Hoe je de Tropico 6 verkiezingen overleeft

Article
dinsdag, 29 oktober 2019 om 10:42
analisis tropico 6 se un gran dictador 149436f1572261952
In Tropico 6 ben jij de dictator van je eigen eilandengroep. Samen met je trouwe assistent Penultimo trek jij aan de touwtjes en hou je het volk in het gareel. Althans, als je het slim aanpakt, want eens in de 10 jaar zijn er verkiezingen. Hoe je deze verkiezingen overleeft vertellen wij je!
'El Presidente. Het is weer bijna tijd voor de verkiezingen op Tropico. Het volk wil graag stemmen dus bereid je speech voor'. Dit zul je eens in de tien jaar horen als jij in Tropico 6 de macht hebt. Het is dan tijd om te gaan kijken hoe tevreden je volk eigenlijk is en hier slim op in te spelen. Wat is er in de afgelopen tien jaar gebeurd op je archipel (en wat juist niet)?

Je speech voorbereiden

Deze elementen bepalen namelijk de richting van de speech die je vanaf het balkon van je massieve paleis houdt. Gaat alles economisch goed, dan zal je speech waarschijnlijk openen met 'Welkom in de gouden eeuw van Tropico', maar als iedereen in een krot woont begint je speech met een lectuur over hoe moeilijk het wel niet was de afgelopen tien jaar. Dit vormt de opzet voor de rest van je speech die je zelf zult moeten bepalen.
Die speech bestaat uit vier onderdelen: problemen erkennen, facties aanprijzen, iemand de schuld geven en verbetering beloven. Hieronder nemen wij je stap voor stap mee door deze punten van de Tropico 6 verkiezingen. Aan het einde van de rit ben en blijf jij El Presidente, spiritueel leider en systematisch onderdrukker van je volk!
tropico6 win64 test screenshot 2018 08 06 16 43 12 12f1572261931

Problemen erkennen

De eerste stap in je verkiezingen is het erkennen van de problemen die zich op jouw eilandengroep voordoen. Deze zal niet al te moeilijk zijn, want tijdens jouw termijn van tien jaar heb je deze al aan den lijve ondervonden. Zo word je tijdens het spelen actief op de hoogte gebracht van het feit dat de kluis bijna leeg is of dat je volk chagrijnig over het eiland loopt omdat ze in favela's wonen.
Je kunt bijvoorbeeld aandacht schenken aan eten, zorg, geloof, plezier, wonen of vrijheid. Let wel op, je kunt slechts één probleem op je archipel erkennen. De rest van de problemen blijft in de kunstmatige hoofden van je digitale volk sluimeren. De keuze hierin is redelijk eenvoudig: kies het grootste probleem en erken het richting je volk. Of je er dan later iets mee gaat doen is helemaal aan jou. Denk aan andere dictatoren zoals Stalin of Franco die termijn op termijn riepen dat er verbetering zou komen, maar dat niet (voor iedereen) boden.
tropico6 2018 05 08 15 52 16 17f1572261911

Een factie aanprijzen

De tweede fase van je speech is het aanprijzen van een factie. Op jouw eilandengroep zijn altijd meerdere facties aanwezig. Je volk is onderverdeeld in kapitalisten, communisten, religieuzen, intellectuelen, militaristen en nog meer facties. Afhankelijk van de richting waarin jij je land wil stuwen is het verstandig om een van deze groeperingen te prijzen. De groep die je prijst zal namelijk een tijdelijke boost krijgen van hun standpunten.
Dat betekent dat, wanneer je de militairen aanprijst, het leger tijdelijk sterker is. Handig als je overhoop ligt met een grootmacht. Als je ervoor kiest om de intellectuelen op je eilanden te prijzen zal de ontwikkeling van technologie bijvoorbeeld weer sneller gaan. Zo heeft iedere factie zijn voordeel.
Het steunen van een factie kan ook nadelen hebben. Als er op de achtergrond bijvoorbeeld een complot gesmeed wordt om een militaire coup te plegen, kan het zomaar zijn dat er na de verkiezingen ineens een stel mannetjes met machinegeweren over je eiland rent. Dat is natuurlijk niet zo handig als je rustig in je hangmat wil liggen, terwijl je je geld telt.
screenshot 5f1572262073

Een grootmacht de schuld geven

Als je eiland nou bezaaid is met favela's, je volk niet blij is, het leger ontevreden rondwandelt en je eigenlijk alleen maar tegenslagen kent, hoeft dat niet jouw schuld te zijn. Althans, richting het volk, want hoe je het ook wendt of keert, jij hebt de volledige controle over je eiland. Je kunt altijd zeggen dat al het onheil op je eiland van een naburige grootmacht af komt.
Zo kun je de schuld bij Westerse landen, de EU, de Verenigde Staten, China of Rusland neerleggen. Hierbij maak je je volk tevredener, maar verslechter je je relatie met de aangewezen grootmacht. Als die relatie al niet zo heel sterk was kan het zomaar zijn dat er ineens een oorlog ophanden is en dat er van alle kanten bootjes aan komen varen om je land binnen te vallen. Als dat gebeurt moet je er in ieder geval voor gezorgd hebben dat je leger van wanten weet of die troon waar je zo lekker op zit is heel snel niet meer van jou.
tropico6 2018 05 08 15 51 30 67f1572262170

Verbetering beloven

Als laatste stap in je speech is het aan jou om verbetering te beloven. Hierbij moet je rekening houden dat je mensen aan gaat spreken die nog niet bepaald hebben hoe ze gaan stemmen, maar gelijktijdig ook niet blij met je zijn. Daarnaast moet je rekening houden met je vorige keuzes. Heb jij net een probleem erkend rondom gezondheidszorg, dan is het misschien slim om juist dat probleem aan te pakken in deze stap.
Anderzijds heb je natuurlijk net dat probleem benoemd en kan het volk al bedenken dat je daar iets mee gaat doen. Afhankelijk van jouw keuze beïnvloed je een groep kiezers die nog zweven. Misschien word jij zo wel de Mark Rutte van Tropico 6 verkiezingen en stijg je ineens enorm in de peilingen. Bedenk wel dat je met deze keuze ook de richting bepaalt van je komende termijn en dat je vlak na de verkiezingen een korte tijd hebt om hier een start mee te maken.
tropico6 win64 test 2018 05 04 16 30 45 38f1572262331

Na je speech

Als jij je speech gehouden hebt is het hoog tijd dat mensen naar de stembus gaan en dat je alvast begint met het doorvoeren van je verbeteringen. Dat betekent betere huizen bouwen, je leger versterken of meer kerken bouwen, afhankelijk van je speech. In de tussentijd gaat het leven op je eilandengroep nog een paar maanden door.
Je assistent Penultimo komt dan ook nog een paar keer bij je langs. Hij zal je bijvoorbeeld voorstellen om de verkiezingen te saboteren of mensen om te kopen. Ga je hierin mee, dan is de kans groter dat je wint. Wordt jouw fraude ontdekt? Dan is de kans behoorlijk aanwezig dat je een massa mensen met hooivorken voor je deur hebt staan en dat je afgezet wordt. Als dat gebeurt of wanneer jij de verkiezingen verliest, is het Game Over en word je van je eigen eilandengroep af getrapt.

Tropico 6 verkiezingen

Dit is het stappenplan van de Tropico 6 verkiezingen. Wij wonnen simpelweg door de kijken wat er goed en fout ging, nagenoeg alle verkiezingen en zaten jarenlang prinsheerlijk op onze dictatorsstoel. Wij voelen ons dan ook heerlijk als leider in de game.