Steengoede films en series over slavernij die je gezien moet hebben

Article
vrijdag, 02 juli 2021 om 13:30
the underground railroadf1625222839
Met de excuses van de gemeente Amsterdam met betrekking tot het slavernijverleden waar de stad een grote rol in had, lijkt er steeds meer erkenning te komen over dit emotionele verleden, ook op politiek gebied. Als je wilt leren hoe het slavernijverleden er nou echt uitzag en wat mensen van kleur vroeger moesten doorstaan, zijn deze titels over slavernij hieronder echte aanraders.

1. Hoe Duur was de Suiker

De Nederlandse film Hoe Duur was de Suiker vindt plaats in het vroegere Suriname in 1747. De film is gebaseerd op de succesvolle roman van Cynthia McLeod en vertelt het meeslepende verhaal van twee jonge vrouwen genaamd Sarith en haar slavin Mini-Mini, gespeeld door Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. In de film raakt Sarith ongelukkig door het harde leven in de kolonie. Toch krijgt Mini-Mini eindelijk de kans op een gelukkig leven, weg van haar meesters en van het brute leven als een slavin. Maar durft ze de kans wel te grijpen?
De film is geschreven en geregisseerd door Jean van de Velde. In Hoe Duur was de Suiker krijg je een duidelijke blik op wat er vroeger speelde in het koloniale Suriname en hoe wreed Surinamers werden behandeld tijdens deze tijd van slavernij.

2. Tula: The Revolt

In de slavernij film Tula: The Revolt zie je het verhaal van de leider van de grootste slavenopstand op Curaçao in 1795. Het eiland was destijds een Nederlandse kolonie, waar slaaf Tula zich steeds bewuster wordt van de ongelijkheid tussen zijn volk en die van de witte onderdrukkers. Hij pleit voor afschaffing van de slavernij. Hier krijgt hij geen gehoor van bij zijn plantage-eigenaar, maar wel van zijn eigen volk. Zijn volk sluit al snel bij hem aan om te pleiten voor gelijkheid tussen zwart en wit, waar al snel een wrede strijd tussen de bevolkingsgroepen ontstaat.
De cast van de film bestaat onder andere uit Obi Abili, Natalie Simpson, Jeroen Willems en Jeroen Krabbé. De film is geregisseerd door Jeroen Leinders.

3. The Underground Railroad

Alhoewel de eerste twee films hierboven over slavernij gebaseerd zijn op het koloniale verleden van Nederland, gaat de serie The Underground Railroad over het slavernijverleden in de Verenigde Staten en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Colson Whitehead. Deze serie is nu te zien op Amazon Prime Video.
De serie vertelt het verhaal van Cora, een slavin die wil vluchten uit het zuiden van de VS. Om dit te doen, gaat ze op zoek naar de organisatie The Underground Railroad. Toch komt ze er al snel achter dat The Underground Railroad daadwerkelijk een spoorweg is in plaats van een organisatie die mensen helpt te ontsnappen (in tegenstelling tot wat het in werkelijkheid was). Met behulp van haar volk probeert ze hierdoor alsnog te ontsnappen uit het gevaarlijke zuiden.
De cast bestaat onder andere uit Thuso Mbedu, Joel Edgerton, Amber Gray en Kraig Dane. De serie is geregisseerd door Barry Jenkins.

4. 12 Years a Slave

De indrukwekkende, Amerikaanse slavernijfilm 12 Years a Slave vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, die als vrije man ontvoerd en verkocht wordt als slaaf. Hij ondervindt zich al snel in barre omstandigheden, waar hij wreed behandeld wordt. Hierdoor vindt Solomon het moeilijk om in leven te blijven, totdat hij in zijn twaalfde jaar als slaaf een Canadese tegenstander van slavernij ontmoet, die zijn leven compleet veranderd.
De cast van de film bestaat onder andere uit Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Dwight Henry en Bryan Batt. 12 Years a Slave is geregisseerd door Steve McQueen.

5. Harriet

Harriet Tubman is ook wel het gezicht van de Amerikaanse vrijheidsstrijders, die tot op heden één van de grootste, Amerikaanse helden is. In de film Harriet kunnen we het inspirerende leven van de vrouw zien, waar we het verhaal zien van haar ontsnapping als slaaf en waar haar moed en vasthoudendheid honderden slaven heeft bevrijdt, waardoor de gehele geschiedenis veranderde. In deze film leer je een stukje meer over het slavernijverleden in de Verenigde Staten, maar ook wie Harriet Tubman nou echt was en wat ze in het verleden allemaal gedaan heeft.
De cast van Harriet de film bestaat onder andere uit Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr., Clarke Peters en Omar J. Dorsey. De film is geregisseerd door Kasi Lemmons.

Deze films en series leren jou over slavernij

Naast de vijf hierboven genoemde titels, zijn films zoals Free State of Jones, Lincoln, Belle en The Color Purple ook aanraders als je meer wilt leren over slavernij.
Heb jij nog meer suggesties over films/series die je meer leren over slavernij? Laat het weten in de reacties!