die we al in handen gehad hebben bij Sony, dus zijn we iets kritischer dan bij de andere indietitels.
Nog wat vraagtekens
Wat betreft de puzzels valt het te hopen dat die wat verder gaan dan we nu vermoeden. Want enkel het oprapen van een sleutel of een deur openen stelt niet zoveel voor. De trailers laten niet meer zien en ook tijdens onze eerste speelsessie hebben we geen diepgaandere puzzels meegemaakt.
Meer vraagtekens zetten we neer bij de besturing. Dat is zeker iets dat niet eenvoudig zal zijn en één die je in de vingers moet krijgen. De octopus heeft namelijk 'armen' én 'benen' en die zul je allemaal met verschillende knoppen moeten bedienen. Na een paar minuten in een speelsessie verliep dat nog niet heel soepel, maar wie weet baart oefening kunst. Overigens kan de game met de dualshock controller gespeeld worden, maar zal het spel ook ondersteuning van de Move kennen.
Van student naar ontwikkelaar
Toch geven we ontwikkelaar Young Horses het voordeel van de twijfel. Want eerlijk is eerlijk: een octopus die eigenlijk geboren is in het verkeerde lichaam is niet eens zo'n heel gek idee. Bovendien oogt de game leuk, en is die voorzien van vrolijke kleuren.
De ontwikkelaar bestaat uit een aantal studenten van DePaul University, dat dus eerder het vorige deel maakte. Young Horses werd in 2011 opgericht tijdens de Game Developers Conference. Daar werden de studenten genomineerd voor Student Showcase Winner voor Octodad. Vandaar dat het bedrijf nu verder is als een serieuze studio en er dus een vervolg van de game op komst is.
Voordeel van de twijfel
Het is dus even de vraag hoe de game uitpakt op het gebied van de besturing en de puzzels. Young Horses is nog niet een bedrijf waar je 'U' tegen zegt, iets wat je bijvoorbeeld wel doet bij The Chinese Room. Maar hé, je moet ergens beginnen. En gezien het idee leuk is, alsook het stijltje weer eens wat anders is, geven we de enthousiastelingen van Young Horses het voordeel van de twijfel.