Wat voor invloed heeft GTA 6 op de toekomst van GTA Online?

Article
zondag, 27 februari 2022 om 12:00
gta 6f1658229727
Er gingen al lange tijd geruchten, maar Rockstar heeft in februari eindelijk aangekondigd dat GTA 6 officieel in ontwikkeling is. Maar wat voor invloed zal de nieuwe Grand Theft Auto hebben op de toekomst van Online">GTA Online? Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje.
Fans van GTA wachten al heel lang op een nieuw deel in de franchise. Grand Theft Auto 5 is namelijk alweer negen jaar geleden uitgekomen voor de PlayStation 3 en Xbox 360 en binnenkort komt alweer de derde versie uit voor de next-gen consoles. Maar in de tussentijd hebben GTA-spelers zich goed kunnen vermaken.
Rockstar blijft namelijk maar met nieuwe content komen voor GTA Online, de multiplayer-versie van GTA 5. De online wereld ging stroef van start, met vertraging, meerdere problemen en een lange tijd voordat de Heists verschenen, maar anno 2022 wordt GTA Online gezien als een groot succes. Zo spelen nog steeds dagelijks tienduizenden spelers de game.

Flinke bron van inkomsten

De grote hoeveelheid dagelijkse spelers is niet alleen een mooie statistiek voor Rockstar om mee te pronken, het zorgt ook voor een flink inkomen. Elke maand wordt er namelijk veel echt geld uitgegeven door spelers om (sneller) toegang te krijgen tot bepaalde voertuigen of huizen in de wereld van GTA Online. Door middel van Shark Cards kan je je eigen geld namelijk omzetten in in-game dollars.
De hamvraag is nu wat er met al die bezittingen gaat gebeuren wanneer Rockstar klaar is met de ontwikkeling van GTA 6. Het zal nog wel even duren voordat de nieuwe titel in de Grand Theft Auto-reeks klaar is, maar voor spelers zal het fijn zijn om al eerder duidelijkheid te hebben.
gta online carsf1645704373

Een nieuwe versie van GTA Online

Als we kijken naar wat Rockstar in het verleden heeft gedaan, dan is het waarschijnlijk dat de huidige spelers van GTA Online simpelweg pech hebben. Zo had de eerste Red Dead Redemption een multiplayer-variant, genaamd Red Dead Online, maar daar werd al snel een punt achter gezet na de release van Red Dead Redemption 2. Ook die game heeft namelijk een online wereld, die tevens Red Dead Online heet.
Het lijkt dan ook een logische keuze voor Rockstar om een nieuwe versie van GTA Online te maken, wanneer GTA 6 lanceert. Helemaal gezien het huidige succes en inkomsten van de multiplayer-versie van GTA 5.

Kan GTA Online niet blijven bestaan?

Toch zou er een andere optie mogelijk zijn voor de huidige versie van GTA Online, al hangt het daarbij vooral af hoe lang het nog duurt voordat GTA 6 uitkomt. De nieuwe Grand Theft Auto wordt namelijk hoogstwaarschijnlijk alleen voor de next-gen consoles gemaakt. Anderhalf jaar na de release van de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn de apparaten alleen nog steeds niet tot nauwelijks verkrijgbaar.
Dat betekent dat de playerbase op de PlayStation 4 en Xbox One nog steeds groter is en potentieel meer in het laatje kan brengen. Als Rockstar besluit om GTA Online meteen de das om te doen om een next-gen variant te lanceren met GTA 6, dan kan dat mogelijk een flinke klap zijn voor het inkomen van de ontwikkelaar.
De studio zou dus ook kunnen besluiten om beide versies (tijdelijk) naast elkaar te laten bestaan. Helemaal als GTA Online binnenkort ook al een next-gen variant krijgt met de release van de remaster voor de PS5 en Xbox Series X/S. Natuurlijk zal de multiplayer-versie van GTA 6 dan wel een andere naam moeten krijgen dan GTA Online, anders wordt het wel heel erg verwarrend.