Hoe het voelt om in Tropico 6 een leider te zijn

Article
woensdag, 23 oktober 2019 om 17:15
analisis tropico 6 se un gran dictador 149436f1572261952
Iedereen heeft er wel eens van gedroomd hoe het leven zou zijn met totale macht. Iedereen die naar je luistert en niemand die je vertelt wat je moet doen. Dit leven kan digitaal voor jou weggelegd zijn in de city-building game Tropico 6. Daar ben jij namelijk de dictator op je eigen eiland. Wij vertellen je wat je moet doen als leider van je eigen archipel in Tropico 6.

Je eigen eiland

Je wordt wakker en de eerste persoon die je ziet is je trouwe assistent Penultimo. Hij vertelt je dat je land er mooi bij ligt. De palmbomen wuiven in de wind, de golven geven het strand die sierlijke gloed en je paleis staat te schitteren in het midden van jouw archipel. Je volk is gedwee in de weer om het land te bewerken en de goud- en kolenmijnen de exploiteren. Welkom op Tropico, jouw prachtige dictatorschap.
Het is een nieuwe dag, meldt Penultimo en er is veel werk aan de winkel. Er komt niet genoeg geld binnen, de mensen worden steeds ontevredener en op het eiland staan overal krotten die al omvallen als je ernaar kijkt. Tijd om de mouwen op te stropen want het leven van El Presidente gaat niet over rozen, al ben je wel de rijkste en machtigste man in de buurt.
tropico6f1571805903

Bouwen

De eerste taak die jij als El Presidente opgelegd krijgt is het verbeteren van de infrastructuur op de eilandengroep. Dit is momenteel nog een bij elkaar geraapte stapel gebouwtjes en een paar kleine boerderijtjes die niet veel geld in het laatje brengen. Geld is natuurlijk wat je wil hebben, maar zelf ga je daar niet voor de handen uit de mouwen steken. Daar is je volk voor, dus zet ze aan het werk en kijk vooral toe hoe ze voor je aan het zwoegen zijn. Wat een heerlijke baan heb je als El Presidente.
Laat een weg aanleggen naar de mijn in de buurt, zodat je werkers hier goud uit kunnen winnen. Laat vervolgens een aantal boerderijen met vee en een leerlooierij bouwen zodat je een sterk exportproduct hebt. Maak vervolgens een distilleerderij en stuur een stel mensen de bossen in om hout te hakken, bananen te oogsten en zorg ervoor dat ieder van deze mensen een plekje heeft om te slapen. Dat kan een favela zijn van bij elkaar geraapt puin, maar ook een net rijtje huizen waarin een paar gezinnen gelukkig leven. Die laatste optie is natuurlijk duurder, maar is netter en zorgt ervoor dat er hoger opgeleide mensen in jouw land gaan wonen.
Let wel op in welke volgorde je dingen bouwt en op welke plek je bepaalde gebouwen plaatst, want niet alles werkt overal even goed. Daarbij moet je er rekening mee houden dat er geld verdiend moet worden voordat je het uit kunt geven.
tropico6f1571806030

Handeltjes

Bij het verdienen van geld komen de handeltjes in Tropico 6 naar voren. Alles wat je volk voor je met bloed, zweet en tranen verbouwt en uit de grond van jouw eilandengroep haalt, kan geld opleveren via handelsroutes. Het leuke hiervan is dat het handelen een missie op zich is. In Tropico 6 is het opzetten van handelsroutes erg uitgebreid, maar wel behoorlijk toegankelijk gehouden.
De gouden regel bij het handelen is: als je zomaar wat kiest ben je in no-time een arme El Presidente. Pas zodra je je een beetje verdiept in de handel (vooral vóórdat je dingen gaat verbouwen) kun je anderzijds het geld bijna naar je eiland gedragen zien worden.
Het handelen in de game werkt via schepen. Je zit tenslotte op een eilandengroep, dus een haven moet je altijd op ieder van je eilanden hebben om dat eiland te kunnen bevolken en exploiteren. Zodra je een haven en producten hebt kun je kiezen om te gaan exporteren. In het menu staat aangegeven of je product daarmee geld op gaat leveren. Hoe hoger de cijfers bij je exportproducten zijn, hoe meer geld je verdient.
Dit zorgt uiteindelijk voor een glimlach op jouw gezicht. Verder moeten er voor een handelsroute ook producten geïmporteerd worden. Hierbij geldt precies het omgedraaide: hoe lager de cijfers, hoe gelukkiger El Presidente als een soort Oom Dagobert in zijn hangmat ligt.
tropico6f1571806166

