Far Cry Primal Preview - Herkenbaarheid in een fris jasje

  In Far Cry Primal reis je af naar het Europa van 10.000 voor Christus, om vervolgens jouw stam van de grond af op te bouwen. Is die grote sprong terug in de tijd een goede zet geweest van Ubisoft? Tijd om het uit te vinden in deze Far Cry Primal preview!

  Schieten tot je een ons weegt, explosies vliegen je om de oren, en je komt in aanraking met de meest krankzinnige vijanden. De Far Cry frachise is al een aantal jaar onder ons, en heeft bij menig gamer een plekje in het hart veroverd. In 2016 pakt Ubisoft het echter iets anders aan. De moderne machinegeweren en pijlsnelle voertuigen worden in geruild voor pijl en boog en andere primitieve gereedschappen.

  Welkom in de wereld van Far Cry Primal, het nieuwe deel binnen de serie dat een sprongetje terug in de tijd doet. Nou ja, eerder een grote sprong, want de game speelt zich zo 10.000 voor Christus af. Jij bent Takkar, een strijder van het Wenja volk. Een groep krijgers van jouw stam is zoekgeraakt toen zij op zoek was naar het land van Oros. Jij gaat daarom op zoek om jouw kamaraden terug te vinden.

  Terug naar de basics

  Middels een tutorial begint je zoektocht, en raak je bekend met de wereld van Far Cry Primal. Je maakt je eigen pijl en boog, en leert hoe je moet jagen en hoe je resources bij elkaar sprokkelt. Veel van deze mechanieken komen ook voor in eerdere Far Cry games, dus veteranen zullen zich al snel thuis voelen. Goederen vind je verspreid door de wereld, en het is een kwestie van oppakken en meenemen.

  Voor het jagen moet je een stapje terug doen van wat je gewend bent. Vuurwapens zijn verbannen in de Steentijd. Nee, Takkar werkt liever met pijl en boog en andere primitieve moordwapens. Geen rondvliegend lood dus. Ook de hamer is prominent aanwezig, dus je kunt naar hartelust schedels inslaan.

  Far Cry Primal preview andere stam

  Bouw het Wenja dorp vanaf de grond af aan

  Eenmaal door de tutorial kom je daadwerkeljk aan in Oros, maar blijkt ook dat jouw stamgenoten zijn afgeslacht. Iedereen behalve Sayla, die zich verstopt heeft. Vanaf hier begint het avontuur pas echt. Het is namelijk aan jou om in Oros een nieuwe woonplaats voor de Wenja te creëren. Door missies te voltooien komen er meer mensen naar jouw nieuw gestichte dorp toe, en zodoende wordt jouw homebase steeds groter.

  Ook zijn er speciale Wenja inwoners die Takkar extra vaardigheden bijleren. Zij hebben allen dan ook een aparte hut zodra je ze opneemt in jouw woonoord. Alle hutten in het dorp kunnen tevens middels upgrades vertbeterd worden, wat weer voordelen voor jou als speler met zich meebrengt. Denk hierbij aan dingen als extra grondstoffen of een XP-bonus.

  Clash of the clans

  Je bent echter niet de enige die een bestaan wil opbouwen in Oros. Twee andere stammen, de Udam en de Batari, leven in hetzelfde territorium en willen allebei maar één ding, de baas zijn van Oros. De Udam zijn een kannibalistisch volkje dat regelrecht het gekkenhuis in zou kunnen. Vooral leider Ull, die een deel van zijn gezicht mist, ziet er erg creepy uit en voorspelt weinig goeds.

  De Izila zijn iets gevanceerder, en hen kom je dan ook pas later in de game tegen. Gekenmerkt aan de blauwe verf die ze op zichzelf gesmeerd hebben, rellen de Izila erop los. Deze stam is erg gefocust op vuur, en hoe dat uitpakt zal je in de game maar al te snel zien. Ook de Batari hebben een leider waar je haren recht van overeind gaan staan.

  Far Cry Primal preview een compaan

  De bekende Far Cry-formule is terug

  Hoe het verhaal verder uit gaat pakken is niet verteld, maar met niet een maar twee protagonisten biedt dit zeker wat interessante momenten met zich mee. Enfin, die badguys zijn leuk, maar gameplay is ook iets wat zwaar meeweegt in een open-wereldgame als Far Cry. En laat de game daar nu vol mee zitten.

  Om te beginnen is je vertrouwde Far Cry recept weer van de partij. Er zijn bonfires die je kunt overnemen en een groter deel van de kaart zichtbaar maken (zoals de radiotorens in de vorige games), en ook de outposts zijn weer terug van weggeweest. Verover je een outpost, dan genereer je een extra fast travel plekje voor jezelf op de kaart. Niks nieuws hier.

  De meester van de beesten

  Ook op het gebied van skills en unlockables is de opzet vertrouwd. Middels XP verdien je punten die gespendeerd kunnen worden aan upgrades, die bestaan uit efficiënter gebruik van medicijnen tot het vergroten van je pijlencapaciteit. In vorige Far Cry games zat een soortgelijk systeem, dus imponerend is het niet. Beter goed gejat dan slecht gedacht zeggen we dan maar.

  Interessanter wordt het als je aan de slag mag gaan met het temmen van dieren. Takkar is namelijk niet zomaar een strijder, nee hij is een zogenoemde Beast Master. Hij kan hierdoor wilde jachtdieren temmen, om ze vervolgens met hem mee te laten vechten. Met een druk op de knop kun je jouw dierlijke vriend commando’s geven, waardoor elk gevecht goed gecoördineerd kan worden. Far Cry Primal heeft dan ook een fris jasje, maar onder die buitenlaag bevindt zich een vertrouwde kern.

  Far Cry Primal preview aanvallende Takkar

  Far Cry Primal preview - Interessante mix van nieuw en bekend

  De basis is nog altijd gebaseerd op het succes van eerdere Far Cry games, en dat kun je zowel negatief als positief opvatten. Want hoewel de game tijdens zo’n relatief korte sessie nog vers en interessant aanvoelt, blijft het afwachten of Far Cry Primal ook op de lange termijn weet te vermaken. Eentonige opdrachten liggen op de loer, en daar wordt natuurlijk niemand blij van. Ook is het nog even wachten hoe het verhaal zich ontknoopt. Desalniettemin is deze oersimulator zeker eentje om in de gaten te houden.

  Far Cry Primal

  Verkijgbaar vanaf 23 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.