Guild Wars 2 - Het vernieuwde The Shatterer event

Article
dinsdag, 26 januari 2016 om 18:00
xgn google image
Toen Guild Wars 2 in 2012 uitkwam stuitten veel spelers op één van de meest spraakmakende events in de MMO: The Shatterer. De indrukwekkende draak had echter een paar foutjes erin zitten en ontwikkelaar vind het met de release van Heart of Thorns een mooi moment om The Shatterer een update te geven.
Waarom precies The Shatterer een update krijgt, een level 50 event, en niet een max level dungeon is omdat de draak een speciaal plekje heeft gekregen in de harten van de spelers. Het event kreeg al snel de reputatie die bijvoorbeeld Onyxia of Ragnaros had in World of Warcraft - hét gezicht van de grote gevechten die kan verwachten in Guild Wars 2.
Guild Wars 2 The Shatterer event

Een icoon zonder uitdaging

The Shatterer had echter één groot probleem: hij was veel te makkelijk. Dat lag niet precies aan de kracht van zijn aanvallen of de lengte van zijn levensbalk, maar aan het feit dat de draak een blinde hoek had en ook nog eens bijna permanent de blind-debuff op zich kon krijgen - waardoor zijn eerstvolgende aanval automatisch mist. En een enorme baas die makkelijk te ‘cheesen’ is, gecombineerd met zijn reputatie, moet natuurlijk een update krijgen.
The Shatterer is op meerdere manieren verbeterd door ArenaNet. Ten eerste is zijn zicht een flink stuk verbeterd, want hij heeft geen blinde plekken meer en zal ook spelers die op een afstand staan aanvallen. Om het andere blinde probleem op te lossen, heeft The Shatterer een Defiance Bar gekregen, waarbij hij immuun is voor Crowd Control en bij extreem sterke aanvallen zijn verdediging laat vallen en spelers kort de tijd hebben om die balk te legen, voordat hun eigen levens op het spel staan. Tot slot heeft The Shatterer sterkere vrienden gekregen, die de spelers nu constant onder druk zullen zetten.
Guild Wars 2 The Shatterer event

Zwaar geschut vanuit de lucht

Dat The Shatterer op elke mogelijke manier sterker is gemaakt, betekent natuurlijk ook dat spelers er iets voor terug moeten krijgen, op betere loot na. De mortieren die er stonden om de draak te beschieten staan er nog steeds, maar zijn nu sterker gemaakt en wat handiger in gebruik. Het is wel oppassen geblazen, want de minions van The Shatterer zullen nu ook een bezoekje brengen aan de heuvel waar de mortieren op staan.
Daarnaast zijn er ook launch pads neergezet, waardoor spelers gebruik kunnen maken van de Glider, die de Heart of Thorns-uitbreiding heeft toegevoegd, om The Shatterer van bovenaf te bombarderen.
Guild Wars 2 The Shatterer event

Georganiseerde tijdsdruk

Wij mochten van ArenaNet met een groep journalisten en ontwikkelaars alvast het vernieuwde event testen, door twee keer tegen The Shatterer te vechten. Het was al snel duidelijk dat het event nu een waardige uitdaging is geworden, want al snel was de chaos compleet, ondanks dat we onderdeel uitmaakten van een georganiseerde groep.
Met name de versterkte ‘adds’ van The Shatterer zorgden voor veel zorgen. Eén van de nieuwe toevoegingen is een enorme minotaur, die het vooral leuk vindt om je recht in de aanvallen van de draak te beuken. Daarnaast zijn ook de andere hulpjes een stuk sterker en kunnen je in een paar klappen ombrengen, het is dus niet alleen oppassen geblazen voor de enorme aanvallen van The Shatterer.
Om het event met succes te voltooien moet de draak in een kwartier tijd worden verslagen en de eerste keer faalden we met verve. Toen de draak besloot om ons te negeren en weg te vliegen had hij nog meer dan de helft van zijn levensbalk over en dus was het tijd om de nieuwe mechanieken uit te proberen.
Guild Wars 2 The Shatterer event

The Shatterer is weer een uitdaging

Zodra de draak was teruggekeerd uit de stormachtige wolken, sprongen we omhoog via de Launch Pads, om bommen op het hoofd te laten vallen van The Shatterer. Lang in de lucht waren we alleen niet, want één flits later had de draak ons beschoten en zaten we gevangen in een kristal en waren we dood. Ook het bemannen van de mortieren duurde niet lang, met de patrouilles die geregeld een bezoekje kwamen brengen.
Uiteindelijk kwamen we erachter dat de beste manier om The Shatterer te verslaan is om simpelweg alle aandacht te richten op hemzelf en zoveel mogelijk zijn hulpjes - en uiteraard zijn aanvallen - te ontwijken. Het was krap, maar uiteindelijk stortte de draak ter aarde binnen het kwartier en konden we genieten van de nieuwe beloningen die hij achterlaat. Eén ding is duidelijk: The Shatterer is weer een waardige uitdaging geworden.