Alles wat je over het nieuwe PlayStation Plus moet weten

Article
woensdag, 06 april 2022 om 11:30
playstation plus games september bekendgemaakt 117176f1649073906
Het vernieuwde PlayStation Plus komt er aan! De abonnementen PlayStation Plus en PlayStation Now worden samengevoegd tot één nieuwe dienst. Wij vertellen je alles over de kosten en wat je van het nieuwe PlayStation Plus mag verwachten.
Na maanden van geruchten en speculatie is het dan eindelijk zover: het vernieuwde PlayStation Plus is door Sony uit de doeken gedaan. Het nieuwe PlayStation Plus krijgt drie verschillende vormen, Tiers genoemd die elk hun eigen content en perks krijgen. Een dergelijke verandering roept vragen op en in dit artikel beantwoorden we die voor jullie.

Wat is PlayStation Plus en wat is PlayStation Now?

Zowel PlayStation Plus als PlayStation Now zijn abonnementsservices van Sony voor de PlayStation. PlayStation Plus is de bekendste van de twee. PlayStation Plus is nodig als je online wil gamen, maar biedt meer: je krijgt ook toegang tot cloud opslagruimte voor je savegames, Share Play waarmee je de controle over je singleplayer game kan overgeven aan iemand anders, ook als die de game niet bezit, exclusieve korting en -last but not least- maandelijks minstens twee gratis PS4 games die ja mag spelen zolang je PlayStation Plus abonnement loopt.
PlayStation Now is ooit begonnen als streamingdienst, waarmee abonnees honderden games konden streamen naar PlayStation consoles en later ook naar PC. Inmiddels is het ook mogelijk om meer dan 400 PlayStation 4 spellen te downloaden naar je console en lokaal te spelen. PlayStation Now biedt recente blockbusters, diverse PlayStation exclusives waaronder Horizon: Zero Dawn, Bloodborne en The Last of Us. Games die in de PlayStation Now selectie zitten kunnen online gespeeld worden zonder een PlayStation Plus abonnement.
ps nowf1570613936

Wat is het vernieuwde PlayStation Plus?

In het nieuwe PlayStation Plus worden de abonnementen van het huidige PlayStation Plus en PlayStation Now samengevoegd. Abonnees kunnen kiezen uit drie varianten, door Sony Tiers genoemd. PlayStation Plus wordt opgedeeld in PlayStation Plus Essential, PlayStation Plus Extra en PlayStation Plus Premium. Iedere tier heeft een eigen prijs en mogelijkheden.

Wat is PlayStation Plus Essential?

PlayStation Plus Essential wordt het basis abonnement voor het nieuwe PlayStation Plus. Abonnees van PlayStation Plus Essential krijgen maandelijks (minimaal) twee gratis games, exclusieve kortingen, cloud opslag voor je savegames, online gamen en Share Play. Mocht dat bekend voorkomen, dan klopt dat, dit is precies hetzelfde als wat het huidige PS Plus al biedt. Ook de prijs voor PlayStation Plus Essential verandert niet. Voor een maand PS Plus betaal je €8.99, per kwartaal is dit €24.99 en een jaarabonnement PS Plus Essential gaat €59.99 kosten. Voor huidige PS Plus abonnees verandert er dus helemaal niets!
50542075172 e1ff7a93cc h1f1648274066

Wat is PlayStation Plus Extra?

PlayStation Plus Extra is de tweede tier voor het nieuwe PlayStation Plus. Naast alles wat PlayStation Plus Essential al biedt krijgen abonnees van PS Plus Extra de beschikking over tot 400 PlayStation 4 en PlayStation 5 titels die ze kunnen downloaden en spelen. Hoewel Sony nog niet bekendgemaakt heeft welke games er in de selectie van PS Plus Extra zullen zitten kunnen we hier al wel het een en ander over zeggen.
Het huidige PS Now beschikt al over zo'n 400 PS4 games. Die games zullen de bulk van de selectie bepalen van PS Plus Extra. Hier zullen zeker nieuwe games aan toegevoegd worden, Sony heeft al bekendgemaakt dat games als Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 en Returnal voor de dienst gepland staan, alsook diverse titels van grote publishers. Sony zelf zegt met alle grote spelers te spreken over het toevoegen van hun games aan de service. Sony zal in de komende maanden meer bekend maken over de line-up van PS Plus Extra.
Abonnees van PlayStation Plus Extra gaan per maand €13.99 betalen. Een kwartaalabonnement gaat €39.99 kosten en een jaar is het voordeligst: €99.99 per jaar.
1674225eb097fa8566c604942120 mka fujin shangtsungf1588750789

Wat is PlayStation Plus Premium?

