Deze historische games zijn een perfecte geschiedenisles

Article
vrijdag, 02 juli 2021 om 14:00
valhalla5f1704711956
De geschiedenis kan ons veel dingen leren, maar niet iedereen heeft zin om in een dik geschiedenisboek te gaan bladeren. Gelukkig zijn er ook historische games die perfect dienst doen als geschiedenisles, vooral als je op een actieve manier het verleden wil beleven.

Assassin’s Creed Valhalla

Als er één franchise is waar liefhebbers van historie aan zullen denken, dan is het wel Assassin’s Creed. De gamereeks is gegaan van het Heilige Land ten tijde van de Kruistochten, naar de Peloponnesische Oorlog in Griekenland tot aan de Victoriaanse tijd in Londen. Als je de verschillende facetten van de geschiedenis wil verkennen, dan is de Assassin’s Creed franchise daar perfect voor.
Het nieuwste tijdperk in de franchise datAQ8 je kan bezoeken is de 9de eeuw na Christus in Engeland met Assassin’s Creed Valhalla, ten tijde van de viking-invasie. Jij speelt dan ook met Eivor, een Noorse krijger die zijn eigen land ontvlucht om samen met zijn adoptiebroer een eigen koninkrijk te beginnen in Engeland. Daarvoor zal je natuurlijk wel de nodige steun nodig hebben, dus moet je langs de verschillende koninkrijken die het Britse eiland rijk is gaan.
Tijdens het avontuur zal je dan ook veel verschillende historische figuren tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de legendarische koning Alfred the Great en de zonen van Ragnar Lothbrok. Natuurlijk zullen sommige karakters wel iets zijn aangepast om in het verhaal van Assassin’s Creed Valhalla te passen, maar dat mag de pret niet drukken. Tel daar ook nog eens alle historische, accurate details bij op, zoals gewoontes en architectuur, en het is net alsof je in een tijdmachine bent gestapt!
europa universalis ivf1625146315

Europa Universalis IV

Wil je alles weten van de late middeleeuwen tot aan de vroege moderne tijd in Europa, dan is er één game die je niet mag overslaan als geschiedenisles: Europa Universalis IV. Deze titel van Paradox is de ultieme grand strategy game die jou de macht geeft over één van de naties in 1444 tot aan 1821.
Daarbij heb je niet alleen de controle over legers, zoals we dat zien in de meeste RTS-games, maar moet je zo’n beetje elk aspect van je rijk managen. Zo moet je zorgen voor inkomsten via handel, zorgen dat je niet door je buren wordt aangevallen via diplomatiek, nieuw land bemachtigen via kolonisatie en ga zo maar door.
Door jouw acties zal je mogelijk dus niet de exacte geschiedenis van een land leren kennen, maar wel hoe het er precies aan toe ging in die tijd, welke strategieën en technologieën werden gebruikt, hoe verhoudingen in Europa ervoor stonden en welke grote gebeurtenissen zich destijds afspeelden. En wil je de ervaring uitbreiden, dan staan er ook nog eens talloze uitbreidingen op je te wachten.
kingdom come deliverancef1625147038

Kingdom Come: Deliverance

Ben je meer fan van de up close and personal-methode in games, dan is Kingdom Come: Deliverance misschien meer jouw ding als het gaat om een geschiedenisles. In de game speel je namelijk met de jonge Henry, de zoon van een smid in het stadje Skalitz in Bohemia - het huidige Tsjechië.
Het land kent alleen onrustige tijden, want na de dood van Holy Roman Emperor Charles IV stort het land zich in een burgeroorlog. De ouders van Henry sterven tijdens een aanval op Skalitz door de usurper Sigismund en de jongeman trekt eropuit om zijn ouders te wreken. Dat klinkt alleen een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.
In Kingdom Come: Deliverance ben je namelijk geen machtige krijger of een getrainde ridder, je bent slechts de simpele zoon van een smid. Je zal dus moeten leren vechten met een zwaard, je moet je uithoudingsvermogen trainen om een harnas te kunnen dragen en je kan aan het begin zelfs niet goed lezen en schrijven. Kingdom Come: Deliverance is daarmee de perfecte simulator om te zien hoe het simpele volk moest overleven in de 15de eeuw, in plaats van de gebruikelijke focus op mensen met blauw bloed.
valiant hearts the great warf1625147154

Valiant Hearts: The Great War

Als we kijken naar oorlogen in populaire media, dan wordt de Eerste Wereldoorlog verrassend weinig gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aantal games dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog ten opzichte van WW1. Gelukkig heeft Ubisoft Montpellier ons wel iets laten leren over de verschrikkelijke oorlog en ook nog eens op een unieke manier.
Bij een gruwelijke oorlog die werd uitgevochten in de loopgraven, zou je namelijk snel een first person shooter verwachten. In Valiant Hearts: The Great War moet je juist puzzels oplossen met vier verschillende karakters in 2D-levels en onderweg leer je van alles over de gruwelijke oorlog die een lange periode van bloed en verderf inluidde in Europa.
Valiant Hearts: The Great War zet daarnaast de gewone mensen voorop die in de oorlog werden gezogen, tegen hun eigen wil, in plaats van bloeddorstige leiders die smullen van een veldslag. Dat alles wordt getoond in een prachtige, cartooneske stijl die niet afdoet aan de duistere tijd, maar ondertussen de periode toegankelijk maakt voor een groot publiek.
total war rome iif1625147226

Total War: Rome II

Een periode die juist wel geliefd is in populaire media, is natuurlijk de tijd van het Romeinse Rijk, dat voor honderden jaren een groot gedeelte van Europa, Noord-Afrika en West-Azië domineerde. Uiteraard moesten de Romeinen het daarbij opnemen tegen een groot aantal volkeren en naties, die je mag naspelen in Total War: Rome II.
Uiteraard hoef je dat niet per sé met de Romeinse legioenen te doen, want in de game kan je met verschillende volkeren aan de slag. In plaats van alle ‘barbaarse’ volken op één stapel te gooien als ‘rebel nation’, heeft ontwikkelaar Creative Assembly er in de sequel bovendien voor gekozen om spelers te kunnen laten kiezen uit alle losse stammen. Daarbij zijn er maar liefst 117 facties waar je mee aan de slag kan, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.
Naast oorlogvoeren zijn er bovendien ook andere manieren waarmee je kan winnen. Zo zullen sommige facties zich juist richten op diplomatie of handel om de bovenliggende partij te worden. Creative Assembly heeft daarbij ook goed gekeken naar de historie. Wil je dus op een leuke en tactische manier achter de geschiedenis van het Romeinse Rijk komen, dan is Total War: Rome II de perfecte keuze.