Hoe bepaalt LEGO wat voor steentjes je na het bouwen over hebt?

Article
zaterdag, 19 oktober 2024 om 16:00
Iedereen die wel eens een LEGO-set heeft gebouwd, weet dat wanneer je klaar bent, er altijd nog steentjes over zijn. Meestal zijn het de allerkleinste stukjes. Maar hoe bepaalt LEGO welke steentjes je extra krijgt?
Als je na het bouwen van je LEGO-set nog wat onderdelen over hebt, is dat geen reden voor paniek. Je hebt waarschijnlijk geen fout gemaakt, het is gewoon zo dat er in elke set een paar extra onderdelen zitten. Wat alleen lastig te achterhalen is, is of er enige logica zit in wat je extra krijgt. Het enige dat de extra steentjes vrijwel altijd gemeen hebben, is dat ze klein zijn.
lego 708088 1280

Kloppend gewicht

Dat het om kleine steentjes gaat is geen toeval. Van de kleine onderdelen is het namelijk het moeilijkst om te bepalen of de machines die LEGO-steentjes bij elkaar zoeken voor sets, er genoeg inpakken. Want hoewel LEGO precies weet hoeveel van elk steentje nodig is voor een set, worden ze niet stuk voor stuk uitgeteld in de fabriek.
In plaats daarvan worden de zakjes waar de LEGO in zit wanneer je de doos voor het eerst openmaakt gewogen. De machine weet hoeveel het zakje hoort te wegen wanneer de juiste combinatie van steentjes erin zit en doet het zakje dicht wanneer het gewicht klopt. Maar iedereen die wel eens met een keukenweegschaal heeft gewerkt, weet dat kleine verschillen in gewicht niet altijd heel makkelijk te zien zijn.
Met kleine onderdelen is er daarom een groter risico dat het zakje dichtgaat terwijl niet alle onderdelen erin zitten. Om daarvoor te compenseren worden er van de steentjes die een probleem kunnen zijn, een paar extra exemplaren toegevoegd. Wat je precies extra krijgt, lijkt van te voren bepaald te worden, want wanneer je dezelfde set twee keer koopt, heb je vaak dezelfde extra onderdelen.

Goedkoper dan vervangen

Je zou denken dat het toevoegen van extra onderdelen vooral veel kosten met zich meebrengt. Maar dat valt wel mee, zeker vergeleken met het alternatief. Een klant een steentje nasturen omdat er iets mis is gegaan in de fabriek kost relatief veel geld voor het verschepen van relatief weinig steentjes. Standaard wat extra’s in de doos gooien is dan een stuk voordeliger.
Uiteraard is het ook goed voor de reputatie van LEGO als bedrijf als er reserveonderdelen in de set zitten. Je wil er niet om bekend staan dat klanten steeds naar de klantenservice moeten als er weer eens een klein onderdeel ontbreekt. Een grote klanttevredenheid is de prijs van de extra steentjes wel waard.

Het mes snijdt aan twee kanten

Dat het juist de kleine onderdelen zijn waarvan er een paar extra in een doos zitten, heeft natuurlijk nog een ander voordeel. Aangezien het de kleine onderdelen zijn die je het makkelijkst kwijtraakt, is het voor de klant ook handig dat er als het ware reserveonderdelen in de set zitten. Zo is de oplossing voor als er in de fabriek iets mis gaat hetzelfde als wanneer er thuis iets mis gaat.