PlayStation Plus Premium is de derde en meest uitgebreide Tier van het nieuwe PlayStation Plus. Abonnees van deze abonnementsvorm krijgen alles wat in PlayStation Plus Extra zit, met daarbovenop ruim 300 PS3 games die gestreamd kunnen worden. Daarnaast kunnen PS Plus Premium abonnees een selectie van PlayStation, PS2 en PSP games spelen, zowel via streaming als na download. Bovendien kunnen alle PS4 games uit de PS Plus Extra selectie streamen naar PS4, PS5 of PC. Als laatste krijgen PS Plus Premium abonnees toegang tot time-trials van nieuwe games.
PS Plus Premium is daarmee de meest uitgebreide abonnementsvorm en bestaat vrijwel geheel uit alle bestaande opties van PS Plus en PS Now samen. PS Plus Premium gaat per maand €16.99 kosten, €49.99 voor drie maanden en krijgt een jaarprijs van €119.99.
last of us god of warf1595598208

Komen PlayStation Exclusives vanaf nu bij lancering naar PS Plus?

Daar kunnen we kort over zijn: Nee dat gaat niet gebeuren. Waar Microsoft al een tijd alle titels van de eigen Microsoft Studios meteen naar XBox Game Pass brengt ziet Sony daar geen heil in. Sony baas Jim Ryan was daar onlangs glashelder in. In zijn visie zou het de kwaliteit van de games schaden als die meteen op de eerste dag op PS Plus zouden verschijnen.
Dit wil niet zeggen dat de Sony games nooit in PS Plus zullen verschijnen, ook nu al zijn veel grote Sony Studios al op de dienst (al dan niet via PS Now) verschenen. Dit betekent dus dat de eigen Sony Studios games voorlopig eerst exclusief te koop blijven en pas later mogelijk op PS plus zullen verschijnen.

Wat voor games komen naar PS Plus?

Met meer dan 400 PS4 en PS5 games en ruim 300 PS3 games is er eigenlijk altijd wel iets te kiezen wat in de smaak valt. Als we kijken naar de games die nu bij PlayStation Now beschikbaar zijn, dan zien we daar eigenlijk alle genres wel vertegenwoordigd. Familiegames als LEGO en Cars, First Person Shooters als Warhammer Vermintide 2, Borderlands the Handsome Collection en Battlefield Hardline, racing games als Dirt Rally, Need for Speed, sporten als AO Tennis, Golf, Rugby, BMX racen en Steep en Soccer.
Ook zijn diverse grote titels als Bioshock, FF VII Remake, God of War, Bloodborne en Metro 2033 op de service aanwezig. Met de vernieuwing van de PS Plus dienst is de verwachting dat ook het aanbod aan games gaat veranderen. Sony heeft daarbij Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 en Returnal al genoemd, maar daar zal het niet bij blijven. De komende tijd zal hier ongetwijfeld meer over bekend worden.
spider man miles morales screenf1592573317

Wat gebeurt er met de PlayStation Plus Collection?

De PlayStation Plus Collection is een collectie van 20 PS4 games die speelbaar zijn voor PS Plus abonnees die een PS5 bezitten. De verwachting is dat deze collectie gewoon beschikbaar blijft, maar er gaat wel iets in veranderen. Zo weten we nu al dat de Collection één van haar beste games gaat verliezen. Persona 5 zal op 11 mei 2022 de Collectie verlaten. De collectie is inmiddels al meer dan een jaar oud en dus ook wel aan vernieuwing toe. Welke nieuwe games er in de Collection komen horen we ongetwijfeld de komende tijd.

Wanneer komt het nieuwe PlayStation Plus?

Sony heeft het nieuwe PS plus aangekondigd voor juni 2022. Alleen zijn wij dan niet als eerste aan de beurt. Het nieuwe PS Plus wordt eerst uitgerold in Azië, waarna de Verenigde Staten volgen en daarna Europa. Wel wil Sony de hele transitie halverwege het jaar afgerond hebben, dus ook wij zijn snel aan de beurt.

Wat gebeurt er met mijn huidige PS plus of PS Now abonnement?

Voor abonnees van PS Plus verandert er eigenlijk helemaal niets. Zodra het nieuwe PS Plus in Nederland actief wordt, wordt het abonnement hernoemd naar PlayStation Plus Essential, met dezelfde voorwaarden, dezelfde verlengingsdatum en dezelfde prijs.
Voor abonnees van PS Now verandert er wel wat. PS Now houdt namelijk op te bestaan en gaat op in PS Plus Extra en PS Plus Premium. Sony heeft gemeld dat lopende abonnees van PS Now automatisch overgezet worden naar PS Plus Premium, met dezelfde einddatum en zonder prijsverhoging.
Dat betekent dus dat als je huidige PS Now abonnement nog doorloopt tot het einde van dit jaar, je zodra het nieuwe PS Plus actief wordt, tot het einde van het jaar PS Plus Premium abonnee bent. Het kan dus voordelig zijn om nu nog je PS Now abonnement te verlengen!
wccfreturnal1f1633967719

Als ik nu een abonnement op PS Now neem, krijg ik dan PS Plus Premium?

Ja. Sony heeft dit in de blogpost van de aankondiging van de nieuwe PS Plus gemeld. Iedereen die een PS Now abonnement heeft op het moment dat het nieuwe PS Plus actief wordt, krijgt zonder extra kosten een PS Plus Premium abonnement, ter waarde van €119.99 per jaar, voor de duur van het PS Now abonnement. Je kan dus nu meerdere jaren PS Now abonnement afsluiten of verlengen en de komende jaren goedkoop PS Plus Premium gebruiken.

Populair Nieuws