Een militaire macht of toch een gelovig land?

Als El Presidente heb jij intussen stevig de touwtjes in handen. Iedereen is aan het werk en je handel loopt geweldig. Maar wat voor land je nou precies onder je bewind hebt, is nog steeds niet bepaald. Terwijl jij druk bezig bent met het opzetten van de economie is er een waslijst van verzoeken op je deurmat gevallen, weet je assistent Penultimo te melden. Het volk wil graag dat er kerken gebouwd worden en het zou ook niet onverstandig zijn als er theaters, bars en wat andere gelegenheden gebouwd worden. Bouw je deze niet, dan zal je volk langzaam maar zeker ontevreden worden. En je doet tenslotte alles voor je volk, toch?
Of kies je ervoor om je volk uit te buiten en te luisteren naar je generaal? Die heeft namelijk ook wat memo’s naar Penultimo doorgestuurd. Het leger wil meer slaapplekken en een betere beveiliging van je eiland. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een vijandig land binnenvalt om jou uit je hangmat te gooien. Ziet je generaal geesten of heeft hij een punt?
Kies jij ervoor om je militaire macht uit te breiden, dan zal dit uit het budget komen van je volk. Kies je er anderzijds voor om je volk te geven wat het wil, dan komt het leger weer tekort. Er is telkens wel een partij die niet helemaal gelukkig is. Deze keuze zul je regelmatig moeten maken in Tropico 6. Zodra een van de partijen onder jouw macht compleet ongelukkig is heb je bijvoorbeeld een coup aan je broek of staat er een mensenmassa met hooivorken voor je deur. Hoe je Tropico 6 ook speelt, zorg ervoor dat iedereen blij is, want anders zul je het bezuren.
tropico6f1571806279

Toespraken houden voor je verkiezingen

Eens in de zoveel tijd zullen er daarnaast verkiezingen zijn in de game. Dit is je kans om te schitteren en eens goed te kijken wat het volk wil. Althans, wat ze willen horen. Verstand van politiek is nuttig, want jouw beloften en uitspraken zorgen voor de uitslag. Beloof jij je volk verbetering op het gebied van woonruimte of bijvoorbeeld meer uitgaansgelegenheden? Prijs je het leger of erken je juist dat je leger op alle vlakken faalt? De keuze is aan jou en zal bepalen wie er op je stemt.
Als laatste onderdeel van je speech kun je landen aan de andere kant van de oceaan te grazen nemen. Dit kan leiden tot meer tevredenheid op jouw grondgebied, maar aan de andere kant van het water zal dit niet goed vallen. De kans dat er een oorlog ontstaat en een grootmacht jouw land binnenvalt is dan aanwezig. Bovendien is dit niet gunstig voor je handelsroutes.
Wat je ook zegt tijdens je speech, meteen hierna begint de verkiezingsperiode. Je hebt dan nog even om rustig te genieten van je paleis en je hangmat. Je kunt ook kiezen om mensen om te kopen om op je te stemmen en uiteindelijk zal je trouwe assistent nog een mogelijkheid geven die de peilingen een zetje in jouw richting geven. Je kunt de verkiezingen namelijk ook saboteren.
Jouw verkiezingen beginnen op de Xbox One, PC en PlayStation 4. Op deze platformen is Tropico 6 namelijk te koop.